Cum viciază constructorii cu 40% cifrele reale de consum. "Scandalul Volkswagen este doar vârful aisbergului"
Asociaţia Transport&Environment a publicat astăzi un studiu care dezvăluie metodele prin care maşinile sunt "dopate" pentru a consuma cu 40% mai puţin la testele oficiale de emisii şi consum. Cele mai mari diferenţe se află în dreptul Daimler, Peugeot-Citroen şi General Motors.
Un studiu recunoscut de Comisia Europeană ne demonstrează negru pe alb ceea ce ştiam deja din experienţa proprie a fiecărui şofer: maşinile noi vândute în Europa emit şi consumă în medie în realitate cu 40% mai mult decât arată cifrele oficiale din fişele tehnice. Aceasta este concluzia grupului european Transport&Environment (T&E), care analizează zona de protecţie a mediului în industriei auto şi raportează rezultatele cercetărilor sale Comisiei Europene.
Diferenţa dintre consumul real şi cel oficial în Europa: 40%
Conform rezultatelor publicate astăzi ale analizei realizate pe 2014, diferenţele dintre testele de emisii şi consum de laborator şi cifrele reale ale maşinilor de serie au crescut constant din 1998 până astăzi. Dacă în 2001 vorbeam de diferenţe medii de doar 5% între fişele tehnice şi realitate, procentul a crescut până la 40% în 2014.
Diferenţele nu sunt date atât de modul de rulare al fiecărui şofer ci, spun inginerii care au analizat situaţia de pe teren, de diverse tertipuri legale sau ilegale şi deocamdată nedescoperite pe care le utilizează constructorii în cadrul ciclului oficial de testare în urma căruia maşinile primesc certificarea Uniunii Europene.
Astfel, dacă aceste "artificii tehnice" coborau cu 5% consumul real în cadrul testului de laborator în 2011, procentul a crescut până la 24% în 2015, ceea ce înseamnă că cifrele oficiale de consum sunt "coborâte" artificial cu un sfert doar prin faptul că producătorii profită de diverse "găuri" în sistemul de testare. Dacă producătorii nu ar folosi aceste tertipuri, rezultatele din teste ale maşinilor ar fi cu 19-28% mai mari decât ceea ce vedem în fişele tehnice.
"Tertipuri legale" pentru un consum mic la testul oficial
Pentru a coborî cifrele din fişele tehnice, producătorii nu folosesc neapărat softuri ilegale, aşa cum s-a întâmplat în cazul Volkswagen, ci o serie de artificii. Printre acestea se numără supraumflarea anvelopelor pe maşinile de test, alterarea unghiului de cădere al anvelopelor, utilizarea unor lubrifianţi speciali care îmbunătăţesc temporar performanţele, optimizarea computerului de bord şi a transmisiei, deconectarea alternatorului în timpul testului, apăsarea plăcuţelor de frână în etriere sau chiar acoperirea cu bandă adezivă a canturilor dintre elementele de caroserie. O listă completă a acestor găselniţe aflate la limita legalităţii se regăseşte în diagrama de mai jos (click pe fotografie pentru mărire):
"Unele diferenţe sunt atât de mari, încât nu pot fi explicate"
Există însă mărci ale căror modele "reuşesc" în mod constant un consum mai mare cu 50% faţă de testele oficiale, iar acest lucru nu se poate datora, spun cei de la T&E, decât instalării unor softuri asemănătoare celor utilizate de Volkswagen şi de la care a pornit scandalul global în care sunt implicate 11 milioane de maşini diesel.
"Astfel de diferenţe mari nu pot fi explicate prin artificiile cunoscute şi sugerează alte motive, aşa cum este utilizarea unui «defeat device» care are rolul de a produce artificial cifre mici la teste modificând modul în care operează motorul", notează inginerii T&E în comunicatul publicat astăzi. "Acest lucru este perfect plauzibil. Unele maşini vin echipate acum cu «Moduri Eco» care modifică modul în care lucrează motorul după cum doreşte şoferul. Un astfel de sistem, care detectează momentele în care maşina este testată, ar putea fi deci utilizat pe o plajă mai largă decât în cazul scandalului Volkswagen", continuă oficialii grupului european.
Fără tertipuri, doar Toyota ar fi atins normele UE în 2015
Faptul că producătorii "abuzează" de tertipuri considerate legale duce la rezultate viciate care duc, la rândul lor, la situaţia în care toate mărcile au reuşit să se ridice la nivelul limitei de emisii cerute de Uniunea Europeană în 2015. "Analiza progresului pe care producătorii l-au realizat pentru a atinge ţintele de emisii arată că doar Toyota ar fi reuşit să rămână sub limitele legale de emisii dacă niciun constructor n-ar fi abuzat de flexibilitatea testelor europene", spun cei de la T&E.
"Este, deci, perfect posibil să reuşeşti să te situezi sub limitele maxime legale şi fără a manipula excesiv testele, însă astăzi pare că aproape toate companiile se bazează pe măsurători care le ajută să-şi atingă ţintele de laborator în loc să dezvolte maşini cu adevărat eficiente", anunţă grupul european.
Rezultatele au fost publicate utilizând date oferite de 600.000 de maşini din Uniunea Europeană. Conform acestora, constructorii pentru care diferenţele dintre testul de laborator şi cel din viaţa reală sunt foarte mari sunt, în ordine, Daimler, PSA Peugeot-Citroen şi General Motors, producători ale căror maşini folosesc, în medie, peste 50% mai mult carburant decât se arată în fişele lor tehnice.
De cealaltă parte, cele mai mici diferenţe s-au resimţit în cazul Fiat şi Toyota. Paradoxal, deşi se află în aceste momente sub lupa autorităţilor de pe toate continentele, cei de la Volkswagen reuşesc să se claseze sub media diferenţelor, cu 36%, la egalitate cu Ford, dar sub Renault şi BMW.
450 de euro: costul anual al diferenţei dintre consumul real şi cel artificial
"Scandalul Volkswagen este doar vârful aisbergului", spune Greg Archer, unul dintre managerii grupului T&E. Conform acestuia, diferenţele dintre ceea ce anunţă producătorii şi consumul real îi costă pe şoferi, în medie, 450 de euro pe an.
Soluţia propusă de Transport&Environment pentru evitarea acestor probleme în viitor este, evident, modificarea testelor de emisii şi de consum la nivelul întregii Uniunii Europene. În cazul în care testele de laborator ar fi schimbate cu unele în câmp real, emisiile medii ale maşinilor diesel vândute la nivel european ar creşte de la 123 de grame CO2/km, cât e în prezent, la 170 de grame CO2/km. La motoarele pe benzină, diferenţa ar fi cea dintre media actuală oficială, de 126 de grame CO2/km, şi 168 de grame CO2/km, media reală.
Întreaga analiză Transport&Environment poate fi accesată AICI.
Da draga Comisie Europeana, producatorii profita de diferite goluri din regulament, pentru ca inainte sa impui norme peste norme, este necesar sa te gandesti cat de realizabile sunt acestea intr-un timp relativ scurt, intr-o piata foarte competitiva, in care nimeni nu vrea sa scada puterea, implicit performantele, este foarte dificil sa spui " peste 5 ani consumul sa scada cu 30 %, noxele cu 50%, etc", dar in acelasi timp sa investeasca si sa deschida noi fabrici, noi locuri de munca, sa aduca zeci de miliarde de la buget, deci este o mare ipocrizie, la fel ca la combustibil, guvernele tipa de ochii lumii ca s-a scumpit prea mult la pompa, dar " uita" sa spuna ca jumatate din pret este dat de accizele statului. Doar Toyota putea sa atinga aceste norme pentru ca are o armata de hibride, iar variantele clasice sunt domoale la performante, pe viitor toti vor oferi si hibride si consumul va scadea in mod real.