Acciza suplimentară introdusă în preţul carburanţilor a redus consumul intern cu 16% în prima lună de aplicare
Acciza introdusă la începutul lunii aprilie în preţul carburanţilor a dus la scăderea consumului intern de benzină şi de motorină, titrează cei de la Adevărul citând Institutul Naţional de Statistică.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru introdusă de Guvern în preţul carburanţilor vânduţi în România nu a adus niciun beneficiu pentru buget, titrează cei de la Adevărul. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, românii au cumpărat cu 16% mai puţin carburant în aprilie 2014 faţă de luna precedentă şi cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care consumul de carburant era în creştere până la introducerea accizei suplimentare. Paradoxal, birul suplimentar care ar fi trebuit să crească încasările bugetare a adus o scădere a acestor venituri, deoarece transportatorii rutieri cu afaceri internaţionale au preferat să alimenteze în ţările vecine la plecarea din România şi înainte de intrarea în ţară, pentru a-şi reduce costurile cu carburanţii. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda promisiunii guvernanţilor de a le returna patru eurocenţi pe litru din acciză transportatorilor, reprezentanţii acestora citaţi de Adevărul explicând că procedura de restituire este prea complicată şi implică prea multă birocraţie.
Acciza pentru carburanţi: o analiză ne arată că vom cheltui în medie cu 450 lei în plus pe an
Pragul de rentabilitate bugetară al accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant era de 13.5 procente, explică Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România într-un interviu acordat celor de la Adevărul. Comparând pragul respectiv cu scăderea vânzărilor de 16% faţă de luna precedentă, Guvernul României a reuşit să piardă bani prin introducerea unei noi taxe, în timp ce populaţia a avut de suferit din pricina scumpirii carburanţilor. Revenind asupra previziunilor guvernamentale ale încasărilor din această acciză, putem să ne aşteptăm la o neîndeplinire a planurilor privind construcţia de autostrăzi din veniturile aşteptate de pe urma acestei accize, dacă situaţia se va menţine pe acelaşi făgaş.
Ministrul delegat pentru Buget: "Creşterea accizei la caburanţi este o măsură anti-deflaţie"
O analiză realizată de Daedalul Millward Brown în luna februarie anunţa că românii vor cheltui, în medie, între 415 şi 505 lei pe an în plus pentru carburanţi din cauza introducerii acestei accize. Respectivul studiu nu lua în calcul posibilitatea ca românii să-şi reducă alimentările cu carburant din ţară, cum a fost cazul unor transportatori şi ce impact ar putea să aibă acest lucru asupra sumelor culese din colectarea accizei integrate în preţul benzinei şi al motorinei.
Preţul carburanţilor a crescut costurile anuale de întreţinere ale unei maşini cu peste 20%
Via Adevărul
Lasa ca mai gaseste Victor Viorel o taxa ca sa compenseze pierderea... Sa-l mai voteze lumea si ca presedinte, CA CA premier a fost brav...