FEATURE: Când va fi interzis fumatul în maşină?
Când eşti la volan e bine să te concentrezi şi să fii atent la trafic. De aceea, acţiunile ce îi perturbă atenţia celui de la volan sunt scoase în afara legii. După telefonul mobil, urmează fumatul.
Astăzi eşti amendat dacă conduci în timp ce vorbeşti la telefonul mobil fără să foloseşti un sistem handsfree. Sau dacă tastezi sms-uri cu un ochi la drum. Iar în unele ţări se doreşte interzicerea totală a folosirii telefonului mobil de către cel de la volan în timpul conducerii automobilului. Pentru a limita acţiuniile care distrag atenţia celui de la volan, automobilele moderne au început să folosească tot mai mult comenzi vocale pentru a nu îl mai obliga pe şofer să îşi ia privirea de la drum atunci când conduce şi trebuie să schimbe postul de radio sau să seteze o nouă rută în sistemul de navigaţie. Tot aici avem şi sistemele de afişare a informaţiilor direct pe parbriz. BMW are un asemenea sistem opţional care proiecteză informaţii de la vitezometru, sistem de navigaţie şi altele direct pe parbriz în raza vizuală a celui de la volan.
FUMATUL - URMĂTORUL PE LISTĂ
În ultimii ani, o nouă acţiune a celui de la volan a intrat în atenţia autorităţilor din diverse ţări: fumatul. Mai ales dacă în maşină se află şi un minor. În primul rând, autorităţile vor ca pasagerii din automobil să nu fie supuşi fumatului pasiv. În al doilea rând, actul de a căuta şi aprinde o ţigară în mers îl distrage pe cel de la volan. În plus, dacă cel de la volan are ghinionul să scape ţigara aprinsă în poală, reacţia va fi una de panică. Majoritatea şoferilor fumători au şi obiceiul de a arunca mucul de ţigară terminat, dar încă aprins, pe geam. Pe lângă faptul murdăresc strada, pot cauza şi incendii dacă mucul aprins este aruncat într-o zonă cu iarbă uscată sau lângă o pădure.
Pentru a limita aceste efecte adverse, anumite ţări au început deja să impună interzicerea fumatului în maşină dacă în automobil este prezent şi un minor. Australia este una din primele ţări care vor adopta acest nou regulament. Australian Capital Territory va adopta această lege la 1 mai 2012, iar amenda plătibilă pe loc va fi de 250 de dolari australieni pentru cine fumează într-un automobil în care este prezent şi un minor cu vârsta sub 16 ani. Dacă cel de la volan refuză să plătească cazul ajunge la tribunal unde amenda poate creşte până la 5.500 de dolari australieni. New South Wales a adoptat deja această interdicţie din luna iulie a anului 2009. În această regiune amenda este de 250 dolari australieni iar dacă amenda este contestată se poate ajunge până la un maxim de 1.100 de dolari australieni. Queensland a adoptat legea în ianuarie 2010, Australia de Sud încă din 2007, Tasmania din 2008, iar Victoria şi Australia de Vest din ianuarie 2010.
Pe lista de ţări care au adoptat legi similare se află: Bahrein, Canada (British Columbia, Newfoundland - Labrador, Manitoba, Ontario, New Brunswick, Saskatchewan, Yukon şi insula Prince Edward), Cipru, Mauritius, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite. În Statele Unite ale Americii, o lege împotriva fumatului în prezenţa unui minor în maşină a fost adoptată de statele Arkansas, California, Hawaii, Louisiana, Maine şi Oregon. Numeroase alte state americane discută introducerea acestei legi.
Lista ţărilor care discută introducerea legii împotriva fumatului în automobil în prezenţa unui minor este compusă la această oră din: Finlanda, Irlanda, Italia, Israel, Olanda şi Marea Britanie.
Bineînţeles, legea a fost contestată peste tot unde a fost introdusă. Chiar şi aşa, poliţia australiană nu a glumit şi aplicat peste 400 de amenzi în Australia de Sud imediat după ce legea a fost introdusă.
CÂND VINE INTERDICŢIA LA NOI?
În Europa de Est, acest gen de interdicţie nu va apărea prea curând. Europa de Est încă nu aplică legea interzicerii fumatului în locuri publice ca restaurante sau baruri. Dar, mai devreme sau mai târziu, această lege se va răspândi în toată Uniunea Europeană. Mai presus de caracterul legal al fumatului în maşină, este un lucru de bun simţ să nu fumezi în maşină, mai ales dacă alături de tine se află un copil minor. Iar studiile medicale au arătat că tinerii şi copiii sunt mult mai expuşi afecţiunilor derivate din fumatul pasiv decât adulţii. O singură ţigară aprinsă în interiorul unui automobil creşte de o sută de ori nivelul poluării faţă de standardul admis pentru poluare cu particule fine, spune Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului. Fumatul pasiv este responsabil pentru astm, probleme ale urechii şi infecţii ale căilor respiratorii la copii.
Alături de interzicerea condusului în stare de ebrietate, obligativitatea purtării centurii de siguranţă şi interzicerea uzului telefonului mobil fără ajutorul unui handsfree, legea interzicerii fumatului în maşină ni se va prea absolut normală peste câţiva ani. Acum ceva vreme, era perfect normal să fumezi în birou alături de colegi. Astăzi, toată lumea înţelege că acest lucru nu este normal şi cei care doresc să fumeze o fac afară din clădire. Majoritatea schimbărilor gândite pentru o viaţă fără riscuri (centurile de sigurnaţă, avertizările de pe pachetele de ţigări) au fost întâmpinate cu reticenţă la început. Să sperăm că interzicerea fumatului în maşină va fi privită ca o chestiune de bun simţ pentru sănătatea copiilor noştri.
sunt fumator de cel putin 10 ani si mi se pare absolut stupid sa primesc amenda cand fumez in masina personala(chiar si cu un minor sau bebelus alaturi)........ adica care este problema voastra oameni buni.........nam voie sa fumez langa copilu meu(daca este cazul)in schimb la nivel mondial se folosesc plasticuri cu toxicitate mare la sticlutele de lapte pt. bebe...... mancarea de care depindem este plina de chimicale care mai de care mai nocive(E-uri) si lista poate continua legea purtari centuri de siguranta.........este una penibila atata timp cat ai voie sa 'te asezi pur si simplu' pe o motocicleta care merge si cu 250-300km/h si cand stai sa te gandesti ca prin anii 50 -60' totul era posibil........ te urcai intrun Fiat 500 aruncai 2-3 'bambini' in spate prin simpla ridicare a scaunului spre bord si gata frate la drum..... in ziua de azi omu de rand nu are nici un drept(spunea cineva ca suntem niste simpli cobai 'de proba') nai cauciucuri calumea amenda......vorbesti la telefon amenda..........fumezi amenda.......nai extinctor amenda.....nai trusa medicala amenda......... unde se va ajunge cu legile astea........