FEATURE: Punctele de referinţă ale sezonului 2011 al Formulei 1

Publicat miercuri, 30.11.2011 13:05 de Daniel Popescu

Automarket vă prezintă o selecţie a celor mai importante evenimente care au avut loc pe parcursul sezonului 2011 al Formulei 1.

Nu puţini sunt cei care consideră că sezonul 2011 al Campionatului Mondial de Formula 1 a fost unul plictisitor, iar argumentele sunt suficient de puternice: Sebastian Vettel a devenit matematic campion mondial cu patru curse înainte de final, a câştigat 11 curse şi a plecat de 15 ori din pole position pe baza performanţelor monopostului Red Bull Racing şi a lăsat finalul de sezon unei aparente lupte pentru locul doi care, în realitate, nu a interesat aproape pe nimeni.

Ar fi însă nedrept să considerăm că sezonul 2011 a fost unul lipsit de evenimente spectaculoase. Introducerea controversatului sistem Drag Reduction System (DRS) a sporit artificial numărul depăşirilor, vremea mai capricioasă decât în ultimii ani a adus spectacol pe ploaie, iar Lewis Hamilton şi Felipe Massa şi-au creat propriul univers de luptă. Iar acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care au contribuit la un sezon 2011 care nu va fi uitat prea curând.

CURSA ANULUI: MONTREAL, CANADA

Marele Premiu al Canadei a câştigat fără drept de apel titlul de cursa anului în 2011, chiar dacă şi Monte Carlo ar fi putut emite pretenţii la acest titlu onorific.

Prestaţia lui Jenson Button de la Montreal nu a avut însă egal în acest sezon într-o cursă care a început pe o ploaie torenţială şi care ulterior a fost întreruptă timp de două ore din cauza inundării pistei, ducând cronometrul oficial la cifre incredibile: 4 ore, 4 minute şi 39 de secunde. Pilotul echipei McLaren a plecat doar de pe locul şapte al grilei de start, a adoptat o strategie cu şase opriri la boxe, a suferit o penalizare de tip drive-through, s-a acroşat cu Lewis Hamilton şi Fernando Alonso şi a ieşit cu bine după şase intrări ale Safety Car-ului pe circuit. Efortul a meritat: în ultimul tur, aflat sub presiunea britanicului, liderul Vettel a ieşit larg într-un viraj şi i-a permis lui Button să treacă primul linia de sosire.

  • yo, miercuri, 30.11.2011 13:21
    campionat de raliuri???

    ????