Fără analfabeţi pe şosele: permisul auto nu va mai putea fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a 10-a
Legislaţia rutieră va fi schimbată pentru ca permisul auto să nu mai poată fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a X-a. Scopul măsurii este de a reduce drastic numărul de accidente.
România este ţara din Uniunea Europeană în care au loc cele mai multe accidente mortale raportat la numărul de locuitori, iar una dintre cauze este că permisul poate fi obţinut inclusiv de persoanele cu o pregătire precară, care nu au absolvit învăţământul primar sau secundar.
Din acest motiv, guvernul pregăteşte un amplu pachet de schimbări în legislaţia rutieră pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene, care îşi doreşte o reducere la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere. Una dintre schimbări este o regulă care prevede că permisul de conducere nu va mai putea fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a X-a.
"Obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere" este una dintre regulile care apare într-un document care enumeră schimbările propuse.
Conform legii educaţiei naţionale, învăţământul obligatoriu din România este format din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I - IV), învăţământul gimnazial (clasele V - VIII) şi primii doi ani din învăţământul secundar superior, adică liceul (clasele IX - X).
Cu aproximativ doi ani în urmă, a existat o propunere asemănătoare potrivit căreia scoala de şoferi urma să fie efectuată doar de persoanele cu cel puţin 8 clase, însă proiectul nu a fost aprobat.
Cu numai câteva săptămâni în urmă, guvernul dezvăluise şi alte măsuri propuse pentru legislaţia rutieră. Astfel, o maşină implicată într-un accident va putea reveni pe drumurile publice doar după ce aceasta va efectua o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP). Documentul nu menţiona însă explicit tipurile de accidente pentru care se va aplica această regulă.
În plus, examenul medical şi psihologic efectuat înainte de începerea şcolii de şoferi va trebui actualizat periodic. Nici în acest caz nu este menţionat exact intervalul de timp la care va trebui repetat examenul medical, însă cert este că perioada va fi redusă după ce şoferii împlinesc o anumită vârstă.
De asemenea, şoferii care au permisul suspendat sau anulat vor avea posibilitatea de a participa la programe de reabilitare, în timp ce şcolile de şoferi vor primi prelungirea licenţei de funcţionare doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au obţinut permisul de conducere.
Via Profit
Daaa, ca parca daca s-ar fi respectat si pana acum legea de a avea minim 8 clase, nu s-ar fi exclus analfabetii?!?!? In clasa a 8-a in mod normal, n-ai cum fi analfabet. N-ai avea cum fi, nici in clasa intai.