
Ambiție
Deși pentru mulți este o necunoscută, compania BYD sau, cu alte cuvinte, Build Your Dreams, ne influențează viețile de mai mult timp decât ți-ai putea imagina.
A fost înființată în 1995 și a pornit la drum ca o companie care producea baterii reîncărcabile și acumulatoare pentru telefoane mobile. De fapt, sunt șanse foarte mari ca multe dintre componentele din telefonul sau tableta de pe care citești acest articol să poarte semnătura chinezilor de la BYD.
De ce spun asta? Pentru că 50% dintre componentele unui iPad sunt furnizate de BYD. La fel, 65% dintre componentele unui telefon Nokia sunt BYD.
Dar nu suntem aici să vorbim despre telefoane, ci despre mașini. Chinezii au "atacat" sectorul auto în 2003, odată cu înființarea companiei BYD Auto și au urmat investiții de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare. Într-un final, după câteva perioade dificile în care s-au aflat pe marginea prăpastiei, toate acestea au dat roade.
În 2022, BYD a comercializat 1.860.000 de vehicule NEV (electrice+hibride). Anul trecut, numărul a crescut la 4.272.145, astfel că BYD a devenit cel mai mare producător de vehicule NEV din lume. A fost, de asemenea, al treilea cel mai mare producător de automobile din lume, după vânzări.
Obiectivul principal al chinezilor este, însă, mult mai ambițios: ei vor să devină numărul 1. În lume. În drumul său spre izbândă, BYD se oprește, oficial, și în România. Până la finalul lunii aprilie, BYD intenționează să aibă, în țara noastră, circa 20 de puncte de vânzare în marile orașe.
Vin cu modele ca Atto 2, Seal U, Sealion 7 și, ulterior, vor prezenta un model surpriză care să concureze cu Dacia Spring. Nu este deloc o coincidență, pentru că, în următorii 5 ani, BYD vrea să devină numărul 1 și în România. Pentru asta ai nevoie în primul rând de ambiție, iar în al doilea rând de modele competitive.
Noi am călătorit la Londra tocmai pentru a conduce unul dintre aceste modele și anume Sealion 7. În rândurile următoare îți spunem ce inovații tehnologice integrează el, dar și cum se simte de la volan.
Wow, deci masina asta are 3.5 stele la capitolul Design si trece neobservata, pe cand Skoda Kodiaq are 4.0 stele la capitolul Design si este interesanta. Ca sa nu mai spun de noul BMW X3: 4.5 stele la capitolul Design si, din nou, considerat a fi interesant. La fel, se dau preturile din Marea Britanie, iar comparatia se face cu preturile din Romania, nu cu cele din Marea Britanie, acolo unde cea mai ieftina Tesla Model Y costa 44.990 de lire sterline. Asa ceva? Doamne fereste!