Inovație germană: semafoare în trotuare pentru cei care stau mereu cu ochii în telefonul mobil

Publicat joi, 28.04.2016 13:43 de Bogdan Mirică

Autoritățile orașului Augsburg au găsit o soluție de avertizare a pietonilor care sunt mereu cu ochii în telefonul mobil: semafoarele integrate în trotuar.

Telefoanele mobile inteligente au devenit o extensie a omului modern. Pe lângă utilitatea lor clar dovedită, există însă și situații în care ele pun viața în pericol. Nu puține sunt exemplele celor care nu sunt atenți la trafic, la lumina semaforului sau atunci când trebuie să traverseze strada.

Cu ochii în telefon, tinerii sau adulții au șansa de a fi accidentați grav de o mașină. Autoritățile orașului german Augsburg s-au alarmat când au descoperit că numărul pietonilor care traversează pe roșu a crescut îngrijorător. Motivul ignorării acestor minime reguli de conduită în trafic a fost telefonul mobil: toți oamenii erau prea ocupați să consulte telefonul mobil.

Un tânăr de 19 ani cu căștile pe urechi și o adolescentă de numai 15 ani au fost loviți de tramvai în ultimele luni. Accidentele i-au determinat pe germani să recurgă la o soluție ingenioasă de avertizare a pietonilor, folosită în 2011 și în Koln. Autoritățile au dovedit că pot ține pasul cu tehnologia și au instalat semafoare în trotuar.

Deși pare ciudat, semaforul va fi în câmpul vizual al pietonului care privește în jos, la telefonul său mobil. Semafoarele din trotuar, a căror instalare a costat 10.000 de euro pentru fiecare unitate, vor folosi aceleași lumini (roșu pentru staționare și verde pentru mișcare).

”Semnalizarea dă naștere unui nou nivel de atenție. Ea face parte dintr-un program pilot și a fost instalată în zonele intens frecventate de tineri.”, a declarat Stephanie Lermen, purtătorul de cuvânt al administrației din Augsburg.

Problema tinerilor neatenți nu este izolată. Ea este în continuă creștere la nivelul întregii lumi. În Europa, decesul pietonilor a consemnat prima creștere din anul 1970 încoace, iar telefoanele mobile au și ele partea lor de vină. Un procent din aceste decese era cauzat de telefoanele mobile inteligente în anul 2004. În 2010, procentul ajunsese deja la 3.5%. Aceeași problemă există și în Statele Unite, unde se înregistrează decesul unui pieton la fiecare două ore.

via autoblog

  • mowgli, joi, 28.04.2016 14:25

    Ma doare mintea. Cata prostie...

  • joe, joi, 28.04.2016 16:07

    de ce prostie? sunt orase care au agatate semafoarele la inaltime,si nu sunt dublate de altul mai mic,la nivelul soferului care sta primul la semafor,,si trebuie sa-si rupa gatul uitandu-se in sus! O banda cu stopuri incastrate in asfalt rezolva problema....! dar ce facem cu mazga care pe vremerea ar astupa aceste minisemafoare incastrate in asfalt.

  • Kap, joi, 28.04.2016 16:49

    Joe, tată, ridică și tu capul din telefon și vezi că tâmpeniile alea erau pentru pietoni. Mowgli, perfect de acord, oare nu ieșim mai ieftin dacă în loc de investiții d-astea cretine le subvenționează unora un implant micuț de creier?

  • cineva, joi, 28.04.2016 16:57

    Am vazut de-astia si pe la noi. Trec strada ca bovinele, fara sa se asigure... Selectie naturala, ce mai.

  • lorinczi.thomas, joi, 28.04.2016 21:19

    "telefoanele mobile inteligente în anul 2004" Cat despre "inovatie", de ce sa te chinui sa rezolvi cauza problemei, cand pur si simplu poti sa rezolvi problema. Cand acesti tineri s-or muta in alte tari care nu s-au gandit la aceasta "inovatie" vor muri la prima trecere semaforizata.

  • inexorabil, vineri, 29.04.2016 01:03

    Ȋn loc să fie facilitată damblaua high-tech-toxicomanilor (cică să-i avertizeze statul, dar tot pe “limba” lor ?!?), s-ar cuveni niște scatoalce zdravene peste ochii lor ȋmpăienjeniți de patimă drăcească și să fie trântite de asfalt, fără ezitare, “gadgeturile” lor fără viață…Dar nici măcar oamenii lucizi nu se ȋncumetă să ia vreo măsură clară și fermă (ȋn mod cert, ar fi ȋngăduită din Ceruri, iar o eventuală milă/toleranță din partea publicului ortodox ar fi total deplasată), că de! trebuie respectate “democrația”, "progresul", “civilizația” și “drepturile omului” și protejate “liniștea și ordinea publică” (da? eu cred că, de fapt, sunt maximum tulburate de hipnotizații “dumnezeului” A.I., dar numai o vedere duhovnicească ȋți poate dezvălui starea negrăit de frivolă, infamă, sordidă și perfidă a acestui adevăr incontestabil...de nu cumva aceasta ȋl ȋntrece pe diavol ȋn fervoarea răului).

  • iuliohir, vineri, 29.04.2016 12:02

    mai..cum sa zic....daca lumea-i proasta ! Nu imi pare rau pentru cascatul cu ochii in telefon, imi pare rau ca raman cu constiinta incarcata. Si nu numai...

  • Edb, vineri, 04.11.2016 09:45

    Nu este deloc o idee stupida. Intra-adevar, uneori semafoarele plasate foarte sus nu sunt foarte usor vizibile si in plus sunt mai accesibile copiilor mici. Daca asta pare pentru unii o idee proasta, ganditi-va ca cineva a venit cu ideea sa plaseze inca un semafor cam la 1,5m de asfalt; asta e redundant, daca nu esti in prima masina si suficient de avansat incat sa nu mai vezi semaforul de sus din cauza plafonului masinii.