LANSARE DE CARTE: "Patru roţi şi un singur creier" - un ghid gratuit pentru educarea şoferilor

Publicat miercuri, 31.10.2012 18:50 de Sebastian Toma

Un român a lansat o carte electronică despre siguranţă rutieră. Aceasta este gratuită şi adresează problema într-un mod logic, evitând clişeele care pun egalitate între viteză redusă şi siguranţă.

Siguranţa rutieră, o problemă spinoasă pentru întreaga lume, dar mai ales pentru România. Puţini au îndrăznit să vină cu soluţii pentru reducerea reală a numărului accidentelor, iar şi mai puţini au reuşit. În timp ce Poliţia Română, şcolile de şoferi, Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român şi şoferii din România stau cu mâinile în sân, un român şi-a furat zile şi nopţi din timpul liber pentru a redacta o carte pentru toţi şoferii din România. El se numeşte Theodor Ladar şi a lansat cartea electronică "Patru roţi şi un singur creier". Pe lângă faptul că este gratuită, aceasta explică într-o manieră simplă situaţiile care duc la provocarea accidentelor rutiere şi cauzele ambuteiajelor.

Cartea este realizată în format PDF şi va fi actualizată încontinuu, cât timp autorul va avea informaţii concludente şi importante de adăugat. Încă de la început, aceasta are o formulă de prezentare care permite revenirea la pagina accesată la ultima citire, precum şi revenirea la ultima pagină citită - în cazul în care cititorul accesează un link care duce la altă pagină a cărţii. Ideea din spatele acestei funcţii este navigarea fără frustrări, pentru ca utilizatorul să poată duce la sfârşit lectura materialului. Cartea include peste 50 de clipuri video care prezintă anumite situaţii din trafic, cu explicaţia aferentă, pentru a ilustra mai bine situaţiile la care face referire autorul.

Materialul de 229 pagini este optimizat pentru lizibilitate, având între 52 şi 56 de caractere pe rând şi un o combinaţie specială a culorilor fonturilor, pentru a evita oboseală cauzată în mod normal de textele "negru pe alb". Cartea "Patru roţi şi un singur creier" poate fi descărcată gratuit de pe www.sofez.ro, fiind oferite două posibilităţi de descărcare - serverul propriu şi Google Drive. Alături de carte este oferit şi un evaluator interactiv al distanţei de frânare, valabil pentru peste 700 de modele, realizat cu date furnizate de testele independente ale  ADAC. Vă recomandăm să-l încercaţi măcar odată pentru a vă face o idee cu privire la distanţa necesară opririi automobilului pe care îl conduceţi de la o viteză uzuală.

  • ratiu.andrei, joi, 01.11.2012 12:08

    Ia sa vedem ce stie cartea asta! E minunat ca e gratuita. Poae asa o vor citi si boii care au nevoie de ea ... sper

  • taz, joi, 01.11.2012 13:35

    de acord @ratiu.andrei, mai ales boii care depasesc pe linie continua si in curbe!

  • unckle, joi, 01.11.2012 14:07

    Andrei tu stii ca in romania iei permis si daca nu stii sa citesti? o initiativa buna, dar va fi greu (..imposibil) sa scoti din capul romanilor 20 de ani de "democratie"

  • ctincristi, vineri, 02.11.2012 09:46

    Am citit deja 30 de pagini din carte, mi se pare destul de interesanta si corecta, pana acum. Daca veti compara numarul de comentarii din aceasta stire cu numarul de comentarii din oricare alta, o sa deduceti interesul si respectul romanilor vizavi de astfel de materiale...

  • yo, vineri, 02.11.2012 14:09

    Am rasfoit initial cartea, pare f interesanta si documentata; e f bine ca e in format electronic si gratuita, dar nu m-ar fi oprit sa o cumpar faptul ca ar fi fost tiparita si contra cost; faza cu gratuitatea si downloadarea pe calculator, face accesul la ea mult mai facil, fara sa trebuiasca sa umbli prin librarii sa o cauti. Felicitari pentru initiativa autorului!

  • Theodor, vineri, 02.11.2012 20:49

    Salut tuturor, multumesc pentru aprecieri! (sunt autorul :o) Nu doresc sa taxez prea curand aceasta carte, prefer sa fie distribuita gratuit, poate din vorba in vorba ajunge si la cei care cred ca le stiu pe toate si in mod normal nu ar cheltui nici un ban pe astfel de materiale. Ideea e ca noi restul sa traim cat mai mult :) Cat despre tiparirea pe hartie, (1) imi plac copacii cand stau in picioare, nu pe raft si (2) ce te faci cu filmele? Carti am citit si eu destule pana acum si cred in continuare ca un film explica mult mai clar situatiile decat o pot face pozele. Multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase, fac sa merite noptile petrecute la tastatura :) Spor(t)!