Prăbuşirea rublei le dă bătăi de cap constructorilor care vând în Rusia: GM, Jaguar Land Rover şi Audi au sistat vânzările pentru a opri pierderile
Perioada nefastă prin care trece economia Rusiei după sancţiunile economice din partea statelor europene şi a Statelor Unite face ca unii producători să fie nevoiţi să ia măsuri radicale în această ţară.
Problemele economice prin care trece Rusia duc la schimbări majore pe piaţa auto din ţara care acum doi ani era unul dintre fruntaşii creşterii vânzărilor la nivel mondial. General Motors, Jaguar Land Rover şi Audi au anunţat în această săptămână că sistează activitatea de vânzări pe termen nelimitat în Rusia din cauza prăbuşirii rublei.
Conform datelor statistice, moneda naţională rusească şi-a pierdut 40% din valoare în ultimele şase luni, căderea fiind cauzată de sancţiunile economice pe care unele state europene şi SUA le-au impus la adresa Rusiei în urma conflictului din estul Ucrainei. Acest lucru duce la pierderi de nivelul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro pentru constructorii care vând maşini în Rusia, profiturile fiecărui constructor dispărând rapid în urma devalorizării accelerate a monedei.
Dacă Jaguar şi Land Rover au anunţat că oprirea temporară a vânzărilor are loc pentru actualizarea şi adaptarea listei de preţuri la noua realitate economică, Audi a plusat cu o vacanţă mai mare decât de obicei pentru angajaţii pe care VW Group îi are la fabrica proprie din Kaluga. Aceştia vor fi liberi din 22 decembrie până în 12 ianuarie. De asemenea, mărcile GM prezente în Rusia, Opel, Chevrolet şi Cadillac, au oprit activitatea dealerilor pentru combate riscurile valutare fără a anunţa o dată a reînceperii vânzărilor.
Conform datelor oferite de BMW, o înjumătăţire a valorii rublei duce la pierderi de 100-150 de milioane de euro într-un singur sfert de an. Analiştii economici subliniază faptul că mărcile care vând mai multe maşini, precum Volkswagen, Renault sau Hyundai, se confruntă chiar şi cu pierderi ceva mai mari. Conform Automotive News, ruşii au fost alertaţi de scăderea rublei şi au început să-şi cumpăra maşini cât mai scumpe tocmai pentru a-şi transforma economiile în lucruri tangibile care nu-şi pierd valoarea atât de repede precum propria monedă naţională. Marca Porsche a fost una dintre câştigătoarele acestei perioade, vânzările crescând cu procente de ordinul zecilor în ultimele săptămâni.
via Automotive News
-
mishazaitev, joi, 18.12.2014 17:10
@lorinczi.thomas Pe cuvantul tau? Adica companiile din UE isi inceteaza activitatea din cauza masurilor pe care UE le ia impotriva Rusiei, iar pentru asta e de vina Putin? Istenem! Adicatilea, draghe. Tamas Bacz, tu te superi la mine, vrei dulce rezbunare si dai foc la casa al meu. De la foc pus de tine la casa al meu ia foc si casa la Ildico, sora al tau. Si pentru asta, ioooooooooi, eu devina este, ca m-am mutat aproape de sora al tau sau cam n-am lasat cas-al meu sa arda si sa fug sa sting casa la Ildiko.
-
andrei, joi, 18.12.2014 17:39
incet incet america va ingropa russia..se repeta ca in cazul uniunii sovietice..!
-
dan_grc, joi, 18.12.2014 17:39
Scaderea pretului la barilul de petrol in ultimele 6 luni a avut loc intr-un mod artificial, cererea de petrol nu s-a prabusit, dimpotriva, asta e mana americanilor pt a lovi exact Rusia, prabusirea rublei la fel, din pacate cei care vor suferi vor fi oamenii simpli, care mai devreme sau mai tarziu se vor intreba ce naiba face Putin, adica bun, esti mare si tare si esti impotriva tuturor, dar pierderile unor companii vestice ce au afaceri in Rusia vor fi mici pe langa ce vor pierde rusii, mai ales din scaderea pretului la petrol, aliati in toata treaba asta nu prea are, China e cu afacerile, cu banii, cine poate lua apararea Rusiei? Nimeni important, deci ramane aceasta intrebare, ce naiba face Putin?
-
tzenu_bmw, joi, 18.12.2014 18:56
@dan_grc........din cate stiu Rusia are relati bune cu Iran(al 4-lea mondeal la petrol) Si daca te gandesti ca Iranul are petrol cu duiumu si Rusia are gaze naturale (din nou) cu duiumu.........aceste 2 tari daca sar alia au putea sa tina piept........multor tari 'inamice'
-
dan_grc, joi, 18.12.2014 19:02
Da, Iranul are petrol mult si se afla in relatii bune cu Rusia, dar daca asta era in avantajul rusilor aflau si ei :P. In aceste situatii e nevoie de aliati puternici economic, pt a raspunde unor atacuri economice, China era un aliat perfect pt Rusia, dar nu e.
-
@dn_grc, joi, 18.12.2014 19:19
Din cate am auzit,mister Putin ar fi zilele astea prin India...si ce sa vezi....sunt discutii legate de cateva zeci de contracte cu o valoare de multe miliarde.....se vorbeste ca ar fi vreo 20 de miliarde oficial si mai pe sub mana de peste o suta...acum ramane de vazut daca e o miscare inteligenta a lui Putin sau despre o reactie de disperare de a nu se izola total.Acum cateva luni,imi aduc aminte ca a avut loc o intalnire a lui cu mai marii unor tari latine plus cateva de prin Africa,dar nu se vede nici un rezultat desi atunci se anuntau aliante,colaborari cu multe zerouri si cate si mai cate....si cum spuneai si tu,de suferit vor suferi oamenii simpli,dar ma tem ca nu vor fi doar cei din Rusia...asa ca chestie,oare ce se va intampla cu euro la noi,pentru ca de cateva zile tot creste....
-
zarnesteanu, joi, 18.12.2014 19:27
Din intamplare de cateva saptamani lucrez la grupa de oil &gas si am primit un email cu "starea natiunii" pe sectorul asta. Nu stiu cat sunteti de familiari cu industria asta la ora actuala, dar din cauza preturilor la petrol din ultimii 10 ani au devenit tot mai rentabile alte surse din alte colturi ale lumii. Intre altele, nisipurile petroliere din Alberta (Canada), "shale oil production" (US), platformele marine din Golful Mexic sau Norvegia. Dupa varfurile inregistrate in 2007 si vara asta, lumea a devenit tot mai independenta de petrolul arab. Treaba este ca extractia din Canada si US e nerentabila sub un anumit prag: 40-80 $/baril depinde strict de zona. In ultimele saptamani am asistat la caderea pretului la pompa intr-un ritm incredibil. De ce s-a intamplat asta? Foarte simplu. Tarile OPEC au ridicat embargoul care limita productia de petrol la o anumita cota pentru a-i mentine pretul ridicat.. Cand s-au vazut amenintati de micii producatori din US si de canadieni, au invadat piata cu petrol si au scazut artificial pretul. Ideea este ca daca isi permit sa vanda ieftin si mult pe o perioada mai lunga de timp, producatorii din US si apoi Canadienii se vor vedea la limita falimentului. Cam asta e ideea generala. Acum Rusia, este afectata absolut indirect in razboiul asta economic fiind un exportator major de produse petroliere. Daca pe cneazul putin il durea la basca mai mult sau mai putin de sanctiunile americane/europene, de data asta arabii I-au dat cu bata-n cap la marele fix. Desi cei pe care vor sa-i loveasca sunt americanii si canadienii. Bieninteles ca acum in Rusia totul se acumuleaza in efect de avalanasa. Oamenii isi pierd increderea in moneda locala, isi retrag banii din banci si cumpara pe rupte orice mai are cat de cat o valoare. Si asta nu ajuta la stabilitatea rublei. Daca nu e destul de clar, imi cer scuze. Trebuie sa scriu foarte repede, printre picaturi :):):)
-
lorenzinho, joi, 18.12.2014 20:01
De ce nu vand in euro? La noi in tara masinile au pret de catalog in euro; poate sa se devaloreze leul cat o vrea. Dar de castigul cu fabricile pe care le au in Rusia nu spun... (muncitorii sunt platiti in ruble).
-
inexorabil, vineri, 19.12.2014 00:38
Despotismul colosului poreclit “Ivan”, de orientare ţaristă, bolşevică sau cvasi-capitalistă, a fost responsabil întotdeauna de convulsiile societăţii ruseşti . Să nu uităm că, în urmă cu un secol, debandada cumplită cu care se confrunta ideologia antisocială caracteristică monarhiei ţariste a provocat armatei înfrângeri dureroase pe front, în faţa disciplinei prusace de o rigurozitate dusă la extrem. Din fericire, impulsurile militariste ale Germaniei au fost considerate mai nocive pentru omenire, în ambele conflagraţii mondiale, ceea ce a încununat Rusia chiar cu statutul privilegiat de naţiune eroică. Ce se întâmplă astăzi? Capii statului rus (nu doar Putin, perceput eronat de multă lume ca “dictator”) au înţeles, în sfârşit, din ce aluat sunt plămădite “democraţiile” occidentale…Evident că dânşii nu concep ca un “monstru sacru” al culturii universale precum spiritul slavo-bizantin să se “subordoneze” smerit Fiarei globaliste, să devină un simplu popic neputincios în calea bilei oculto-financiare, care nivelează totul, rânjind a idealuri democratice, civilizate şi progresiste. Chiar dacă “duhului vremurilor de pe urmă” nu i te poţi opune chiar uşor, fără niciun fel de avarii, având în vedere de la cine (ghici!) izvorăşte, Rusia nu permite ca teritoriul său sacrosanct să se transforme cu timpul într-un imens mall…Totuşi, cochetează cu tentaţiile “culturii” consumiste şi negociază cu compromisul fidel hibridizării postmoderniste, dar nu la nesfârşit! Trebuie să fie pusă o stavilă! Eu, unul, nu m-aş îngrijora în privinţa “omului bolnav” al lumii, aşa cum este calificată Rusia contemporană, care încă pâlpâie a…Ortodoxie adevărată. Mai degrabă evoluţia Ucrainei m-ar…întrista; ucrainenilor parcă le-a luat Dumnezeu minţile, lăsându-i pradă isteriei de masă pe care a stârnit-o “integrarea în structurile euroatlantice”. Să “intre în Europa”, dacă ţin morţiş, ca să constate pe pielea lor proprie ce va însemna asta : lapte acru şi miere falsificată…Dar, eh! În esenţă, nu confortul stomacului ucrainean îi interesează pe…americani, ci, folosindu-se de avantajul conferit de eventuala calitate a Ucrainei de membră NATO , să obţină dreptul consfinţit de “legile internaționale” (ce dulce le sună în urechi sintagma cu pricina atunci când lucrează în favoarea lor) de a-şi amplasa rachetele pe cele mai înaintate poziţii de la graniţa de centru-nord a Ucrainei, unde distanţa până la Moscova pare mai scurtă, de exemplu, decât cea de la Dorohoi la Băileşti (dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă pe hartă!). Numai că ruşii sunt pe deplin conştienţi de acest pericol foarte posibil, totalmente inacceptabil pentru ei, şi, tocmai de aceea, n-au încotro: trebuie să împiedice, prin ORICE mijloace, “integrarea” Ucrainei, indiferent de costurile directe (materiale, oameni şi timp), de şifonarea imaginii Kremlinului, de consecinţele politice, economice şi sociale ale embargoului impus de Occident etc. Nu încape nicio îndoială că ORICARE preşedinte al Rusiei ar fi gândit şi ar fi procedat identic !!! Chiar şi “liberalul” şi “pro-occidentalul” Gorbaciov! Aici este vorba despre înalte raţiuni de securitate naţională, nu despre ifose personale! Poţi să loveşti cu pumnul în masă şi să te dai în spectacol în fel şi chip, dar cu soarta poporului căruia, vrei-nu vrei, îi aparţii, nu-ţi permiţi să te joci! Pe de altă parte, tu, ca stat, degeaba te baţi cu pumnii în piept că preţuieşti şi respecţi “principiile dreptului internaţional”, dacă, în sinea ta, nu vrei decât să le mânuieşti pe post de ghioagă, ca să-ţi atingi scopurile mârşave…Să-ţi fie ruşine, Unchiule Sam! La fel şi vouă, lacheilor de peste Ocean! Iară noi, valahii…mai bine am alege să cooperăm militar cu Rusia şi economic cu China… De fapt, ce ipocrizie! Cea mai clară dovadă că occidentalii nu sunt perfect solidari în opţiuni politice şi viziuni economice este oferită, într-un mod splendid de flagrant, de…constructorii auto, mai ales de aceia de mare anvergură, precum VAG şi GM. Unele decizii politice le-au afectat serios interesele strategice din Rusia. Ei nu se pricep la “economie politică”, ci la “politică economică”. Parcă o văd pe Barra cum se stropşeşte la Obama: “OK, ne-ai salvat de la colaps în 2009, dar acuma ce faci, ne strici rostul în Rusia?!”. Replica nu s-ar lăsa aşteptată: “Da’ ce, eu numai profitul vostru trebuie să-l am în vedere? Mai bine vedeţi ce faceţi cu promisiunile asumate în Congres, ca să nu vă cheme iarăşi la…Barră”.
-
C-G-C, vineri, 19.12.2014 15:04
Pe mine unul situatia asta globala cu Rusia ma depaseste, in sensul ca sunt prea multe necunoscute ca sa-mi pot face o imagine corecta. De un singur lucru sunt ferm convins si anume de faptul ca SUA nu este virgina cu care incearca televiziunile sa ne spele creierii. Actiunea Rusiei in Ucraina a fost una disperata, mai mult de autoaparare, decat de agresiune. USA a inceput razboiul din punctul meu de vedere (unul economic momentan), razboi care la un momendat (daca interesele nu converg in viitor) isi va schimba planul. Vor veni vremuri interesante...
-
vianu, vineri, 19.12.2014 15:58
ma bag si eu, ma scuzati, deci. SUA nu e virgina iar Rusia nu e chiar prototipul crestinului ( a se vedea ororile din la fel de ortoxa Georgia) Rusia trage ponoasele pentru incapatanarea de a arata ca sunt cu perechi de 0_0. Americanii in cardasie cu lacheii sionisti (asa ma invatat de la alti dereglati) au aratat rusilor ca nu au decat de pierdut. Pentru o tara de dimensiunea in spatiu, in resurse materiale si umane sanctiunile economice la care a fost supusa nu trebuia sa aiba impact cel putin 1-2 ani. Dar ce te faci cu o economie invechita, blocata (mai degraba intoarsa la nivelul secolului XVIII)? Putin ar fi trebuit sa ia demult masuri (ca si predecesorul Eltan) si in loc sa-si bazeze dezvoltarea (artificiala) pe exploatarea resurselor si exportul acestora in forma neprelucrata (lipsa de plus valoare) sa faca....industrializare. O chestie care a inceput in Anglia si au facut-o si comunistii dupa revolutia din Octombrie. Dar asta e, ai economie (in sec XXI) care se bazeaza in proportie de 80% pe export de materie bruta iti asumi si rsicuri. Opusul acestei mentalitati tampite, China la fel de bogata in resurse rare ca si Rusia (si mai comunista) acum exporta orice inclusiv tehnologie si mare parte a lumii Occidentale depinde de aceasta (pentru ca ea, china, este in aceeasi masura si piata de desfacere si resursa de bunuri la preturi rezonabile) Ce cred eu, sa nu o mai lungesc, sanctiunile astea nu sunt decat o picatura de otrava intr-un sistem economic si asa dereglat, artificial in care interesele de grup a mafiei politico-economice sunt preponderente. si inca o chestie: America si nunumai nu are nevoie de o Rusie in efervescenta, factorul de echilibru intr-o lume devenita extrem de mica va cantari extrem de mult. Dar un semnal de genu': "calmeaza-te Putin ca nu e cum vrei tu, ci cum vrem noi" mi se pare de bun simt. parerea mea
Citeste si
-
INDUSTRIE | duminică, 24 noiembrieHyundai și Kia: peste 200.000 de vehicule electrice rechemate din cauza pierderilor de putereHyundai și Kia au anunțat săptămâna aceasta rechemarea a peste 200.000 de vehicule electrice din cauza unor pierderi de putere, conform Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA). Citeste tot
-
INDUSTRIE | joi, 21 noiembrieLotus renunță la planul său de a deveni marcă pur electricăLotus a anunțat oficial că renunță la planul său de a deveni o marcă pur electrică până la finalul actualului deceniu. Viitoarele modele ale mărcii vor fi hibride și electrice cu range extender. Citeste tot
-
INDUSTRIE | joi, 21 noiembrieFord va concedia 4000 de angajați în Europa pe fondul scăderii cererii pentru mașinile electricePeste 4000 de angajați Ford din Europa urmează să fie concediați în următorii 3 ani. Forța de muncă a mărcii în Europa va fi redusă cu aproape 15% ca o măsură de reducere a costurilor. Citeste tot
-
INDUSTRIE | miercuri, 20 noiembrieStellantis: platformă nouă, compatibilă cu motoare termice, electrice și cu hidrogenStellantis a dezvăluit oficial o nouă arhitectură care va fi prezentă la viitoarele SUV-uri și camionete ale Grupului. Noua platformă STLA Frame va oferi cea mai multă flexibilitate dintre toate platformele, deoarece va fi compatibilă cu motoare termice, hibride, electrice și chiar cu range extender și cu hidrogen. Citeste tot
-
INDUSTRIE | miercuri, 20 noiembrieJaguar va avea o nouă identitate de marcăJaguar trece printr-o transformare și se repoziționează în industria auto ca o marcă de lux de vehicule electrice. Această nouă direcție este însoțită de o serie de embleme noi pentru viitoarele modele Jaguar. Citeste tot
Totul pleaca de la incapatanarile lui putin. Apropo, poate va intereseaza: https://www.youtube.com/watch?v=0KyTUjAEhAo