Uber a elucidat misterul accidentului fatal: mașina autonomă a detectat pietonul, dar a decis să nu oprească
Mașina autonomă Uber implicată în accidentul fatal din luna martie a detectat corect pietonul, însă a considerat că este o alarmă "fals pozitivă" și a decis să nu oprească, potrivit unor surse din cadrul companiei.
Autoritățile americane investighează în prezent cauzele care au condus la accidentul fatal din luna martie în care a fost implicată o mașină autonomă utilizată de serviciul de transport Uber în statul Arizona.
Accidentul a avut loc pe timp de noapte, mașina rula cu 65 de km/h, iar datele preliminare arătau că victima, care a intrat brusc pe partea carosabilă în timp ce împingea o bicicletă, a fost observată foarte târziu, apărând în raza vizuală a mașinii cu mai puțin de o secundă înainte de impact.
Publicația The Information citează două surse din cadrul companiei care afirmă că Uber a elucidat în cele din urmă misterul cu privire la modul în care a reacționat sistemul autonom al mașinii. Astfel, senzorii mașinii au detectat pietonul, dar software-ul utilizat de Uber a decis să nu intervină imediat, întrucât a considerat că alarma este "fals pozitivă".
Decizia mașinii autonome s-a bazat practic pe modul în care codul software a fost scris de programatorii de la Uber. În aproape orice aplicație software de acest gen, programatorii trebuie să ia în calcul apariția unor alarme "fals pozitive" la care mașina să nu reacționeze, cum ar fi la prezența unor pungi de plastic pe partea carosabilă.
Cel mai probabil, programatorii Uber au ales însă o setare foarte permisivă, care să reacționeze mai puțin în astfel de situații. Identificarea punctului de echilibru între momentul în care mașina autonomă trebuie sau nu să reacționeze la apariția unui obstacol reprezintă una dintre principalele provocări în dezvoltarea mașinilor autonome.
Oficialii Uber au refuzat să confirme informațiile sub pretextul că accidentul este în plină investigație din partea autorităților. "Nu putem comenta datele specifice ale incidentului", au precizat oficialii Uber.
Mașina utilizată de Uber în timpul accidentului este un Volvo XC90 care avea însă dezactivate toate sistemele autonome native integrate de inginerii suedezi, acestea fiind înlocuite cu cele dezvoltate de Uber.
A elucidat misterul, dar au descoperit unul și mai mare, sistemul gândind că " nu este probleme, boss " .