Stickerele care vor înlocui timbrul de mediu vor costa 3 lei. Din 2019 ar putea apărea taxe pentru accesul în oraş al maşinilor poluante
Stickerele care vor fi lipite pe parbriz în funcţie de norma de poluare a maşinii vor costa doar 3 lei, iar din 2019 marile oraşe ar putea impune taxe pentru maşinile poluante pentru accesul în zonele centrale, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Înlocuirea timbrului de mediu cu stickere colorate a generat numeroase controverse în spaţiul public în ultimele săptămâni, mai ales că autorităţile nu au comunicat suficient de bine modul în care vor fi implementate acestea.
Agenţia de presă Mediafax a intrat însă în posesia unui proiect care explică în detaliu modul în care va fi înlocuit timbrul de mediu. Astfel, după efectuarea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP), service-ul auto va lipi pe parbriz un sticker colorat conform normei de poluare trecute în talonul maşinii.
Va exista un sticker colorat pentru fiecare normă de poluare şi unul dedicat maşinilor electrice şi hibride. Stickerul va costa 3 lei, la care se adaugă manopera service-ului, estimată de autorităţi la cel mult 2 lei, astfel că preţul final plătit de şofer va fi de circa 5 lei.
Proiectul ar urma să fie adoptat de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă până la sfârşitul lunii martie, cu scopul ca toate maşinile să aibă un sticker colorat până la jumătatea anului 2019.
După jumătatea anului 2019, marile oraşe vor avea posibilitatea să restricţioneze accesul în anumite zone în funcţie de tipul de sticker. De exemplu, un oraş ar putea alege să permită accesul în centru doar pentru maşinile care respectă cel puţin norma de poluare Euro 4, în timp ce şoferii care au maşini cu motoare cu norme de poluare mai vechi să plătească o eco-vignetă pentru a putea tranzita zonele respective.
Verificarea ar urma să se facă prin intermediul unor camere video, după modelul practicat în prezent pentru rovignetă pe drumurile naţionale.
"Vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Cred că primăriile vor face zonarea şi, când vor considera că avem foarte multe maşini, aglomeranţie mare, grad de poluare mare, vor putea să introducă pentru acele zone un sistem de taxare suplimentară care să fie la îndemâna cetăţeanului, fie prin sms, fie printr-o altă formă prietenoasă", spune Daniel Constantin, ministrul Mediului.
Via Mediafax
Pai si daca eu platesc sa intru cu masina aia poluanta in oras, inseamna ca nu mai poluez? :)) Ce nu inteleg "domnii", e ca poluarea nu are nici o treaba cu nici o taxa, adica banii. O masina polueaza sau nu. E simplu. De aici trebuie pornit. O varianta eu o vad a fi accesul interzis in zonele centrale. Sa fie o zona "tampon" unde iti lasi masina, si de acolo sa ai transport in commun mai dezvoltat sau taxi... hibrid sau electric.