Masina ta poate vorbi!
Nu, nu este o greseala. Germanii de la Siemens au dezvoltat SmartWeb, un sistem care, conectat la internet, poate oferi toate informatiile necesare prin procesare vocala, raspunzand la orice fel de intrebare ii este adresata.
Uitati de clasicele sisteme de navigatie! Siemens a facut un pas inainte din acest punct de vedere prezentand, la expozitia high-tech de la Hanovra, prototipul unui sistem denumit SmartWeb. Astfel, modelele din viitor dotate cu acest sistem vor raspunde efectiv intrebarilor conducatorului auto printr-un sistem radio conectat la internet. Raspunsul sistemului vine in cateva momente dupa intrebare, timp in care sistemul scaneaza internetul.
Indiferent daca aveti nevoie de stabilirea unui traseu printr-un oras pe care nu il cunoasteti sau de rezultatul ultimului meci de fotbal al echipei favorite, SmartWeb este in masura sa va ajute trimitandu-va raspunsul utilizand ceea ce inginerii de la Siemens numesc “limbaj natural”. Desi totul pare simplu, sistemul include o tehnologie foarte sofisticata.
Sistemul este divizat in trei parti de baza. Prima dintre acestea include analiza datelor preluate de pe internet si procesarea vocala a acestora. Acest proces este rezultatul unui program care transforma cuvintele preluate individual in fraze. A doua parte a sistemului se ocupa cu transmiterea informatiei cu ajutorul semnalelor radio. In sfarsit, cel mai complex aspect al pachetului Siemens este realizarea interactiunii dintre cel de la volan si sistem. SmartWeb nu este un motor de cautare traditional, asemanator celor de pe PC-uri, ci reprezinta o aplicatie mult mai complexa.
Dr. Hans Ulrich Block, responsabilul partii vocale artificale, explica: “Pe langa ceea ce fac sistemele de navigatie, adica oferta de informatii despre directii si rute, masinile care in viitor vor fi echipate cu noul sistem vor fi capabile sa transmita aplicatii informatii audio cu privire la blocajele din trafic sau care vizeaza cele mai ieftine benzinarii din zona. Pentru asta, sistemul nu va naviga pe internet pur si simplu, ci va stoca in memorie informatiile pe care i le va oferi serverul la care se va conecta ocazional, pentru update. Unul dintre avantaje este faptul ca soferul va putea afla asta informatiile de care are nevoie fara a trebui sa apeleze la conexiuni mobile la internet.”