Cinci reguli de baza pentru soferii incepatori
Pentru a fi in siguranta pe sosea, soferii incepatori trebuie sa respecte cateva reguli de bun simt. Automarket va prezinta cinci reguli esentiale pentru a fi in siguranta la primii vostri pasi pe sosea.
Libertatea proaspat-obtinuta a permisului de conducere este o senzatie dificil de descris pentru multi posesori de permis care tocmai si-au montat "lamaita" pe parbriz si pe luneta. Acestia se urca cu mandrie la volan si se trezesc in fata situatiei de a conduce, iar privesc acest pas cu teama, sau cu prea mult curaj. Automarket va prezinta cinci sfaturi simple, care va vor ajuta sa faceti primii pasi pe sosea odata ce ati obtinut permisul de conducere.
1. Nu transporta multi pasageri cu tine la primele calatorii!
Desi primul lucru pe care il fac multi proaspat-posesori de permis auto este de a-si chema prietenii la o plimbare cu masina, aceasta decizie este foarte periculoasa pentru ambele parti. In primul rand, pasagerii ii pot distrage cu usurinta atentia proaspatului posesor de permis auto, periclitand viata tuturor celor din masina. Totodata, conducatorul auto ar putea sa incerce in mod constient sau inconstient sa isi impresioneze pasagerii, riscand un accident extrem de grav din cauza lipsei de experienta. Este indicat sa eviti pasagerii numerosi la primele drumuri cu masina in primele luni in care conduci. Daca totusi simti nevoia de companie la drum, ar fi indicat sa te insoteasca un pasager care sa nu te perturbe in niciun fel in timp ce conduci.
2. Nu asculta muzica la volum ridicat!
Muzica iti distrage atentia atunci cand esti la volan, iar volumul ridicat al sonorului poate sa iti afecteze perceptia. Pe langa potentialele probleme auditive pe care le poate provoca, daca asculti muzica tare in timp ce te afli la volan nu vei mai putea percepe viteza asa cum trebuie, avand impresia ca mergi ceva mai incet decat in realitate. Posturile de radio pot fi la fel de derutante, deoarece alternanta dintre reclame, muzica si talk-show-uri poate deveni extrem de deranjanta chiar si pentru soferii experimentati. Daca simti totusi nevoia de muzica atunci cand parcurgi primii kilometri, este de recomandat sa iti pregatesti un CD/stick USB cu melodiile preferate inca de acasa si sa le asculti la un volum redus sau moderat. Evita sa fredonezi melodiile pe care le asculti sau sa iti schimbi stilul de condus in functie de muzica ascultata in momentul respectiv.
3. Circula cu viteza legala!
Ruleaza cu viteza legala admisa pe sectorul de drum respectiv, sau chiar cu putin sub aceasta, in functie de cum evolueaza vremea si conditiile de drum. Daca nu te simti in siguranta sau in largul tau circuland cu viteza legala pe segmentul respectiv, redu viteza la minimul admis pe soselele din tara si incearca reacomodarea treptata cu viteza, sau fa o pauza scurta in locurile in care este permisa stationarea. Pe langa un sofat mai sigur, asa vei putea utiliza carburantul in mod eficient.
4. Trebuie sa iti intretii masina cum trebuie!
Indiferent daca esti un sofer incepator sau nu, masina pe care o conduci trebuie intretinuta regulat. De la sistemul de directie la cel de incalzire interioara, totul trebuie sa functioneaze perfect. Orice neregula sesizata trebuie verificata de urgenta, pentru a evita probleme tehnice costisitoare pe viitor sau chiar un accident grav. De la o pedala de frana mai moale pana la un sunet ciudat in timpul rularii, toate semnele trebuiesc verificate si eventual tratate. Tocmai de accea trebuie sa fii atent atat la conditiile de trafic si la sosea, cat si la masina pe care o conduci si la modul in care functioneaza aceasta.
5. Verifica regulat nivelul fluidelor esentiale ale masinii!
Verifica regulat nivelul de ulei, al lichidului de frana, al lichidului de racire, al lichidului de parbriz si pe cel al carburantului. Numeroase probleme pot fi evitate daca verifici adesea toate fluidele esentiale ale vehiculului. In timp ce uleiul poate fi verificat saptamanal sau chiar odata la 10 zile, nivelul de carburant poate fi verificat de fiecare data cand urcati in masina. Nivelul lichidului de franare trebuie verificat ocazional, odata cu cel al lichidului de racire. Pentru a evita situatiile in care ramaneti fara lichid de parbriz, este suficient sa achitizionati un recipient plin pe care sa il tineti in portbagaj pentru a putea completa atunci cand acesta se consuma.
Ce prostie. Astea ar trebuie sa fie reguli generale pentru toti soferii. Adik respect viteza legala numai cat sunt incepator iar dupa aceea intru in clubul No speed limit?? Sau cu verificatul fluidelor. Cam toate sunt valabile pentru toti posesorii de permis, acuma cine le incalca o face pe barba lui