Secretele celor mai buni fotografi auto din lume (3): Pepper Yandell
Poartă numele celui mai popular condiment din lume, are doar 23 de ani şi vrea să condimenteze lumea auto cu fotografiile sale. Pepper Yandell este cel de-al treilea fotograf pe care Automarket vi-l aduce să-l cunoaşteţi îndeaproape.
Pepper. Sau "piper" în româneşte. Acel condiment de care nu reuşim să ne despărţim de câte ori suntem la masă. La fel cum nu ne putem despărţi de monitorul calculatorului sau de peretele unei galerii atunci când vedem o fotografie frumoasă.
Pepper Yandell. Sau încă unul dintre cei mai buni fotografi auto din lume care caută acelaşi lucru: dependenţa de cadre incredibile. Fotografii care să îţi blocheze retina într-un punct fix, sorbind astfel fiecare secundă de atenţie.
„Tranchilizantul” pe care îl foloseşte Pepper în fotografiile sale este culoarea. Și vom afla cum funcţionează ea în cadrul celui de-al treilea material Automarket dedicat celor mai buni creatori de instantanee auto din lume. Pepper vine după o porţie de Nate Hassler şi o mostră din talentul lui John Zhang.
Un cowboy texan care caută culoare
Așa cum probabil aţi intuit, deşi era cam greu dacă judecăm după numele neobişnuit, Pepper este originar din Statele Unite. Părăsim însă astăzi Los Angeles-ul, o Mecca a fotografilor auto, şi coborâm spre Sud, către Texas. În statul în care meseria de văcar a fost transformată în model aspiraţională pentru zeci de generaţii - vezi filmele cu cowboy - Pepper caută tot timpul culoare. Culoare într-un relief arid şi uniform.
Pepper s-a născut toamna, mai exact în 21 septembrie, 1990, anul în care România abia făcea cunoştinţă cu democraţia după o Revoluţie sângeroasă. Dincolo de Ocean însă, microclimatul texan era propice pentru creativitatea unui tânăr ce avea să se îndrăgostească de imortalizarea peisajelor, maşinilor şi, ca orice băiat, a fotomodelelor.
Prima şedinţă foto: un Lamborghini Gallardo şi o fată frumoasă
A descoperit fotografia de curând. De trei ani, mai exact. Atunci când a şi făcut cunoştinţă cu primele maşini exotice imortalizate pe un card de memorie. Prima maşină? Un Lamborghini Gallardo care a venit la pachet şi cu o fată extrem de frumoasă. O şedinţă foto la care ar fi visat orice băiat de 20 de ani, ascuns împreună cu emoţia sa în spatele aparatului foto.
După mai multe experimente a venit şi trecerea la profesionişti. S-a întâmplat în urmă cu doi ani şi de atunci îi asigură un venit constant. Singurul, de altfel. Încă un motiv în plus pentru a se dedica fenomenului foto. Prima apariţie în presă o putem consemna în urmă cu un an şi jumătate, într-o revistă specializată.
De unde vine inspiraţia?
În prezent, Pepper recunoaşte că este îndrăgostit de culorile vii şi că fotografiile pe care mizează cel mai mult sunt compoziţiile. Adică suprapunerea mai multor cadre, cu expuneri şi lumini diferite, pentru a rezulta o compoziţie finală, procesată cu ajutorul calculatorului. L-am întrebat de unde vine inspiraţia: „Nu din cultura locală sau din zona în care am copilărit. Asta vă pot spune cu siguranţă. Mă inspir însă din ceea ce văd în jurul meu, din lucrurile care arată drăguţ, din decorurile pe care le întâlnesc în fiecare zi”.
Poate şi de aceea îi place să înglobeze maşini în decoruri de vis cât se poate de subtil, completând uşor liniile de fundal. Nu orice fel de maşini însă: „Stilul fotografiei auto este clar influenţat de maşină. Nu neapărat preţul ei face imaginea, cât designul său. Nu degeaba îmi aleg locaţiile şi setul de lumini în funcţie de maşina pe care o pozez şi de categoria din care face parte.” Nu e de mirare că setul de poze la care visează fotograful ar trebui să aibă în centrul atenţiei un supercar extrem de rar: Pagani Zonda Cinque Roadster.
Maşina preferată: Ferrari 458 Italia
De cele mai multe ori însă, inspiraţia vine pe parcurs. Aşa s-a întâmplat şi cu cele două maşini surprinse în imaginile de mai jos. Un Nissan GT-R cu pachet Jotech Stage 6, capabil să dezvolte peste 1200 de cai putere, şi un Ferrari 458 Italia.
În cazul GT-R-ului a fost nevoie de o culoare specială, Verde Ithica, împrumutată de la Lamborghini, pentru a cuceri inima lui Pepper. În cazul lui 458 Spider nu a mai fost nevoie de nimic, întrucât este maşina favorită a americanului. Aşa cum puteţi vedea şi în clipul de mai jos, Pepper a inventat unul dintre decoruri pe loc: containerele colorate. Celelalte au fost stabilite însă dinainte, judecând după trăsăturile ambelor maşini. Cum au evoluat imaginile de la starea brută la cea finală vă lăsăm pe voi să vedeţi.
Cum torturezi un tânăr fotograf?
De ce ar fi nevoie să îl chinui pe tânărul Pepper? De un eveniment la care el să fie nevoit să facă poze. El însuşi recunoaşte că urăşte acest tip de fotografie. La polul opus? O maşină frumoasă într-un decor superb şi toate detaliile importante care derivă de aici. Şi neapărat un aparat Canon. Pentru că, între Nikon şi Canon, americanul preferă sculele producătorului japonez mai „tânăr”: Nikon a fost fondat în 1917, iar Canon 20 de ani mai târziu.
Este asta meseria ideală pentru un tânăr de 23 de ani? Da. Cel puţin dacă ne gândim că Pepper nu a putut să ne ofere nici un argument contra acestei meserii. Ne-a oferit în schimb o mulţime de avantaje pe care nu ai cum să nu le iubeşti: „Ai ocazia de a conduce maşini extrem de frumoase, de cele mai multe ori cu viteze ameţitoare. Sunt o mulţime de oameni cool şi drăguţi în această industrie. Şi nu ai cum să nu devii prieten cu ei. În plus, această meserie implică şi călătorii multiple. Iar pe mine asta mă încântă enorm.”
Fotograf oficial pentru cele mai scumpe jante din lume
La numai 23 de ani, Pepper are ocazia de a lucra cu clienţi extrem de cunoscuţi în lumea auto. Unul dintre ei se numeşte HRE Wheels şi este văzut ca fiind un Lamborghini al furnizorilor de jante exclusiviste. Având în vedere preţurile exorbitante ale jantelor, nu e de mirare că ele vin instalate doar pe modele exotice. Un motiv în plus de bucurie pentru Pepper, care a câştigat astfel şi o expunere foarte mare la nivel global.
Şi pentru că orice fotograf auto nu poate ocoli un nume precum Porsche, Pepper se laudă cu titlul de fotograf oficial al dealerului american Park Place, numărul unu în comercializarea modelelor constructorului german pe piaţa din Statele Unite.
Tot printre clienţii populari se numără şi Gas Monkey Garage, pus pe picioare de doi foşti prezentatori ai unui show Discovery: Fast'n Loud. Despre toți clienţii săi Pepper spune simplu că îi iubeşte pentru că îi oferă ocazia de a fi în permanenţă alături de maşini frumoase.
Fotografia cu care se mândreşte
Ca în orice naraţiune ce încearcă să ne capteze atenția, ajungem şi la punctul culminant. Intuiţi, probabil, care este acesta. L-am întrebat pe tânărul Pepper care este fotografia de care este cel mai mândru. A răspuns cum am fi răspuns şi noi după ce i-am răsfoit albumul. Este imaginea pe care am folosit-o şi noi ca deschidere a articolului.
Să fie de vină maşina? Să fie de vină focul? Sau doar compoziţia. Este vorba despre imaginea care surprinde flăcările de pe evacuarea unei maşini extrem de iubite în istoria Ferrari: supercarul F40. Fotografia făcută în tunel este favorita lui Pepper. Aşadar, nu este de mirare că este coperta contului său de Facebook. Momentan.
Accident cu maşina de golf
Ca orice artist care lucrează zi de zi, în locuri diferite, cu oameni diferiţi, Pepper a avut parte şi de întâmplări neobişnuite. Cea despre care ne-a vorbit el are în prim plan aparatul său foto: „S-a întâmplat să îmi uit odată aparatul foto pe asfalt, grăbit fiind să sar în maşină şi să conduc entuziasmat până la următoarea locaţie foto. Eram în mijlocul aglomeraţiei din Dallas, aşa că m-am întors după el destul de greu. În mod surprinzător, aparatul era încă acolo”.
Recent, Pepper a fost implicat într-o altă poveste care nu este atât de roz. Pe când se afla în Fresno, California, şi fotografia o maşină pe pista unui aeroport, Pepper a fost aruncat din maşina şi s-a lovit serios la cap. A avut nevoie de o perioadă de recuperare, însă acum fotografiază din nou.
Modele de urmat
La final, Pepper ne-a înşirat şi o listă a fotografilor pe care îi admiră. Inevitabil, am găsit aici nume cu rezonanţă, cum ar fi cel al lui Fredric Schlosser, neamţul pe care îl apreciau şi Nate Hassler şi John Zhang, fotografii din episoadele noastre anterioare. Alături de Schlosser, Pepper a mai trecut pe hârtie numele Webb Bland, Richard Thompson, Oskar Bakke, Easton Chang şi Andrew Link.
Pentru cei care vor să deguste în linişte creaţiile auto ale americanului Pepper Yandell, avem adresa site-ului său oficial şi a celorlalte conturi de socializare.
Pepper Yandell pe internet
Site oficial l Facebook l Instagram l Flickr