F1 cu ochi migdalati
Este foarte posibil ca Singapore sa organizeze o cursa din marele Circ peste doi ani. Singura problema este concurenta, deoarece India, Africa de Sud si Las Vegas nu sunt nici ele destinatii de ocolit.
Dupa variantele Las Vegas, India si Africa de Sud, Bernie Ecclestone si Max Mosley se pregatesc sa ia in calcul o alta destinatie exotica care s-ar putea sa devina gazda unui Mare Premiu de Formula 1: Singapore. Uitati de vechea Europa, care nu-i in stare sa organizeze cum trebuie o cursa si care nu permite publicitatea la tutun! Toate privirile se intorc acum spre regiunea Asiei de sud-est, unde legislatia este mai ingaduitoare, potentialul financiar este imens si spectatorii abia asteapta sa rupa tribunele.
Astfel, dupa Malaysia (1999) si China (2004), Singapore ar putea fi gazda unui Mare Premiu de Formula 1 incepand cu 2008. Avantajul statului asiatic este reprezentat de regulamentul care va intra in vigoare pese doi ani, care stipuleaza faptul ca un sezon poate programa 20 de curse (in sezonul in curs exista doar 18).
In aceste conditii, micuta insula-stat situata intre Indonezia si Malaysia are toate sansele sa ocupe unul din cele doua locuri libere. Lucru pe care-l stie si Mosley: “Daca infrastructura si aspectul financiar vor permite acest lucru, este foarte posibil ca Singapore sa primeasca organizarea unui Mare Premiu in 2008”. Bernie se arata si el deschis acestei optiuni: “Imediat ce vom primi o propunere serioasa, o vom studia foarte serios, pentru a analiza posibilitatea desfasurarii unui Grand Prix in Singapore”. Surpriza vine insa de abia acum: este foarte posibil ca Singapore sa devina un Monaco asiatic, circuitul urmand a fi construit pe strazile orasului si, inevitabil, pe langa ocean.
Nici celelalte optiuni nu sunt insa abandonate. Ba mai mult, pe langa cele patru destinatii exotice, posibila intrare a celor de la Hyundai in marele Circ s-ar putea solda cu introducerea in calendar a unui circuit coreean. In aceste conditii, ramane de vazut cate Mari Premii europene vom mai vedea in 2008.