România va schimba regulile privind prescrierea amenzilor trimise prin poştă
Uniunea Europeană va obliga România să schimbe regulile privind amenzile trimise prin poştă contravenienţilor, care puteau fi "prescrise" prin neprezentarea la oficiul poştal, informează colegii de la Capital.
Guvernul României va modifica Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, informează Capital. Mai precis, este vorba despre ordonanţa care reglementează modul în care este administrată situaţia amenzilor trimise prin poştă la domiciliul contravenientului. După cum explică şi colegii de la Capital, situaţia pe care Uniunea Europeană doreşte să o evite este cea în care contravenientul refuza să ridice recomandata emisă de Ministerul Afacerilor Interne. Practic, în formula actuală, sancţiunea contravenţională se prescrie dacă nu este semnată confirmarea de primire în termen de două luni de la emiterea acesteia. Mai precis, dacă un contravenient nu primeşte procesul verbal care-l informează că a fost sancţionat, acesta nu trebuie să plătească amenda în cazul în care nu l-a primit în termen de două luni de la emiterea acestuia.
Mai mult decât atât, noile reglementări ale Uniunii Europene sunt menite facilităţii plăţii amenzilor rutiere înregistrate de contravenienţi în alte state. Mai exact, şoferii care vor fi surprinşi de camerele video de supraveghere din alte state se vor trezi cu amenda livrată la domiciliu, deoarece poliţiştii din Europa vor avea o bază de date comună, prin care vor putea afla proprietarii vehiculelor surprinse în flagrant. Prin sistemul comun de date, poliţiştii vor putea transmite dintr-un stat în altul şi deciziile de suspendare a permiselor auto. Indiferent de venituri sau de ţara de origine, şoferii care încalcă legea în alte state vor fi buni de plată. Vestea bună este că amenzile primite vor putea fi contestate, exact la fel cum se procedează în România.
Pentru moment, cele două măsuri vor fi aplicate abia după ce va fi finalizată modificarea proiectului de lege care reglementează aceste proceduri. În orice caz, sancţiunile din România vor rămâne neschimbate în urma acestor modificări, în timp ce şoferii care vor comite contravenţii în alte state vor fi nevoiţi să achite amenzile la cotele specificate de statele respective.
se pare ca AMENZILE sunt o sursa excelenta de venit la bugetele statelor si sunt capabili sa faca orice sa te amenteze iar apoi sa te constranga cu tot felul de legi bine concepute sa platesti amenzile... dar ma intreb, oare lor, "STATALISTILOR", pe care ii vezi frecvent ca incalca regulile de circulatie, mai ales politia..., cine le va da amenzi iar apoi cine-i vor urmari sa le si plateasca?!