Motor / Transmisie

5.0

Facelift-ul primit anul trecut a adus, în mare parte, modificări de ordin estetic și tehnologic. Gama de motorizări a rămas, practic, neschimbată.

Totuși, versiunile diesel B5 și B6, cu 250, respectiv 300 de cai putere, vin acum în compania unui sistem mild-hybrid la 48V. Noi, însă, am testat versiunea de top T8, adică un plug-in hybrid cu mai mulți cai putere decât multe hot-hatch-uri.

Versiunea T8 utilizează tehnologie bazată pe modelul V60 Plug-in Hybrid. La bază avem un motor de 2.0 litri, pe benzină, care dezvoltă pe cont propriu 310 cai putere și 400 Nm. Pe puntea spate a fost instalat un motor electric, care suplimentează cu 145 de cai putere și 309 Nm.

În total, Volvo XC90 T8 oferă 455 de cai putere și un cuplu maxim de 709 Nm. Din acest pachet mai face parte și o baterie litiu-ion, cu o capacitate utilă de 14.7 kWh, care promite o autonomie pur electrică de până la 71 de kilometri.

Bateria poate fi încărcată cu maxim 7.4 kW, caz în care o încărcare completă durează 3 ore.

Dacă mi-ai cere să descriu într-un singur cuvânt sistemul de propulsie al lui XC90 T8, aș spune că este rafinat. Ai un răspuns instantaneu de la motorul electric, iar unitatea termică vine să îl completeze fără ca cel de la volan să sesizeze acest lucru. Așadar, nu ai șocuri și nici alte întreuperi care să trădeze o nepotrivire între cele două.

Atunci când lucrează împreună, ai la dispoziție 455 de cai putere, așadar vei avea și performanțe. Dar XC90 nu este o mașină sport, tocmai de aceea trebuie tratat ca un SUV care cântărește 2.2 tone.

Propulsorul cu patru cilindri este silențios sau, mai bine zis, cât de silențios poate fi un motor cu patru cilindri împins aproape la limită.

În cazul mașinilor plug-in hybrid, comportamentul pedalei de frână poate fi, uneori, ciudat. În sensul că simți trecerea de la frânarea regenerativă la cea mecanică. Nu este cazul lui XC90 T8.

Modul de rulare Hybrid este cel standard și este calibrat foarte bine. Știe exact când să oprească motorul termic sau să îl trezească la viață. Dacă, însă, vrei mai multă sportivitate, poți selecta modul de rulare Power.

Transmisia cu 8 rapoarte contribuie și ea la rafinamentul sistemului de propulsie. Treptele sunt schimbate fin, chiar și la viteze mici.

  • Razvan, marţi, 22.07.2025 15:58

    O fi bun,mare,frumos, performant,fiabil,confortabil,economic,prietenos cu mediul,etc,dar 117.000 E,eu zic că la banii ăștia sunt variante mai bune,mai premium.Nu merită un Volvo banii ăștia.

  • Matei_cel_nou, marţi, 22.07.2025 17:04

    In continuare o mașină elegantă, comfortabila si moderna. Unele elemente de design erau mai reușite înainte: grila și ecranul care acum se revarsă dintre aerisiri.

  • ds, miercuri, 23.07.2025 08:56

    Nu v-a plăcut prețul? Dar, puțin mai sus, autorul zice că este mașină premium. Despre ce vorbim? Păi numai sistemul audio Bowers & Wilkins este + 3000 euro. Și vă spun eu că merită fiecare leu, ca și scaunele cu masaj, vreo 6-7 moduri, parcă. Și sincer, așa scump cum vi se pare, l-aș prefera oricărul bmw & mercedes.

  • alex_cu_a_mic, miercuri, 23.07.2025 09:47

    Audi si BMW au 6 cilindri la mai putini bani .. chair mult mai putini in cazul Audi. E cam mare foamea de bani la Volvo. Cu toata chelea masaju si wilkinsu 100k pentru 4 cilindri plugin sunt cam multi bani.