Noua formulă a Codului Rutier intră în vigoare din 6 februarie, iar scaunele pentru copii devin obligatorii
Modificările propuse Codului Rutier în toamna anului trecut au fost aprobate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. De la 6 februarie 2015, minorii cu vârsta de până la 12 ani sau înălţimea sub 135 de centimetri vor trebui transportaţi în scaune speciale.
Codul Rutier va primi începând cu data de 6 februarie modificările propuse în toamna anului trecut. Cea mai importantă schimbare aplicată se referă la reglementările care prevăd transportul copiilor în autovehicule. La fel ca până acum, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe locurile din faţă cu excepţia cazului în care vorbim despre bebeluşi care stau în scaune speciale pentru vârsta lor. Toţi copiii cu vârsta de până la trei ani nu mai pot fi transportaţi legal în vehicule decât cu scaune speciale pentru aceştia, cu excepţia vehiculelor destinate transportului publci de persoane şi al taximetrelor, cât timp aceştia nu ocupă locul de pe scaunul din faţă şi sunt însoţiţi de altă persoană în afară de conducătorul auto.
15 reguli de circulație pe care majoritatea șoferilor români nu le cunosc
Orice minor care are o înălţime de până la 135 centimetri trebuie transportat în autoturism în scaun special sau cu dispozitiv de fixare adaptat înălţimii sale. În cazul pasagerilor cu înălţimea de peste 135 de centimetri, aceştia trebuie să poarte centurile de siguranţă, inclusiv pe locurile din spate. Reglementarea implică atât circulaţia în interiorul oraşelor, cât şi în regim extra-urban. Legislatorii au specificat că toţi copiii care stau pe locurile din spate trebuie să aibă centurile montate astfel încât acestea să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei atunci când sunt aşezaţi şi centura este cuplată. În caz contrar, dispozitivele de siguranţă pot pune în pericol viaţa pasagerului în caz de accident.
Feature: Scaunul auto pentru copil
Nerespectarea reglementărilor menţionate mai sus este sancţionată cu până la cinci puncte de amendă. Începând cu 1 ianuarie 2015, un punct amendă are cuantumul de 97.5 lei, deci amenda maximă în cazul acesta este de 487.5 lei. Pe lângă sancţiunile pecuniare, şoferii trebuie să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au asupra vieţii pasagerilor lor, fie că aceştia sunt minori sau nu. Legile din România şi din Uniunea Europeană obligă atât şoferul, cât şi pasagerii să poarte centurile de siguranţă aferente locului pe care îl ocupă în vehicul.
Via Economica.net
Ok. Am inteles. Dar daca un echipaj de Politie opreste intr-un control de rutina o masina in care se afla pe langa adulti mai multi copii , si are suspiciuni vazandu-i ca nu au scaune speciala, In situatia asta care e procedura? Ii scoate pe toti din masina si-i aliniaza langa bordura dupa care pune ruleta pe ei? daca e aproape de 135cm fara nitel , mai putem negocia 2-3 cm?