Studiu: o simpla bere la volan poate cauza accidente foarte grave
Un studiu suedezo-elvetian arata ca un sofer care a baut o bere poate cauza accidente la fel de grave ca unul aflat la limita comei alcoolice.
Un studiu suedezo-elvetian a dezvaluit un fapt ciudat la prima vedere, insa perfect real din punct de vedere statistic: soferii care conduc dupa ce au baut foarte putin alcool sunt predispusi la accidente cu urmari identice cu cele cauzate de soferii aflati adanc sub influenta bauturilor alcoolice.
Concluzia este reliefata de Herve Kuendig, un cercetator suedez, care a analizat intr-un spital din Elvetia urmarile accidentelor corelate cu diferentele de alcool in sange pentru fiecare sofer in parte. Dupa cateva luni de cercetare, Kuendig a ajuns la concluzia ca, desi soferii care au baut ceva mai mult sunt predispusi la accidente grave, soferii care au foarte putin alcool in sange - pana intr-un pahar de bere sau de vin - pot sa genereze daune umane si materiale cel putin la fel de mari.
Desi concluziile studiului nu au relevanta in Romania, acolo unde alcoolul este interzis total la volan, exista unele tari europene in care alcoolul este permis in cantitati foaret reduse. Iar studiul suedezului arata clar faptul ca pana si aceatsa cantitate extrem de redusa de alcool poate sa dauneze sigurantei celor din jur.
Pe de alta parte, cercetarea a reliefat un fapt clar si banuit deja de toata lumea: vinerea si sambata, circa 80% dintre pacientii care au vizitat spitalul cu rani mai mult sau mai putin grave au ajuns in fata medicilor din cauze legate de alcool.
CANTITATEA DE ALCOOL PERMISA IN STATELE UE (procent miligrame alcool in miligrame de sange)
Austria: 0.05% (0.01% daca soferul are permis de mai putin de doi ani sau conduce o masina de peste 7.5 tone)
Belgia: 0.05%
Bulgaria: 0.05%
Cehia: zero
Cipru: zero
Danemarca: 0.05% (peste 0.08 = inchisoare, obligatioriu zero daca esti implicat intr-un accident)
Estonia: 0.02%
Franta: 0.05%
Finlanda: 0.05%
Germania: zero pentru incepatori si soferi de autobuze, 0.03 in caz de accident, 0.05% fara accident, permis suspendat pentru un an pentru 0.11%, retestare psihologica pentru 0.16%.
Grecia: 0.05% (0.02% daca soferul are premis de mai putin de doi ani si pentru soferii de autobuze)
Ungaria: zero
Irlanda: 0.08% (in discutii pentru reducerea la 0.05 sau 0.02% pentru elevi si soferi profesionisti)
Italia: 0.05%
Letonia: 0.05% (0.02% pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta)
Lituania: 0.04%
Luxemburg: 0.05% (0.02% pentru soferii profesionisti si pentru cei cu mai putin de doi ani de experienta)
Malta: 0.08%
Olanda: 0.05% (0.02% daca soferul are permis de mai putin de cinci ani)
Polonia: 0.02%
Portugalia: 0.05%
Romania: zero
Slovacia: zero
Slovenia: 0.05% (zero pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta si pentru cei din transportul public)
Spania: 0.05% (0.03% pentru soferii cu mai putin de doi ani de experienta)
Suedia: 0.02% (depasirea inseamna inchisoare pana la sase luni. depasirea unei concentratii de 0.10% te trimite in inchisoare pana la maxim doi ani)
UK: 0.08%
dar totusi cateodata exageram , daca ai conduce dupa reguli dupa 40 de min. intzepeneste gatul , in fine stau in spania de 6 ani si cateodata am mai baut o bere la volan , fara sa exagerez dar alcoolul nu e unica chestie care te face neatent la volan