Programul Rabla 2021 ar putea fi lansat în această săptămână
Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, iar lansarea programului Rabla din 2021 este o chestiune “de zile”, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Mediului.
"În şedinţa de Guvern din această săptămână vom prezenta bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.). Se va aproba acest buget miercuri, astfel încât să putem lansa cât mai repede programele "Rabla Clasic", "Rabla Plus" şi "Rabla pentru electrocasnice". Am dublat bugetul pentru "Rabla Plus" şi practic numărul de maşini care vor beneficia de un asemenea sprijin. Este vorba despre zile şi vreau să aştept ziua de miercuri pentru a avea bugetul aprobat şi apoi voi comunica şi ziua, şi ora de lansare a Programului Rabla", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Ediţia din acest an a programului "Rabla Clasic" va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.
Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare - de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid - de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km - de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.
Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin "Rabla Clasic" poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.
Tot anul acesta va exista o nouă ediţie a programului "Rabla Plus", cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru "full electric" şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.
Pe baza bugetului alocat în acest an, prin "Rabla Plus" vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor autorităților.
Via Agerpres
...numărul grădiniţelor de limbă maghiară nou construite în ţările învecinate cu Ungaria va creşte la 176, în acelaşi timp fiind renovate alte 773 de grădiniţe. În cadrul acestui program cu un buget total de 61 miliarde forinţi (170 milioane euro), au mai fost construite şi 400 de spaţii de joacă şi zeci de terenuri de sport. Ungurii isi fac gradinite in limba materna pana si prin tari vecine,cinste lor,in timpul asta,Romania baga peste 100milioane de euroi in harfe ecologiste,orasele mici nu mai au crese iar foarte multe scoli au buda in curte. Macar daca programul ar fi fost dor pentru masinile construite in Romania.#Rezist,unde sunteti? Nu mai vreti spitale,nu catedrale? Sau poate e ok sa ajutam un viitor posesor de electrica de zeci de mii de euro cu cate 9000euro din taxele si impozitele luate cu japca "pas cu pas"de la toti romanii.