Interviu special cu Heikki Kovalainen

Publicat miercuri, 09.01.2008 14:08 de Daniel Popescu

Chiar si dupa ce Fernando Alonso si Nelson Piquet Jr au fost confirmati la Renault, fostul pilot al echipei franceze Heikki Kovalainen era foarte increzator ca isi va gasi un loc pe grila de start pentru 2008. La sfarsitul anului trecut, Kovalainen a demonstrat ca are dreptate dupa ce i s-a oferit locul lasat liber de Alonso la McLaren.

Luni, la lansarea noului monopost McLaren MP4-23, finlandezul si-a facut prima aparitie publica pentru echipa britanica. Avandu-l coechipier pe Lewis Hamilton, cu siguranta 2008 nu va fi un an usor pentru pilotul in varsta de 26 de ani, insa el pare deja pregatit pentru aceasta provocare. Kovalainen isi dezvaluie sperantele pentru 2008 si discuta putin despre strategia pentru sezonul care bate la usa.

Ce secrete ai luat cu tine de la Renault la McLaren?

Heikki Kovalainen: Nu este o intrebare amuzanta. Asa cum am vazut in sezonul trecut, este o problema foarte serioasa. Si sincer, avand in vedere competitivitatea echipei McLaren va pot asigura ca ei nu au nevoie sa le divulg secrete.

McLaren pare sa aiba o relatie speciala cu pilotii finlandezi. Cum te simti sa calci pe urmele unor piloti ca Mika Hakkinen si Kimi Raikkonen?

Heikki Kovalainen: Evident ca au o relatie speciala. Probabil este vorba despre mentalitatea noastra de a ramane calmi chiar daca suntem sub un cazan sub presiune, iar asta se potriveste Formulei 1 si mai ales acestei echipe. Si fiti sigur ca este fantastic pentru mine sa calc pe urmele predecesorilor mei finlandezi. Va fi nevoie de timp pentru ca sunt noul pusti din echipa dar puteti fi siguri ca voi face totul pentru a le calca pe urme. Dar in acest moment sunt fericit sa fac parte din aceasta echipa. Restul vor veni de la sine, sunt sigur de asta.

Lewis Hamilton, debutantul care a fost foarte aproape sa devina campion mondial, va fi noul tau coechipier in acest an. Cum crezi ca va evolua relatia voastra?

Heikki Kovalainen: Cred ca va fi bine. Nu vom avea nicio problema. Bineinteles, asta in afara pistei. Pe pista vrea sa ma bata si eu vreau sa-l bat, si inca rau! Dar asta este normal. Cred ca putem fi prieteni si cred ca putem avea o relatie personala. Nu il cunosc foarte bine inca, nu am fost cel mai bun prieten al sau si nu am concurat niciodata unul impotriva altuia in GP2. Din ceea ce am experimentat in putinul timp petrecut pana acum la echipa am observat ca are un simt al umorului foarte dezvoltat. As spune ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

Vei concura pentru o echipa foarte competitiva, alaturi de un coechipier foarte competitiv. Cum te astepti sa progresezi pe parcursul sezonului?

Heikki Kovalainen: In primul rand ma astept sa construiesc o relatie cu echipa, sa-mi consolidez pozitia si sa invat cum comunica echipa. Si vreau sa-mi imbunatatesc startul de sezon. Nu vreau ceva asemanantor cu debutul slab din 2007. Chiar daca masina nu a fost foarte buna atunci, am facut prea multe greseli. Nu vreau sa mai trec prin astfel de lucruri, asa ca ma concentrez pentru a fi pregatit pentru prima cursa. Pur si simplu vreau sa fiu competitiv.

Hamilton a crescut mult in cadrul echipei, iar tu esti un nou venit. Vezi asta ca pe un dezavantaj?

Heikki Kovalainen: Este evident ca trebuie sa muncesc pana la cursa de la Melbourne pentru a-mi gasi locul si sunt sigur ca pana la cursa de la Melbourne mai voi integra si ca voi sti numele fiecarui membru al echipei!

Tractiunea controlata va fi interzisa din 2008 si s-a sugerat ca acest lucru s-ar putea dovedi periculos in conditii de ploaie ca cele pe care le-am vazut la Nurburgring si Fuji. Care este parerea ta despre asta?

Heikki Kovalainen: Evident ca pilotul va face si mai mult diferenta acum, mai ales in conditii de ploaie, dar aceasta este frumusetea competitiei, iti poti testa limitele. Nu vad nicio problema indiferent de conditii si pana la urma cu totii stim ca acest sport este periculos.

La final, cum ti-ai petrecut vacanta de Craciun?

Heikki Kovalainen: M-am antrenat in Finlanda, facand tot ce face un finlandez iarna: schi, jogging si sauna, afara in zapada, apoi din nou in sauna. Dar ceva mai intens decat ceilalti finlandezi.

  • eddy, miercuri, 09.01.2008 16:07
    Bravo!

    Sper ca nu te-ai apucat sa si bei ca vezi ce zice unul din predecesorii tai: "Fara TC trebuie sa fii treaz la volan". In rest eu sper ca in anul asta la sfarsitul sezonului sa ai parte de ce au avut si predecesorii tai, unul dintre ei chiar anul trecut.Bafta si sa-i reglezi si la Hamilton masina sa poata concura si el, ca vezi tu, de cand a plecat Alonso e tragedie mare la McLaren ca nu va fi cine sa regleze monoposturile.

  • Travis, miercuri, 09.01.2008 22:59
    presa...

    "Chiar si dupa ce Fernando Alonso si Nelson Piquet Jr au fost confirmati la Renault, fostul pilot al echipei franceze Heikki Kovalainen era foarte increzator ca isi va gasi un loc pe grila de start pentru 2008."Eu cred ca se stia demult ca Heikki va veni la McLaren dar n-a fost facut public :)