Porsche Macan facelift

3.0 V6 Benzină Turbo (Macan S) Aut7 4x4
4.3
de Mircea Meşter, Foto: Porsche, marţi, 11 decembrie

Machiaj natural

"Echipa câștigătoare nu se schimbă" a devenit deja laitmotiv în sport.

Vi-l imaginați pe Usain Bolt la finalul fabuloasei sale curse de 9.58 de secunde de la Mondialele de Atletism de la Berlin din 2009 anunțând că pentru următoarea competiție are de gând să-și transforme complet stilul? Vi-l imaginați pe Rafael Nadal după al 11-lea Roland Garros anunțând că la anul va încerca altceva de amorul artei? Vă imaginați în general vreo echipă sau vreun sportiv care modifică substanțial modul în care lucrează și concurează doar pentru că s-a plictisit de atâta bine?

Niciodată.

Și atunci, de ce-am aștepta de la mașinile de succes ale industriei altceva? De ce ar avea Porsche vreun motiv să înlocuiască radical 911 odată cu noua generație doar pentru a le da satisfacție celor care și-ar dori ceva radical modificat pentru că "designerii ăștia și-au pierdut inspirația"? Și mai aproape de era noastră, de ce am aștepta o mașină complet diferită atunci când pe piață apare facelift-ul lui Macan, un SUV care a pornit în viață cu ideea că e "another brick in the wall", dar a ajuns să adune mai mult de o treime din vânzările Porsche la nivel mondial? 

3 la 1 este raportul Macan-911 în vânzări, deși SUV-ul compact al nemților se află abia la prima generație. În traducere liberă, rebelul care acum 5 ani nu exista pe lista de modele Porsche a devenit în timp record purtătorul de drapel al gamei brandului șvab. 

Am făcut această introducere pentru a evita din start comentariile de genul "Băi, e identic". Da, e (aproape) identic. Pentru că atunci când echipa câștigă, e o eroare să schimbi brusc căpitanul, toată linia de mijloc și portarul. Partea interesantă este însă că modificări există. Am testat noul model pe serpentinele din Mallorca și vă spunem care sunt și cum se transformă Macan odată cu facelift-ul.

  • Corocsenie Adrian, marţi, 11.12.2018 22:21

    Superba masina, superba locatie. Masina din pct. meu de vedere nu are defect. Nici prima serie nu mi s-a parut sa aiba. Dar acest facelift ia rezolvat micile imperfectiuni. Display-ul de ex. era cam mic la cel vechi...acum e ideal. Stopurile nu prea erau ok separate...acum arata mai bine cu ele unite. Ce sa mai...suv-ul perfect. Sau ma rog...crossover-ul.

  • octav71, miercuri, 12.12.2018 16:33

    Cum ar fi să scrie in spate pe hayon "Macan si atât", iar la cealaltă versiune sa scrie "Macan S"? Cum ar fi? În rest, ca deobicei scorul e mic, mașina e senzație(pentru clasa ei!).