Razboiul clonelor

Publicat joi, 30.03.2006 00:00 de Mircea Meșter

Chinezii se vad atacati din toate partile pentru incalcarea proprietatii intelectuale. In domeniul auto avem o multime de cazuri de “clone” chinezesti ale modelelor unor constructori de renume mondial. Honda a hotarat sa nu mai accepte aceasta situatie si da in judecata statul chinez pentru copierea lui CR-V.

Honda ataca statul chinez in justitie. Constructorul japonez s-a saturat de filosofia chinezilor in privinta proprietatii intelectuale, astfel ca a hotarat sa actioneze in instanta guvernul din aceasta tara. Motivul este foarte simplu: numarul copiilor lui Honda CR-V care circula pe strazile din orasele chinezesti sub numele de cod Laibao SR-V frizeaza indecenta.

Decizia vine dupa ce Honda a esuat in incercarea de a acuza in instanta constructorii care cloneaza modelele sale. Asta pentru ca Oficiul de Stat pentru Proprietatea Intelectuala din China (OSPI) a judecat aceste cazuri dupa o logica proprie, anuland paternitatea brevetului acordat marcii japoneze in 2002, cu scopul de a apara “valorile” locale. Dupa decizia celor de la Honda, este de asteptat ca si alte marci occidentale sa procedeze astfel, sansele de a castiga un proces impotriva statului chinez fiind, in acest caz, maxime.

Pe de alta parte, ramane in actualitate o intrebare: la ce s-au gandit cei de la Volvo cand au hotarat ca noul S40 sa fie produs in China?