Legislația chineză forțează Toyota să dezvolte mașini electrice: "Schimbarea de strategie este agonizantă și ne frânge inimile"
Toyota este nevoită să dezvolte mașini electrice pentru a putea rămâne pe piața chineză, acolo unde legislația în domeniu va deveni foarte dură. Japonezii afirmă că necesitatea de a schimba strategia este "agonizantă".
Toyota este unul dintre puținii constructori care până în prezent nu a dezvoltat modele electrice, strategia fiind bazată pe hibrizi fără încărcare la priză. Pentru o lungă perioadă de timp, japonezii au considerat că pasul următor este dezvoltarea unor mașini alimentate cu hidrogen, însă la sfârșitul anului trecut au anunțat că vor lansa un model electric în 2020.
Schimbarea de strategie are la bază o propunere de modificare pentru legislația chineză. Dacă proiectul va fi aprobat, 8% dintre vânzările unui constructor în China în 2018 va trebui să fie reprezentate de mașini electrice sau plug-in hybrid, iar procentul va crește la 10% în 2019 și la 12% în 2020.
"Schimbarea de strategie este agonizantă și ne frânge inimile. Aceste reguli sunt dificile până în punctul în care ar putea distruge fundamentele afacerii noastre", a precizat un director executiv al Toyota care a preferat să rămână anonim.
Actuala strategie Toyota este bazată în jurul celebrului hibrid Prius, care din punctul de vedere al viitoarei legislații chineze va intra în aceeași categorie ca o mașină cu propulsie pe benzină.
"Prius și alte modele hibride sunt fundamentul strategiei noastre pentru mașini verzi. Dar din punctul de vedere al Chinei, Prius este doar o mașină pe benzină. Nu avem de ales decât să renunțăm la alergia noastră și să lansăm o mașină electrică", a precizat un alt director executiv al producătorului.
Toyota intenționează să înceapă vânzarea de hibrizi plug-in în China în 2018, dar și o mașină electrică în anii următori.
Via Reuters
Toyota are deja pe piata de ceva vreme hibrizi plug-in in toata gama, inclusiv micul yaris se incarca la priza, insa din articol se inelege cumva ca nu ar avea.