Proiect pilot: polițiștii din trafic vor fi dotați cu camere video care vor putea fi utilizate ca probe în instanță

Publicat marţi, 13.06.2017 11:35 de Daniel Popescu

32 de polițiști vor fi dotați cu camere video care vor înregistra conversațiile cu șoferii în cadrul unui proiect pilot care ar putea fi extins la nivelul tuturor agenților de circulație. Probele obținute vor putea fi utilizate în instanță.

Poliția Romană a anunțat lansarea unui proiect pilot care prevede echiparea polițiștilor de la rutieră cu camere video pentru înregistrarea discuțiilor pe care le au cu șoferii pe care îi opresc în trafic.

Astfel, Poliția a achiziționat 32 de camere video Body Worn, dezvoltate special pentru forțele de ordine, iar acestea sunt mai mici și mai ușoare decât un smartphone și pot fi amplasate în partea superioară a uniformelor.

Camera Body Worn filmează la rezoluție HD, are un spațiu de stocare de 32 GB și un unghi de înregistrare de 130 de grade. Potrivit datelor tehnice, camera poate înregistra cu 60 de secunde înainte de momentul declanșării înregistrării propriu-zise, element util în special dacă un șofer devine brusc recalcitrant, înainte ca polițistul să activeze înregistrarea.

Camerele video vor fi disponibile pentru polițiștii din două municipii reședință de județ din zone diferite ale țării, iar dacă va avea succes va fi implementat la nivelul întregii țări. "În cadrul acestui proiect pilot ne propunem să verificăm dacă este util acest sistem polițiștilor din trafic. Body Worn Cameras pot fi utile atât pentru polițiști, pentru că pot filma discuțiile cu participanții la trafic, dar și pentru cetățeni, pentru că pot constitui probe în anumite cazuri", spune Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Un astfel de sistem a fost testat și de poliția scoțiană începând din 2012, care a constatat însă recent că numeroase camere au probleme cu descărcarea clipurilor video.

Via Profit, BBC

  • iuliohir, marţi, 13.06.2017 11:53

    Ehe...o sa se pieptene lumea mai atent acum, sa apara frumos la obiectiv ! :)

  • vianu, marţi, 13.06.2017 12:04

    asta e reactie la smecherelile unora si badarania lu' BOUreanu cap de pluta, vicepresedinte de partid si reprezentant al boborului.

  • @vianu, marţi, 13.06.2017 13:24

    Reactie la boureanu, pe naiba. Cum, de pe o zi pe alta s-au si gandit la camere , le-au si achizitionat si le-au si testat in trafic sub camerele video ale canalelor de stiri? Asta se voia a fi implementata oricum; cineva trebuie sa ia niste bani

  • LOL, marţi, 13.06.2017 13:42

    1. Pentru ca totusi vorbim despre Romania, camera asta va fi probabil cumparata cu 30.000 de euro bucata. 2. Ma bucur ca politia o sa poata sa foloseasca clipurile pe post de probe in instante, noi soferii de rand n-avem acest lux. Vezi doamne, nu-i camera omologata. 3. Ce exact or sa fi filmeze, cum stau in boscheti? Eu nu i-am vazut facand altceva

  • vianu, marţi, 13.06.2017 14:41

    @@vianu....cum, nu de asta?asteptarile mi-au fost inselate :( PS. adevarat ca uitasem, mai sus, sa pun un semn de "?" dar nu conteaza, BOUreanu si-a luat portia cu sau fara camere.

  • @vianu, marţi, 13.06.2017 17:50

    boureanu si-a luat, dar a si DAT. ;-P

  • zen, marţi, 13.06.2017 21:33

    32 de politisti...ghinionisti.

  • dragnea ftw, marţi, 13.06.2017 22:34

    ca in america sa fie! apropo, sunt 4k?

  • LR, miercuri, 14.06.2017 06:41

    Foarte bine. Dar nu e corect să fie admise ca probe în instanță doar imaginile înregistrate de poliție. De ce să nu aibă și cetățenii același drept? Ce, polițiștii sunt niște sfinți? Să fim serioși!

  • Ara, miercuri, 14.06.2017 13:29

    Sunt utile dar nu sunt proba absoluta. Camera nu surprinde toata scena, ci numai in directia in care este indreptata. Deci in "unghiul mort" se poate face treaba ca si pana acum. De asemenea in filmare poate aparea doar ce a vrut politistul sa se vada. etc. Este o mare discutie asupra acestui subiect. Ex: https://www.youtube.com/watch?v=RnQMXteSEsg