SUA: Un profesor de matematică a inventat oglinda laterală fără unghiuri moarte
Dr. Andrew Hicks, un profesor de matematică din Statele Unite ale Americii, a brevetat o oglindă laterală pentru automobile care oferă un unghi de vizualizare de 45 de grade, de patru ori mai bun decât o oglindă obişnuită.
Celebrul unghi mort al oglinzilor laterale ar putea să fie eliminat graţie muncii depuse de un profesor de matematică din Statele Unite ale Americii. Vorbim despre Dr. R. Andrew Hicks, profesor la Universitatea Drexel. Acesta a proiectat o oglindă laterală specială, care nu mai este plată, care oferă un unghi de vizualizare de aproximativ 45 de grade. În mod normal, o oglindă plată oferă un unghi de vizualizare de 15-17 grade. Graţie formei oglinzii, gândite de Dr. R. Andrew Hicks, unghiurile moarte ale oglinzilor ar putea fi reduse dramatic, dacă nu chiar integral.
Oglinda laterală fără unghi mort a fost deja patentată în SUA, dar invenţia lui Dr. Hicks nu va fi utilizată prea curând pe automobilele noi vândute în Statele Unite ale Americii din cauza unei piedici legale. În mod ironic, normele americane nu permit montarea oglinzilor laterale concave sau convexe pe partea şoferului, deci oglinda lui Hicks nu va ajuta prea curând americanii. Pe partea pasagerului, oglinda lui Hicks ar putea fi utilizată, cât timp aceasta va purta fraza "Obiectele din oglindă sunt mai aproape decât par". Pe piaţa din Europa, însă, noile oglinzi ar putea să debuteze în termen de câţiva ani, oficialii Universităţii Drexel anunţând că Dr. R. Andrew Hicks a primit deja oferte din partea unor constructori de automobile.
Până de curând, oglinzile laterale plate erau utilizate deoarece redau fidel imaginile captate, fără să distorsioneze liniile drepte şi fără să micşoreze sau să mărească prea mult obiectele reflectate. Oglinda lui Hicks are o suprafaţă cu o curbură specială, care va reuşi să cuprindă o rază mult mai mare, fără să distorsioneze perceptibil obiectele, liniile şi formele. Practic, forma oglinzii constiuie adevărata inovaţie a lui Hicks, profesorul reuşind să dezvolte un algoritm care să stabilească cum trebuie să fie curbura unei oglinzi laterale pentru a avea un unghi mare de vizualizare.
Via | PHYS.org
Cred ca lumea va trebui sa se reobisnuiasca cu tipul acesta de oglinda. Se vede clar in poza ca distanta proiectata este mult mai mare decat la oglinzile uzuale . Per total o idee excelenta . Eu am acum pe partea soferului o oglinda convexa si chiar face diferenta dar imaginea este un pic distorsionata si cere un pic de adaptare vizuala la inceput.