Societatea civilă solicită ore de educaţie rutieră în şcoli
Recentele discuţii privind modificarea programei obligatorii în şcoli au readus în atenţie problema orelor de educaţie rutieră. Două organizaţii din România solicită introducerea şi aplicarea acestei discipline în programă, titrează Hotnews.
Două organizaţii din România solicită Ministerului Educaţiei introducerea orelor de educaţie rutieră în şcoli, titrează colegii de la Hot News. Iniţiativa Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România şi a ActiveWatch a venit la scurtă vreme după discuţiile aprinse din ultima perioadă referitoare la ora de religie din şcoli şi atrage atenţia asupra nerespectării crase a legilor în privinţa orelor de educaţie rutieră din instituţiile româneşti de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Altfel spus, cele două organizaţii au subliniat faptul că, din punct de vedere legal, orele de educaţie rutieră sunt obligatorii în şcoli, dar acestea nu sunt ţinute în majoritatea instituţiilor.
După modelul unei solicitări anterioare referitoare la orele de religie ţinute aproape "din oficiu" în şcoli şi la posibilitatea anulării acestora cu excepţia cererii exprese a părinţilor, cele două organizaţii menţionate mai sus le cer Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, respectiv Ministrului Afacerilor Interne să comunice în mod oficial numărul de cereri care trebuie adresate de părinţi pentru a introduce în programa şcolară a orelor de educaţie rutieră, acestea din urmă urmând să nu aibă un caracter facultativ. Dacă va fi implementată, decizia ar trebui aplicată pentru trei forme de învăţământ: preşcolar, primar şi gimnazial. Altfel spus, se referă la îndreptarea cunoştinţelor de educaţie rutieră ale minorilor cu vârsta de până la 14 ani inclusiv.
Iniţiatorii proiectului nu au menţionat nicio intenţie cu privire la orele de educaţie rutieră la nivel liceal, acestea fiind şi ele necesare având în vedere faptul că elevii acestei forme de învăţământ sunt la vârsta la care pot obţine un permis de conducere pentru diferite categorii, cum ar fi AM, A1 şi B1, pe lângă A-ul şi B-ul rezervate doar celor care au atins vârsta majoratului. Subliniem şi noi constatarea celor două organizaţii menţionate mai sus, care specifică faptul că România este singura ţară europeană în care nu există un sistem coerent de educaţie rutieră în şcoli. În ţara noastră, numărul de decese în accidente rutiere este aproape dublu faţă de media europeană.
Via HotNews | Sursă foto
Pai de ce sa fie nevoie, religia nu e suficienta? :)