Comisia de Administraţie din Senat a respins proiectul care interzicea obţinerea permisului de conducere pentru cetăţenii fără opt clase absolvite
Proiectul de lege care prevedea interzicerea urmării cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere pentru cetăţenii care nu au absolvit ciclul gimnazial. Măsura a fost respinsă de membrii comisiei pentru că o consideră discrimnatorie.
Comisia de Administraţie a Senatului a respins proiectul de lege care ar fi făcut imposibilă urmarea cursurilor pentru obţinerea permisului de conducere pentru cei care nu au absolvit ciclul gimnazial. În timp ce iniţiatorii legii spun că măsura ar fi redus numărul de accidente de pe drumurile ţării, provocate în unele situaţii de posesori de permis de conducere care erau analfabeţi, membrii comisiei mai sus menţionate din cadrul Senatului României au considerat că argumentul iniţiatorilor nu este convingător şi că măsura este discriminatorie faţă de cei care sunt autodidacţi. Reprezentanţii Guvernului României au dat aviz negativ acestui proiect deoarece îl consideră redundant, datorită faptului că actualele prevederi legale permit identificarea analfabeţilor, examenul scris în vederea obţinerii permisului de conducere fiind unul dintre pragurile pe care ar trebui să le treacă aceştia.
România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană la categoria deceselor survenite în urma accidentelor auto, dar are cel mai redus procent de şoferi din totalul populaţiei de pe continent. Pe lângă lipsa educaţiei legate de purtarea centurii de siguranţă, cauzele deceselor au fost accidentele provocate de viteza excesivă şi şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice. Din cei 28.000 de oameni care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în Europa anului 2012, 2.050 au murit în ţara noastră. La nivelul anului respectiv, doar România, Letonia şi Luxemburg erau ţările din Europa în care a crescut numărul deceselor rutiere faţă de anul precedent.
Statisticile dureroase ale siguranţei rutiere în România anului 2013
Reglementările actuale ale Codului Rutier nu specifică un nivel minim de studii pentru obţinerea permisului de conducere. Un candidat trebuie doar să facă dovada că a urmat cursurile unei şcoli de şoferi autorizate, că a luat lecţii de condus de la un instructor autorizat şi că este apt din punct de vedere medical să conducă pe drumurile publice pentru a putea fi examinat în vederea obţinerii permisului de conducere. În cadrul cazului cunoscut publicului cu titulatura de "permisele de Piteşti", unii indivizi au obţinut permisul de conducere prin mijloace ilegale şi cercetările ulterioare au descoperit că aceştia nu ştiau să scrie sau să citească.
Via Digi24 | Sursă foto
Atunci sa nu se faca discriminare nici intre cei care au permis si cei care n-au... Sa fie lasati toti sa conduca, indiferent daca stiu sau nu sa citeasca ce scrie pe indicativul "STOP"...