Secretele celor mai buni fotografi auto din lume (7): Dennis Noten
Serialul nostru cu un reprezentat al fotografiei auto din Europa. Dennis Notten este un tânăr fotograf belgian în vârstă de doar 20 de ani trecut la profesionism chiar în acest an.
America s-a dovedit a fi predominantă până acum dacă ne uităm la cetăţenia fotografilor auto prezentaţi în acest serial. Am spart seria cu Dragoş Savu, un fotograf român, iar acum a venit vremea să ne uităm şi prin Europa de Vest. Astăzi mergem în Belgia, ţara ciocolatei şi a berii de calitate, pentru a îl cunoaşte pe tânărul Dennis Noten, un fotograf de doar 20 de ani specializat în imaginiile cu maşini. Dennis este un car spotter devenit fotograf profesionist. Dacă termenul nu vă este familiar, car spotter este denumirea englezească pentru cei care fotografiază maşini exotice în mediul lor natural, pe stradă sau şosea, fără nimic aranjat.
Dennis Noten este episodul cu numărul şapte din serialul nostru, iar episoadele anterioare pot fi citite aici: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Fotograf în ţara ciocolatei
Dennis Noten este născut pe 10 mai 1993, deci abia a împlinit 20 de ani. Oraşul său este Bocholt, în Belgia, ceea ce îi permite să activeze ca fotograf atât în Belgia natală cât şi în Olanda şi Germania. "Deşi am doar 20 de ani, am început să fotografiez automobile cu ceva vreme în urmă. Încă din 2007 am început să surprind instantanee cu diverse automobile direct în trafic. Apoi, în 2008, am organizat primele şedinţe foto. Mereu am fost un mare entuziast în ceea ce priveşte automobilele. Începând din acest an am trecut la profesionişti, ca să spun aşa. Am renunţat la car spotting şi mă concentrez pe şedinţe foto şi fotografia de motorsport."
Începutul
Prima sesiune foto pe care Dennis a realizat-o a avut loc în 2007. Subiectul a fost un BMW M5 E60. "Proprietarul m-a contactat prin intermediul unui forum. Am fost extrem de entuziasmat, iar proprietarul a fost mulţumit de rezultatul sesiunii foto", ne-a spus Dennis. Începând de atunci, Dennis a încercat să îşi creioneze un stil propriu. Şi a reuşit. Spre deosebire de majoritatea fotografilor auto, Dennis nu aprobă modificările excesive în Photoshop, preferând un aspect cât mai natural al imaginilor sale.
"Întotdeauna am dorit ca imaginiile mele să transmită ceva real. Asta nu însemană că nu vreau să aud de Photoshop. Însă nu vreau să modific prea mult o imagine. Nu am pus niciodată un flare fals (reflecţie solară) şi nu nici nu am imprimat senzaţia de mişcare doar din programul de editare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fundal. Totuşi, îmi plac imaginile create astfel de alţi fotografi, însă stilul meu nu îmi permite să fac acest lucru", subliniază Dennis Noten.
Întrebat ce l-a influenţat în această zonă a fotografiei auto, Dennis ne spune că pasiunea pentru automobile şi implicit pentru fotografia auto vine de la unchiul şi vărul său, ambii mari pasionaţi de maşini. "Acesta este motivul pentru care m-am apucat de fotografia auto."
Debut în presă
Deşi Dennis Noten a devenit profesionist abia în luna octombrie a acestui an, el are deja imagini publicate în presa de specialitate din Belgia. "AutoWereld Magazine, una dintre cele mai mari reviste auto din Belgia, mi-a publicat imaginiile realizate cu o Mazda6 la începutul acestui an. După câteva săptămâni am realizat pentru ei o nouă sesiune foto, de data acesta cu un Renault Clio RS."
Pe lângă fotografiile create pentru AutoWereld Magazine, Dennis Noten mai enumeră o serie de clienţi cu care a lucrat: Curbstone Track Events, Skylimits Events, BR Performance Belgium.
Echipament
Ca în cazul oricărui fotograf, Dennis are propriile preferinţe când vine vorba de echipamentul foto. "Am început cu Canon şi am rămas fidel acestei mărci. Primul meu aparat DSLR a fost un Canon 400D. Am trecut apoi la Canon 40D pentru că îmi permitea să fac mai multe cadre pe secundă atunci când fotografiez automobile pe circuit. 40D-ul s-a defectat apoi şi am fost nevoit să îmi cumpăr un Canon 500D. 40D-ul a fost apoi reparat şi l-am folosit intensiv. Cred ca are peste 500.000 de cadre trase. Am decis apoi să mai urc o treaptă şi acum lucrez cu Canon EOS 7D şi EOS 5D Mark 3. 7D-ul este dedicat fotografiei pe circuit, în timp de 5-ul este pentru sesiuni foto cu maşini. În acest moment folosesc următoarele obiective: Canon 17-40 mm, 70-200 mm şi 50 mm fix."
SLR în zăpadă
Când fotografiezi maşini, este imposibil să nu ai parte de momente interesante. L-am rugat şi pe Dennis să ne spună care a fost cel mai memorabil moment la o şedinţă foto. "La un moment dat, am întrebat pe un forum dacă cineva vrea să facă o sesiune foto cu o maşină pe zăpadă. Nu mă aşteptam să răspundă un proprietar de Mercedes-Benz SLR. Mai mult, maşina a venit cu anvelope de vară şi a fost extrem de dificil să o manevrăm prin zăpadă. Chiar şi aşa, rămâne cel mai memorabil moment pe care l-am trăit până acum într-o şedinţă foto."
L-am întrebat care a fost cea mai impresionată maşină pe care a avut-o în cadru până acum, dar şi care a fost sesiunea foto perfectă. "Cea mai impresioantă maşină este un Ferrari F40 pe care l-am fotografiat în 2009. L-aş fotografia oricând, este un supercar mai mult decât impresionant. Iar sesiunea foto perfectă trebuie să fie cea cu un Aston Martin DBS. Un supercar argintiu, o clădire interesantă. Sunt imagini pe care le iubesc!"
Tehnică
Dennis Noten nu se declară împotriva RIG-ului, dar spune că nu a avut ocazia să folosească acest echipament. "Proprietarii de maşini scumpe nu vor să montez imensul braţ pentru că se tem să nu le avarieze maşina. Aşa că prefer să fotografiez din altă maşină atunci când vreau să surprind dinamismul."
Cea mai frumoasă amintire a lui Dennis de la o şedinţă foto este legată, cum altfel, de un Lamborghini. Este fotografia de care este cel mai mândru. "Este imaginea cu un Lamborghini Aventador pe care l-am fotografiat în apropiere de circuitul de la Spa-Francorchamps. Era ceaţă şi circuitul nu era deschis. L-am rugat pe proprietar să facem câteva cadre în apropiere şi a fost de acord."
La final, l-am rugat pe Dennis să ne spună care sunt colegii fotografi pe care îi admiră. Pe lista sa se regăsesc nume ca Luuk van Kaathoven, Easton Chang, Frederic Schlosser, Ben Kwanten şi Marcel Bischler.
cu exceptia pozelor cu Aston Martin, nu vad mare arta in fotografiile lui....dupa mine, inca e amator> Tatal meu e fotograf de 24 de ani, are aparate de peste 30.000 euro, si totusi, recunoaste ca inca nu detine toate tainele fotografiei perfecte. Sa nu exageram cu pustiulica de 20 de ani, nu e inca profesionist, mai are multe de invatat.