Toyota ar putea lansa un vehicul alimentat cu hidrogen pana in 2015

Publicat vineri, 07.05.2010 12:40 de Sebastian Toma

Toyota a anuntat faptul ca lucreaza la un vehicul alimentat cu hidrogen care ar putea debuta pe piata in versiunea de seris peste cinci ani. Modelul va fi un sedan si va avea un pret situat in jurul valorii de 50.000 de dolari.

Japonezii de la Toyota declara ca au reusit sa reduca costurile de productie ale vehiculelor cu celule de combustibil cu aproximativ 90%. Astfel, constructorul nipon ar putea furniza acest gen de vehicul la un pret accesibil pentru public, singurul element lipsa pentru popularizarea vehiculelor alimentate cu hidrogen fiind o retea potrivita utilizarii acestora. Cei de la Toyota anunta ca vor putea aduce pe piata vehicule alimentate cu hidrogen pana in 2015, iar modelul respectiv va avea un pret echivalent cu 50.000 de dolari.

Problema principala a celor de la Toyota este reducerea costurilor de productie ale vehiculelor cu hidrogen, desi au reusit sa reduca acest cost de la aproape un milion de dolari per vehicul. Astfel, productia unui vehicul alimentat cu pile de combustibil costa aproximativ 90.000 de dolari in acest moment, iar vanzarea acestor modele ar fi posibila doar daca pretul acestora ar fi situat la jumatate fata de nivelul actual al costurilor de produtie. Constructorul nipon ar calca astfel pe urmele celor de la GM si Honda, care ofera deja vehicule alimentate cu hidrogen unui public select din California. Mazda are deja cateva vehicule alimentate cu hidrogen pe care le ofera in tarile nordice, dar acestea reprezinta o flota de test speciala.

Intentia lui Yoshihiko Masuda, directorul departamentului de vehicule avansate de la Toyota, este de a oferi un vehicul alimentat cu hidrogen la un pret accesibil. In prima faza, japonezul recunoaste ca piata pentru aceste vehicule va fi mica, dar pe masura ce acestea vor fi din ce in ce mai apreciate, exista sanse ca acest gen de vehicul sa fie o priveliste comuna pe strazile unor tari peste aproximativ 15 ani. In timp ce alti constructori se lupta pentru a oferi primul vehicul electric pe unele piete, cei de la Toyota vor sa "sara" peste aceasta etapa in incercarea de a oferi publicului larg primul vehicul alimentat cu hidrogen de serie din lume.

Via | Carscoop