Vânzările de mașini electrice au scăzut cu 37% în România, în ultimele 9 luni

Publicat marţi, 08.10.2024 12:42 de Tiberiu Safta

Potrivit unui nou raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România, vânzările de mașini electrice au scăzut cu 37% în ultimele 9 luni. Scăderea vânzărilor este rezultatul înjumătățirii programului Rabla.

De la începutul anului și până la finalul lui septembrie, românii au cumpărat 7331 de mașini electrice noi, potrivit unui nou raport APIA. Același raport relevă faptul că vânzările acestor mașini au scăzut cu 37% prin comparație cu același interval din 2023. Dan Vardie, șeful APIA, consideră această scădere ca fiind una dramatică, însă precizează că motivul din spatele acestor scăderi este înjumătățirea programului Rabla.

„Tot ce reprezintă soluții cu mai puțină poluare, noi credem că este mai bine”, a declarat Vardie. „Suntem în aceeași ecuație complicată și, din păcate, ultimele luni au adâncit această ecuație. Vorbim despre cea mai puternică lovitură care a fost înjumătățirea programelor Rabla. A fost o lovitură crâncenă. Ne place, nu place, sau îi place sau nu ministrului Mediului, înjumătățirea programului Rabla a avut un efect nedorit și nu e deloc o întâmplare”, a mai adăugat șeful APIA.

Conform aceluiași raport, vânzările totale de mașini noi au crescut cu 6% în intervalul ianuarie – septembrie 2024. Până acum, au fost vândute 67.789 de mașini cu motoare pe benzină, ceea ce înseamnă o creștere de 1%. Simultan, românii au cumpărat 17.003 mașini noi cu motoare diesel, un plus de 16.8% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Totuși, mașinile cu motoare diesel nu s-au vândut în număr la fel de mare ca cele cu motorizări electrificate. Aceste vehicule au fost vândute în 27.144 de unități, de unde rezultă o creștere de 5.5%. În această categorie intră mașinile hibride simple, hibride plug-in și electrice. Dintre acestea, au fost înmatriculate 15.280 de mașini hibride simple (+53%), respectiv 4533 de mașini hibride PHEV (+13%).

via Economica

  • un cetatean, marţi, 08.10.2024 14:23

    Spor la citit baieti, iata un clasament in care Romania este in rand cu Europa

  • Ion, marţi, 08.10.2024 14:51

    Domnul Vardie să mai lase pupatul în fund al importatorilor care au făcut bani foarte mulți ne mai acordând discounturi clienților,punând toate reducerile în seama programului Rabla.