Europa: Numărul victimelor accidentelor de circulaţie a scăzut cu 8% în 2013, dar 500 de oameni încă mor zilnic pe şosele
O analiză recentă arată că în 2013, în Europa, numărul victimelor rezultate din accidente de circulaţie a scăzut cu 8%. Chiar şi aşa, 500 de oameni mor zilnic pe şoselele europene.
Veşti bune de pe şoselele Europei. În anul 2013, numărul persoanelor ucise în accidente de circulaţie a scăzut cu 8 procente. Evoluţia este cu atât mai îmbucurătoare cu cât ea urmează un trend început între 2011 şi 2012, perioadă în care numărul victimelor a scăzut cu 9%.
Estimările, publicate de Comisia Europeană, au fost primite bine, însă Consiliul European pentru Siguranţa în Transporturi (ETSC) avertizează în continuare în privinţa numărului mare de decese pe şosele.
„Suntem bucuroşi că am reuşit să reducem numărul victimelor pe drumurile Europei în 2013, însă nu putem trece cu vederea că în fiecare zi mai mult de 500 de vieţi se pierd în accidente de circulaţie petrecute pe Bătrânul Continent. Europa trebuie să facă eforturi mai mari”, a declarat Antonio Avenoso, directorul executiv ETSC.
Pentru că viteza este unul dintre principalii factori în cazul a o treime din coliziunile fatale şi un indicator agravant în circumstanţele unui accident, ETSC recomandă instalarea tehnologiei Inteligent Speed Assistance pe toate camioanele, autobuzele şi alte maşini mari. Tehnologia este accesibilă şi poate limita viteza maximă a acestor vehicule.
Un alt semnal de alarmă îl reprezintă numărul bicicliştilor care au căzut victime accidentelor de circulaţie. Numărul cazurilor a crescut, proporţional şi cu creşterea numărului mare de biciclete la nivel european. Pentru a limita aceste accidente, ETSC cere impunerea unor noi reguli pentru aspectul frontal şi vizibilitatea camioanelor.
Nu în ultimul rând, ETSC solicită instalarea avertizoarelor pentru cuplarea centurii de siguranţă pe toate maşinile. Această tehnologie, opţională pe multe modele, ar putea salva multe vieţi dacă ar deveni obligatorie. Aceeaşi organizaţie solicită şi înăsprirea sancţiunilor pentru consumul de alcool la volan şi stabilirea unei toleranţe zero la nivel european.
În fiecare zi, 300.000 de oameni sunt răniţi în accidente de circulaţie. Acest număr ar putea fi mai mic dacă se adoptă în Comisia Europeană o ţintă oficială de reducere a accidentelor.
Si Romania e teoretic in Europa,dar la nivel de drumuri,autostrazi suntem printre cei din urma...o fi asa greu sa faca macar o autostrada de la Bucuresti la Nadlac si in colaborare cu ungurii sa legam si noi o autostrada de la Bucuresti spre VEST.