TOP 10: Echipele cu cele mai multe victorii consecutive în Formula 1

Publicat miercuri, 23.04.2014 12:44 de Daniel Popescu

McLaren, Ferrari, Red Bull şi Williams domină topul echipelor cu cele mai multe victorii consecutive în istoria Formulei 1, însă Mercedes s-ar putea infiltra în clasament în acest sezon.

Mercedes a început în forţă noul sezon competiţional şi şi-a trecut deja în cont patru victorii consecutive prin Nico Rosberg şi Lewis Hamilton. Există şanse bune ca dominaţia germanilor să continue şi în cadrul sezonului european, astfel că seria de victorii consecutive se poate extinde.

O astfel de prestaţie ar permite echipei să se infiltreze în topul echipelor cu cele mai multe victorii consecutive, dominat în prezent de McLaren, Ferrari, Red Bull şi Williams.

De altfel, pe parcursul istoriei competiţiei, fiecare dintre aceste echipe a avut una sau mai multe perioade de dominaţie autoritară asupra plutonului, însă de cele mai multe ori ambii piloţi au contribuit la performanţele echipei, cu câteva excepţii notabile. 

  • Locul 9-10 - Ferrari - 6 victorii

    Ferrari este una dintre echipele cu prezenţe active în acest top, iar în epoci diferite ale Formulei 1 a înregistrat serii de câte şase victorii. Prima a fost în 1953, atunci când Alberto Ascari, Mike Hawthorn şi Nino Farina au câştigat împreună şase curse cu un monopost Ferrari 500. Cea mai spectaculoasă victorie a fost cea înregistrată de Hawthorn la Marele Premiu al Franţei, când britanicul a plecat doar de pe locul al şaptelea al grilei de start şi l-a învins cu numai o secundă pe Juan Manuel Fangio (Maserati). În 2000-2001, Michael Schumacher înregistra alte şase victorii consecutive pentru Ferrari cu F1-2000.

  • Locul 9-10 - Williams şi McLaren - 6 victorii

    Tot şase victorii au obţinut în istorie şi rivalii britanici de la Williams şi McLaren. Nigel Mansel şi Nelson Piquet au obţinut şase victorii consecutive pentru Williams în 1987 cu monopostul Williams FW11B echipat cu motor Honda, pentru ca în 1995-1996 Damon Hill şi Jacques Villeneuve să înregistreze o performanţă similară cu monopostul FW18 cu unitate de propulsie Reault. Nu în ultimul rând, Kimi Raikkonen şi Juan Pablo Montoya aiu oferit celor de la McLaren o serie similară în sezonul 2005, atunci când Fernando Alonso a cucerit primul titlu pentru Renault. 

  • Locul 6-8: Ferrari - 7 victorii

    Septuplul campion mondial Michael Schumacher nu putea lipsi dintr-o astfel de ierarhie. Germanul şi-a trecut în cont şapte victorii consecutive în sezonul 2004 cu monopostul F2004 dotat cu motor V10 de 3.0 litri. Misiunea sa nu a fost însă deloc simplă, întrucât în Marele Premiu al Canadei a plecat de pe locul al şaselea, însă a devenit lider înainte de turul 20. "Titlul înseamnă mai mult decât câştigarea a 12 curse într-un sezon, iar faptul că aceasta este a şaptea consecutivă înseamnă mai mult decât daptul că este a 14-a pentru echipa", declara Schumacher la finalul cursei. 

  • Locul 6-8: Williams - 7 victorii

    1993 a fost sezonul în care Alain Prost a revenit în Formula 1 la Williams după un an de pauză, iar francezul şi-a adjudecat patru victorii consecutive între cursele din Canada şi Germania. Seria sa a fost continuate cu alte trei victorii consecutive obţinute de coechipierul său Damon Hill în Ungaria, Belgia şi Italia. În cadrul acestei serii, ambii piloţi au plecat în curse de pe unul dintre primele două locuri ale grilei de start. 

  • Locul 6-8: Ferrari - 7 victorii

    Alberto Ascari a dominat autoritar Formula 1 între 1952-1953, reuşind să fie singurul pilot care câştigă curse de Formula 1 pe parcursul unui an. Seria de şapte victorii a început în Marele Premiu al Belgiei şi a continuat până la cursă din Argentina din 1953. În şase dintre curse, italianul a luat start din pole position, doar în Marele Premiu al Marii Britanii fiind nevoit să plece de pe locul al doilea. 

  • Locul 4-5: Ferrari - 8 victorii

    În perioada 2003-2004, spre finalul dominaţiei de cinci sezoane, Michael Schumacher şi Rubens Barrichello au obţinut opt victorii consecutive. Seria a fost începută de Schumacher la Marele Premiu al Italiei din 2003 şi a continuat cu alte cinci victorii consecutive obţinute în primele cinci runde ale sezonului 2004. Schumacher a câştigat cursă din Statele Unite desfăşurată pe ploaie după ce a plecat doar de pe locul şapte, iar Barrichello a contruit la serie prin victoria înregistrată în Japonia. 

  • Locul 4-5: McLaren - 8 victorii

    1984 a fost un alt sezon promiţător pentru McLaren, care la vremea respectivă a mizat pe serviciile lui Niki Lauda şi Alain Prost. Cei doi piloţi au luptat pentru titlul mondial într-un sezon în care au fost despărţiţi la final de numai 0.5 puncte. Lauda şi-a adjudecat titlul în ciuda faptului că Prost a câştigat ultimele două curse ale sezonului, iar seria de opt victorii s-a încheiat după prima cursă a sezonului următor, când Prost a triumfat în Brazilia.

  • Locul 3: Red Bull - 9 victorii

    Red Bull Racing a dominat autoritar a doua jumătate a sezonului 2013, parţial datorită deciziei celor de la Pirelli de a reveni la specificaţiile pneurilor din anul anterior. După tradiţionala pauză de vară, Sebastian Vettel a câştigat ultimele nouă curse ale sezonului, serie începută în Belgia şi terminată în Brazilia. Germanul a plecat din pole position în şase dintre aceste curse, iar în celelalte trei etape a luat startul de pe locul doi. 

  • Locul 2: Ferrari - 10 victorii

    Acelaşi Michael Schumacher este prezent în topul victoriilor consecutive şi pe locul doi. Vorbim, bineînţeles, despre sezonul 2002, unul dintre cele mai bune din istoria Scuderiei, care a triumfat în 15 dintre cele 17 curse ale anului. Septuplul campion mondial a obţinut şase dintre cele 10 victorii consecutive începute cu Marele Premiu al Canadei, în timp ce coechipierul său Rubens Barrichello a triumfat de alte patru ori, inclusiv în Ungaria, Italia sau Statele Unite. 

  • Locul 1: McLaren - 11 victorii

    Recordul de victorii consecutive pentru o echipă datează din sezonul 1988, care a oferit o luptă spectaculoasă pentru titlul mondial între Ayrton Senna şi Alain Prost. Este sezonul în care McLaren a obţinut 15 victorii în 16 curse şi în care Senna a devenit campion chiar dacă Prost a acumulat mai multe puncte, întrucât în acea perioadă contau doar cele mai bune 11 rezultate. Seria de 11 victorii a fost întreruptă de victoria obţinută de Gerhard Berger pentru Ferrari la Monza, iar Senna şi-a trecut în cont patru victorii consecutive. 

Mai departe...
  • niros56, joi, 24.04.2014 07:32

    Splendid articol. Felicitari !