Mackereth a luat documentele 'pentru uz personal'

Publicat marţi, 18.12.2007 12:06 de Daniel Popescu

Inginerul suspendat de Renault, Phil Mackereth, aflat in centrul celui mai recent scandal de spionaj din F1, nu a intentionat niciodata sa dezvaluie altcuiva documentele furate de la McLaren.

Acest lucru a reiesit dupa ce FIA a publicat transcrierea completa a audierilor Consiliului Mondial referitoare la scandalul de spionaj dintre McLaren si Renault. Mackereth a fost citat ca martor pe parcursul audierilor si a precizat ca a luat documentele de la McLaren cand a parasit team-ul in 2006 numai din motive personale.

"Am avut cateva motive sa iau documentele. Am vrut sa am o evidenta a experientei mele la McLaren", a declarat Mackereth in timpul audierilor. "Au fost de asemenea si alte interese profesionale. Nu am avut nicio intentie sa dezvalui documentele cuiva sau sa fac ceva cu ele. A fost o evidenta personala pentru mine".

Oficalii Renault au precizat pe parcursul audierilor ca Mackereth regreta ceea ce s-a intamplat. Avocatul echipei, David Philips, a spus: "Cand il vezi pe Mackereth vezi un soarece in lumina reflectoarelor. Este un om foarte nefericit, foarte vinovat si pocait".

Directorul tehnic al Renault, Bob Bell, nu imbratiseaza ideea ca Mackereth este necinstit, considerand ca actiunile sale au fost mai degraba stupide. "Domnul Mackereth este un om respectabil si un individ cinstit", a spus Bell. "Este cineva in care as putea avea incredere. Este o persoana care ii respecta pe cei din jurul sau. Actiunile sale in aceasta situatie au fost stupide si naive, si un pic mai mult decat atat. Nu a fost vorba despre rea-vointa; nu a avut intentia sa greseasca deliberat sau sa triseze. Domnul Mackereth este unul dintre cei mai cinstiti oameni din Formula 1".

In transcrierea audierilor Max Mosley, presedintele FIA, este citat dand explicatii detaliate despre diferentele dintre scandalurile de spionaj McLaren/Ferrari si Renault/McLaren.

Transcrierea completa a audierilor Consiliului Mondial din 6 decembrie 2007 poate fi vizualizata in format PDF aici .