
Motor / Transmisie
Așadar, BYD Sealion 7. Un SUV electric, de segment D, care ține morțis să îi pună bețe în roate unui model deja popular printre amatorii de mașini electrice: Tesla Model Y.
În primul rând, noul BYD Sealion 7 este disponibil în 3 versiuni: Comfort este echipată cu un singur motor electric, montat pe puntea spate, care se învârte cu 23.000 de rotații pe minut, și oferă 313 cai putere. Bateria este de tip LPF, adică fără cobalt și nichel, și în cazul său are o capacitate de 82.5 kWh. Autonomia? 483 de kilometri, în ciclul WLTP.
Ce mai trebuie spus este că avem de-a face cu o baterie de ultimă generație, denumită Blade. Pe lângă o construcție care să o facă mai eficientă, bateria face parte din așa numitul ansamblu Cell to body. Cu alte cuvinte, capacul de sus devine parte a podelei mașinii.
Avem apoi versiunea Design AWD, cu două motoare electrice, dar cu aceeași baterie de 82.5 kWh. Versiunea de top, pe care am testat-o noi, a fost denumită Excellence AWD și oferă 530 de cai putere, 690 Nm și o baterie de 91.3 kWh.
Autonomia ajunge până la 502 kilometri, iar puterea maximă de încărcare este de 230 kW, la stații DC. Asta înseamnă că se încarcă de la 10 la 80% în 24 de minute.
530 de cai putere? Desigur, par foarte mulți, pe hârtie. În realitate, însă, această putere nu este livrată brutal (așa cum te-ai aștepta, mai ales de la o mașină electrică), ci mai domol, ceea ce te face să crezi că cineva a greșit când a redactat fișa cu specificații tehnice. Nu mă înțelege greșit, reprizele de accelerație nu sunt deloc de ici de colo, dar parcă nu se simt ca 530 de cai putere.
Nici măcar în modul de rulare Sport. Să nu mai zic de Normal, Eco sau Snow.
Transmisia, cu o singură viteză, desigur, nu are mod B, iar sistemul gândit de BYD nu permite reglarea nivelului de regenerare a energiei pierdute la frânare. Chiar și așa, când ridici piciorul de pe accelerație, mașina încetinește simțitor.
Wow, deci masina asta are 3.5 stele la capitolul Design si trece neobservata, pe cand Skoda Kodiaq are 4.0 stele la capitolul Design si este interesanta. Ca sa nu mai spun de noul BMW X3: 4.5 stele la capitolul Design si, din nou, considerat a fi interesant. La fel, se dau preturile din Marea Britanie, iar comparatia se face cu preturile din Romania, nu cu cele din Marea Britanie, acolo unde cea mai ieftina Tesla Model Y costa 44.990 de lire sterline. Asa ceva? Doamne fereste!