Stellantis depune un proces federal împotriva UAW din cauza amenințărilor cu greva

Publicat marţi, 08.10.2024 12:10 de Silvian Irimia

Stellantis a inițiat un proces federal împotriva Sindicatului Muncitorilor din Industria Auto (UAW), acuzând sindicatul că a încălcat contractul prin amenințarea cu greva din cauza întârzierilor în investițiile planificate de companie.

Stellantis dorește să facă UAW și filiala locală a sindicatului răspunzătoare pentru orice pierderi potențiale de venituri și alte daune rezultate din pierderea producției cauzată de o eventuală grevă.

Joi, o mulțime de membrii UAW de la centrul de distribuție de piese din Los Angeles al Stellantis a votat pentru a solicita autorizarea unei greve, dacă compania și sindicatul nu pot soluționa o plângere legată de investițiile planificate ale companiei.

Președintele UAW, Shawn Fain, a declarat că Stellantis a încălcat contractul prin retragerea angajamentelor de investiții, dar compania a afirmat că toate investițiile au fost întotdeauna subiecte condițiilor pieței și că cererea de vehicule electrice a încetinit de când s-a semnat acordul.

În 2023, Stellantis a fost de acord, ca parte a contractului cu sindicatul, să investească 1.5 miliarde de dolari în fabrica de asamblare din Belvidere, Illinois, pentru a construi modele pick-up până în 2027. Aceasta făcea parte din planurile de investiții totale de 19 miliarde de dolari ale producătorului auto.

În august, Stellantis a recunoscut că amână unele dintre investiții din cauza condițiilor economice, dar a declarat că rămâne ferm angajată față de promisiunile sale.

În august, UAW a declarat că unele dintre filialele sale locale, care reprezintă zeci de mii de lucrători de la Stellantis, se pregăteau să depună plângeri și ar putea declanșa o grevă națională, acuzând producătorul auto că nu și-a respectat angajamentele de producție.

via Reuters