Interviu special cu Lewis Hamilton

Publicat miercuri, 09.01.2008 17:30 de Daniel Popescu

Cu numai 12 luni in urma Lewis Hamilton era un debutant inocent, inrolat la vicecampioana mondiala. Acum, Hamilton pare sa fie in pole position la McLaren, dupa ce a dovedit ca poate fi un pilot de top. Dupa lansarea noului monopost MP4-23, Hamilton nu vede niciun motiv pentru care sa nu lupte la titlu in 2008.

Cat de mult te astepti sa difere relatia cu coechipierul tau Heikki Kovalainen comparativ cu cea pe care ai avut-o cu Fernando Alonso?

Lewis Hamilton: Nu cred ca va fi o diferenta uriasa pentru ca eu si Fernando ne-am inteles foarte bine. Heikki probabil se aseamana cu mine si este mai deschis la discutii, asa ca este usor sa vorbesc cu el si relatia de prietenie se construieste deja, asa ca va fi un sezon interesant.

Care a fost aportul tau la noua masina?

Lewis Hamilton: Cred ca a fost acelasi pentru toti cei care fac parte din echipa. Pentru mine pilotarea masinii de anul trecut a insemnat ca am putut oferi un feedback corect. Este o mare responsabilitate pentru noi toti, dar sunt foarte relaxat in privinta asta. Contributia lui Heikki este diferita intrucat vine de la alta echipa, asa ca aduce informatii si experienta de la alta echipa.

Faptul ca Heikki este nou la echipa nu te transforma automat in pilot titular?

Lewis Hamilton: Amamandoi vom fi tratati egal. Si cred ca asta este cea mai buna solutie. La sfarsitul zilei vom fi pe pista pentru a ne bate unul pe altul, dar si pentru a ajuta echipa sa progreseze. Pot sa-mi dau seama foarte usor ca Heikki vrea sa ma bata, si eu vreau sa-l inving, insa intr-o maniera corecta.

Si evident el nu vine cu doua titluri de campion mondial in buzunar...

Lewis Hamilton: Nu stiu la ce te referi... ce pot sa spun este ca si eu si Heikki avem sange proaspat si determinarea de a face ceva.

Crezi ca echipa va fi dezavantajata de faptul ca a intrerupt dezvoltarea anumitor sisteme in urma scandalului de spionaj?

Lewis Hamilton: Nu, vom gasi alte metode pentru a imbunatati masina si pentru a merge mai departe. Face parte din sport. Echipa a trecut prin momente foarte dificile dar are aceeasi determinare pentru a castiga titlul mondial, iar daca vom castiga cu atat mai bine.

Tractiunea controlata a fost interzisa in 2008 si s-a sugerat ca acest lucru s-ar putea dovedi periculos in conditii de ploaie ca cele pe care le-am vazut la Nurburgring si Fuji. Care este parerea ta despre asta?

Lewis Hamilton: Vom vedea. Imi placea foarte mult tractiunea controlata, asa ca este o noua provocare pentru piloti si pentru echipa. Dar uitati-va la GP2, la Formula 3... in toate celelalte competitii se piloteaza fara tractiune controlata, asa ca putem face si noi asta. Cu siguranta va fi mai greu. Pana la urma cursele reprezinta jobul nostru si trebuie sa dam tot ce putem indiferent de regulamentul tehnic si conditiile meteo.

Cum ti-ai petrecut vacanta de Craciun?

Lewis Hamilton: M-am antreant din greu. Am urcat pe muntii din Franta pe zapada. A fost un Craciun dragut cu multa zapada si a reprezentat o pregatire fizica excelenta.

Care crezi ca vor fi principalii tai oponenti in 2008?

Lewis Hamilton: Aceeasi suspecti ca si anul trecut, plus Heikki. Dar asa cum a spus si Ron Dennis, anul trecut am fost capabili sa obtinem cate 109 puncte cu fiecare pilot - e adevarat, un punct mai putin decat 110 - insa ne-am dovedit competivitatea ca echipa si nu vad de ce lucrurile ar trebui sa se schimbe in acest an.