4.8
de Bogdan Mirică, joi, 17 noiembrie

Răpitor

Sunt momente în care te împrietenești cu praful gros, în care simți că te înnobilează, că te face bărbat. Sunt momentele acelea în care îl vezi ridicându-se uriaș, ca un dinozaur de pradă, în oglinda retrovizoare. Și nu e înspăimântător, este de-a dreptul înălțător, pentru că este rezultatul curajului cu care atingi 100 de km/h pe un drum inventat de tine prin sălbăticie.

Și dacă tot am amintit de dinozauri, astăzi o să vă povestesc despre un dinozaur agil în orice fel de teren: Ford Ranger Raptor. Nașterea a fost consemnată în 2018, în Europa, și, pot spune cu mândrie că am asistat la ea. Nu a fost în Jurassic Park. S-a întâmplat în Maroc, pe plajele și dunele din Essaouira, unde prima generație Raptor a dovedit veleități excelente.

Prin urmare, lansarea noii generații Ford Ranger Raptor, programată la Barcelona, m-a făcut să ridic o sprânceană și să privesc circumspect la caznele pe care ar fi trebuit să le treacă pick-up-ul de performanță. Până la urmă, ce o fi așa de dificil în Barcelona? Poate doar coada de la Sagrada Famiglia. M-am înșelat.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE ÎN SPANIA: 

  • Chevyrolet, joi, 17.11.2022 16:27

    Îmi place că testele Automarket sunt din ce în ce mai bune.

  • Ford Ranger, joi, 17.11.2022 18:07

    Cea mai bună mașină din clasa sa în Europa.

  • Deleagu, joi, 17.11.2022 20:58

    Cei care au dau voturi negative celui dinaintea mea cred ca nu au vazut ca omul a specificat clar "din clasa sa". In clasa pick-up-urilor medii, Raptorul nu are rival. Oricat v-ar placea Hilux, sau L200 sau orice altceva, niciuna nu rezista la ce rezista un Raptor. Nici nu se pot compara cu un Raptor. Asta pentru cine priveste obiectiv, si poate trece peste mitul obsesiv ca "Ford nu e bune, stiu eu... ca am avut eu un Ford care se strica mereu". Daca ii intrebi ce Ford, sigur e vorba de vreun Focus, Mondeo sau Fiesta... Inutil sa le explici orice..

  • Enigmatrix, vineri, 18.11.2022 10:24

    Mașină adevărată pentru poliția de frontieră.

  • Sa fim seriosi..., vineri, 18.11.2022 12:40

    @Deleagu, Nu exista " pick-up'uri medii", Raptor este un Ford ranger cu un tuning de fabrica. Un fel de Vignale la pick-up'uri. In esenta insa, este doar un Ford, cu bune si rele. Oricat de mult ai upgrada in fabrica un Explorer, nu va fi niciodata un Gklasse sau un Range rover, ci tot un Ford. Nu stiu la ce crezi tu ca "rezista" Raptor si ceilalti nu, dar cu siguranta sarcina utila este cu 50% mai mare la Toyota ( +1 to vs.650 la Ford), care are cuplu mai mare la turatii mai mici. De fiabilitate nu are sens sa discutam. Pentru ca la astea te uiti cand iei un pick'up ( + dimensiuni, dar aici nu difera dramatic), nu ca " prinde suta" in 8 secunde si 180 pe autostrada. Daca insa vrei o masina de pus in fata blocului, sa crape vecinii de ciuda ca tu ai pickup cu muschi, in care pui 2 vedre de benzina la fiecare suta, atunci " se merita" 72 mii euro.

  • joe, vineri, 18.11.2022 15:33

    Degeaba fac arabii prin desert ``figuri`` pe dunele de nisip numai cu Toyote si nu cu Raptor?Da,sunt frumoas,impunatoare dar nu si fiabile.A trecut testul,dar cat rezista?

  • Deleagu, vineri, 18.11.2022 15:48

    Raptorul de la Ranger nu este un Ranger tunat, pentru ca are alt sasiu (ramforsat in multe puncte fata de ranger normal), alte brate (din aluminiu si mai late), alta punte pe spate, alte suspensii (amortizoare active de la Fox), arcuri elicoidale pe spate (de asta are sarcina utila mai mica decat un Hilux, etc) si inca ceva: este singurul pick-up din lume care are Watts Link la puntea spate astfel ca puntea nu deviaza in lateral atunci cand "lucreaza". Nu, nu este un Ranger tunat... Nu poti compara niciun pick-up cu Raptorul pentru ca niciunul nu are nimic din ce am enumerat mai sus, fara sa mai punem la socoteala si motorul V6 3.0 de 400 de cai.... Despre fiabilitate ce sa vorbim? Ca abia a aparut generatia asta. Poate sa discutam de cele vechi... Cat despre arabi (daca ei reprezinta un etalon pentru cineva...) ei doar Land cruiser si Patrol conduc... si cele pe care le omoara ei pe dune sunt mega tunate, nu stock...

  • Snow, vineri, 18.11.2022 22:01

    Nu contest calitatile masinii dar scorul pare putin dubios. Imi amintesc ca cele mai entuziasmante masini testate pe-aici n-au trecut de 4,5-4,6. Un pick up (util pt ciobani, vanatori, pescari) cu 4,8 e ... putin neverosimil.

  • CCA, joi, 24.11.2022 08:17

    Cam scump Raptorul asta nou. Si ca pret de achizitie, care se apropie de 70 mii de euro cu taxe si ca pret de exploatare. 3 litri benzina pentru Europa e cam mult. Nu zic ca nu e un motor capabil, dar la teste a dat si 28-34 litri/ 100 km in offroad. Astept motorul de 3 litri diesel, care sper sa nu vina cu mostenirea de trista amintire, avand in vedere ca e motorul pus pe Range Rover, in top ul celor cu probleme. Pentru cei care nu cunosc e difeenta mare intre Raptor si celelalte versiuni. Raptorul are de la alt sasiu si alta suspensie pana la restul lucrurilor, dar nu e facut sa traga sarcini mari sau sa le transporte. Pe echiparea Wildrak am 1100 kg sarcina max in bena si 3,5 tone masa tractabila, fata de un Raptor cu 650, respectiv 2 tone.