Dincolo de diesel

Publicat luni, 17.12.2018 10:47 de Bogdan Mirică

Dieselgate a schimbat mentalități vechi și ne-a adus mașini mai curajoase. Mașini care privesc dincolo de motoarele diesel și au curajul să le propună clienților un hibrid cu aceleași beneficii. Cel mai bun exemplu este noul Honda CR-V Hybrid, pe care l-am testat în premieră la Sevilla.

  • eu, luni, 17.12.2018 11:58

    Citez: "CR-V Hybrid a consumat 7.5 litri/100 de kilometri. E puțin mai mult decât ar fi consumat un diesel, dar nu cu mult". Da asa este, cu Citroen C5 Aircross ai " finalizat testul cu o valoare de consum de 8 litri/100 de kilometri" Inseamna ca face sens un hibrid pe un SUV de genul asta fata de un diesel.

  • eu, luni, 17.12.2018 12:02

    Puteati include si Kia Niro la capitolul consum, ca e tot pe acolo, e din acelasi film.,. ah, dar stai ca voi nu testati si masina asta...

  • M, luni, 17.12.2018 13:02

    @eu Oricum poeziile AM cu consumul sunt irelevante pentru ca nu dau date despre distanta parcursa, cat din ea a fost pe autostrada, cat pe drum national, virajat, inclinatiile terenului, modul normal, sport sau care o fi fost preponderent, cati pasageri au fost, cat au fost vitezele de deplasare (medii macar) pe fiecare ciclu parcurs si asa mai departe. Ce a insemnat drum rau pentru C5 Aircros in Maroc, daca la CRV a fost "brutal cu pedala de acceleratie" 1 secunda, 1 minut, 1 ora ori a incercat-o o data sa vada cum ce comporta sau cat de mult a mers cu uimitoarea viteza de125 de km/h, pe autostrada. Poate ca ar fi timpul sa devina profesionisti si nu poeti.

  • Anonim, luni, 17.12.2018 13:18

    Pe un suv 4X4 rege este motorul diesel de 2 litrii de minim 150 cp . Performanta, consum , placere in condus hybridul este pentru masini mici de oras iar electricul un vis frumos la ora actuala .

  • inexorabil, luni, 17.12.2018 16:02

    @M, Bogdan propune demonstrații din fiecare calitate/virtute. Oricum, mie, cel puțin, nu-mi plac oamenii care excelează/strălucesc ȋntr-o singură privință. Iar dacă unii (de fapt, mulți) pun accent maximal pe consum, astfel ȋncât acest aspect să coincidă cu “cartea de vizită” a unei mașini, atunci permite-mi să conchid că mintea unui asemenea automobilist se află ȋntr-un buzunar al lui, iar inima ȋn celălalt buzunar. On topic: nici măcar cu “hibridele” nu mă pot ȋmpăca…Dar “restul” mașinii m-a surprins foarte plăcut la SAB din această toamnă: reușită arhitectural, spațioasă și confortabilă. Despre CVT mi-au parvenit ȋnsă informații nefavorabile…Una peste alta, eu opinez că modelul ȋn cauză ar fi mai mult decât acceptabil pentru activitățile citadine. PS. Poate că literatura de specialitate va oficializa, finalmente, acronimul adecvat realității cotidiene: CUV (City Utility Vehicle) – chiar și ȋn cazurile ȋn care nu lipsește tracțiunea integrală. Să rezerve “S”-ul mașinilor cu adevărat destinate senzațiilor, recte ȋn afara șoselelor…Sau măcar să mizeze pe SSUV (Semi Sport…) pentru modelele capabile să abordeze căi de rulare de dificultate medie spre mare.

  • q, luni, 17.12.2018 17:02

    4 stele la design pentru cutia asta pe 4 roti este pur si simplu o gluma proasta

  • bogdanm, luni, 17.12.2018 17:08

    @M Aici vorbim despre un test internațional, pe un traseu variabil, neștiut dinainte. Încerc să exploatez similar toate mașinile pe care le testez afară, dar, oricât de perfecționist aș fi, cred că este imposibil. Și cred că și ție ți-ar fi imposibil să tratezi egal două mașini deloc comparabile (CR-V Hybrid și C5 AircrosS), testate în două țări la fel de puțin comparabile: Spania vs Maroc. De asemenea, așa cum bine ai observat, sunt o mulțime de detalii pe care le ofer atunci când vine vorba despre exploatarea mașinii. Sunt informații care te ajută să înțelegi contextul testului. Ofer cât mai multe informații privind modul în care s-a obținut consumul, tocmai pentru a putea înțelege că nici un test nu seamănă cu altul. Și nici un consum nu seamănă cu altul. Dacă partea asta realistă a capitolului consum nu este relevantă pentru tine, te rog să arunci un ochi în tabelele constructorilor: NEDC sau WLTP. După cum s-a preocupat fiecare dintre ei. Poate sunt lămuritoare acelea, deși pot să pariez că nu te vei apropia de cifrele alea într-o rulare normală, cotidiană, cu ”uimitoarea viteză de 125 de km/h”. În încheiere, aș vrea să spun că @Inexorabil are dreptate: inima unui automobil nu stă în cifrele de consum. Nici măcar în cazul acestui CR-V Hybrid. Pe care, pe bună dreptate, și eu l-aș numi CUV, chiar dacă dimensiunile nu-l recomandă. Mulțumesc tuturor pentru comentarii.

  • bogdanm, luni, 17.12.2018 17:11

    @eu Kia Niro este un plug-in hibrid de 140 de cai putere, cu 30 de centimetri mai mic decât Honda CR-V Hybrid. Sper că se înțelege de ce nu intră în comparație.

  • ACE - Craiova, luni, 17.12.2018 17:40

    Din curiozitate: bateria de acumulatoare pentru EV este de 1-2 sau 3 kWh ?! Nu cred ca este mai mare daca asigura doar 2 km in mod pur electric...

  • someone, luni, 17.12.2018 17:45

    la designul exterior si interior nu cred ca va comenta f multa lume, pentru ca atentia tuturor se va indrepta spre solutia thenica aleasa. daca masina ar avea o baterie putin mai mare, cred ca consumul ar putea fi si mai mic, avand in vedere distanta electrica mai mare ce ar putea fi parcursa. am o intrebare pentru cei ce cunosc si @ AM : avand in vedere caracterul evident ecologic al masinii, de ce honda au ales un motor aspirat, dar mai ales de ce au ales sa il doteze cu VTEC ? acesta este pentru turatii inalte ( de la 5000 rpm in sus ) si pentru a oferi putere motoarelor mici aspirate ( vedeti legendarele b16, b18 k20 si fc 20 ) deci cele 2 se cam bat cap in cap ( parerea mea ) .

  • bogdanm, marţi, 18.12.2018 01:43

    @ACE Craiova Bateria are 1 kWh @someone Același lucru îl putem spune și despre Toyota, care folosește tot un aspirat pentru hibridele sale. E o soluție preferată pentru fiabilitatea motoarelor și nu numai.

  • ACE - Craiova, marţi, 18.12.2018 07:31

    @bogdanm Multumesc frumos ! Probabil atat are ce de pe si Toyota Prius Hybrid, Auris etc....

  • someone, marţi, 18.12.2018 08:15

    @ bogdan: ( stiu de avantajele aspiratelor ) intrebarea mea era de ce folosesc VTEC pe un model super economic

  • M, marţi, 18.12.2018 15:00

    @bogdanm As vrea sa iei comentariul meu ca unul constructiv, in sensul ca pentru consum avem nevoie de mai multe detalii de la cel ce face testdrive-ul pentru ca numai el il poate percepe, nu si noi cititorii. Referitor la interior, exterior avem fotografii sa ne dumirim fiecare, despre siguranta, pret, performante si altele ne putem documenta din diverse surse, ca sa ne convingem daca consideram necesar, dar consumul nu-l poate evalua decat cel ce are masina si o conduce - in raport de mediul, timpul si stilul de conducere. Asta era idea si nu faptul ca as vedea masina numai din prisma consumului, asa cum a intervenit si a postat si prietenul tau inexorabil. Mai mult comentaiul s-a axat exclusiv pe consum pentru ca a izvorat din comentariul lui @eu si ca atare s-a rezumat la cele spuse de el, nu ca n-as fi putut cuprinde sau face aprecieri si asupra celorlalte capitole ale testului. Ideea este ca toate comentariile noastre sa fie un imbold pentru voi si sa aduca plusvaloare in articolele AM, nu sa ramana la stadiu de carcoteala de cartier. Oricum, merci de dialog si succes progresiv.

  • Q, joi, 20.12.2018 18:21

    Bine ca i-ati dat 3.5 stele la design Kadjar-ului si acestei oribilitati 4.0 stele.Nu inteleg sincer cum.

  • Hybrid Power, vineri, 28.12.2018 21:47

    Am un cunoscut are 2 masini: Hyundai Santa Fe diesel de 200 cai cumparat in 2016 nou, iar acum un RAV4 Hybrid 2018, la fel nou. In oras Santa Fe-ul Diesel crapa 11 la suta, RAV4-ul consuma 7,5. Si din spusele lui RAV4 e mai rapida. SAH MAT DIESEL, adio. Tehnologie veche

  • mircea, duminică, 30.12.2018 15:12

    Hybridele fara incarcare la priza au,practic, o autonomie electrica foarte redusa,de regula 1-2 km.Insa,foarte important, motorul (bateria) electric este incarcat la fiecare franare,ceea ce face ca avantajul de consum a hybridului sa fie foarte mare in aglomerarea urbana. In traficul din afara localitatilor,mai ales pe autostrada,avantajul hybridului fara incarcare la priza ,dispare. Pe acest traseu hybridul utilizeaza numai motorul termic-de regula un motor care functioneaza in ciclu Atkinson care favorizeaza prelungirea fazei de admisie a carburantului permitand randamente de pana la 40%. Pe traseu de autostrada,dieselul este inca "seful" in ceea ce priveste consumul. Noile cicluri WLTP au aratat consumuri medii in crestere pentru hybridele cu incarcare la priza (HPEV),datorita masei mari a bateriilor care sunt carate de motorul termic(sute de kg fct de autonomie) dupa ce ele s-au descarcat. Dar evident performatlele hybridelor vor creste ,in acelasi timp cu motoarele electrice odata cu imbunatatirea performantelor de stocare a energiei electrice .

  • Andrei, joi, 14.02.2019 09:14

    Salut, Pretul unui Rav 4 Hibrid, in echiparea maxima (luxury) este de 40.854 EURO tva inclus, vopsea metalizata inclusa. La banii acestia, masina nu are nici trapa nici plafon panoramic, nici Android-Auto sau Apple Car-Play, iar acumulatorii sunt nichel in timp ce Honda ofera acumulatori Li-Ion. Incarcarea prin inductie este redundanta in conditiile in care doresti sa folosesti Android-Auto, utilizarea acestei functii se face prin cablu, asadar, telefonul este incarcat.

  • MarchenM, marţi, 05.03.2019 14:02

    Nu stiu de unde va luati voi preturile, insa eu am gasit Tiguan full (banuiesc Highline e echiparea full, ca nu mai tin minte) la 47000 euro!!! si nu 38000 cum ziceti voi. Or avea si Radacini Motors adaosul lor, insa mi-e greu sa cred ca-si pun 12 mii la fiecare masina. Asa ca unul din voi minte, iar noi stim bine cui purtati voi sambetele.