Cercetătorii de la Harvard au inventat asfaltul pe care nu se poate pune polei
Poleiul, cel mai mare duşman al maşinilor pe timp de iarnă, poate fi combătut eficient cu ajutorul nanotehnologiei. O echipă de cercetători de la Harvard a dezvoltat o suprafaţă de rulare care promite să facă inutilă prezenţa utilajelor de deszăpezire.
Pentru că iernile grele dau bătăi de cap autorităţilor din toate ţările lumii, singura soluţie pentru ca maşinile să poată circula fără risc mare de accidente în anotimpul rece pare să vină din domeniul cercetării. Astfel, o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Harvard a descoperit o suprafaţă de rulare pe care nu se aşează polei nici măcar la -30 de grade Celsius.
Este vorba de un strat superficial aplicat asfaltului care foloseşte nanotehnologia pentru a preveni împrăştierea picăturilor de apă. Dacă stropii se transformă foarte repede în gheaţă pe asfalt normal, aceştia nu reuşesc să se împrăştie pe învelişul dezvoltat de cercetătorii de la Harvard. Acesta este inspirat din textura ochilor ţânţarilor, rolul cililor fiind însă luat de milioane de lamele microscopice din silicon.
Evident, apa continuă să îngheţe la temperaturi mai coborâte de zero grade Celsius, dar forma gheţii (particule independente de gheaţă în locul unei suprafeţe mari plate acoperite) face ca aceasta să se topească rapid când roţile unei maşini calcă pe suprafaţa respectivă.
Echipa de la Harvard a început deja testele suprafeţei inventate, însă nu a prezentat implicaţiile economice ale implementării unei astfel de soluţii.
via | Yahoo
Oricum la temperaturi mai joase de -30 grade zapada si gheata nu mai sunt suprafete derapante , se apropie de aderenta nisipului , deci daca asfaltul asta previne formarea poleiului pana la -30 este excelent.