Campanie antialcool!
AutoMarket sprijina campania lansata de fundatia THINK!,de prevenire a consumului de alcool la volan in timpul sarbatorilor.
Condusul sub influenta bauturilor alcoolice este un pericol real pentru toti participantii la trafic, fie ei soferi, pasageri sau pietoni. Cam asa ar incepe orice manual menit sa educe soferii si sa aduca mai multa siguranta pe sosele.Daca viteza este vazuta ca principala cauza a accidentelor, de multe ori se uita ca cel mai nociv element care cauzeaza accidente este alcoolul. In timpul sarbatorilor de iarna se intampla, conform statisticilor, cele mai multe acte de condus sub influenta bauturilor alcoolice. Petrecerile care au loc cu ocazia acestor sarbatori aduc pe sosele tot mai multi soferi care au consumat alcool si s-au urcat la volan sperand sa nu fie prinsi, sau, in cazul in care s-ar intampla, sa fie iertati in spiritul unui generozitati speciale a autoritatilor.
Ce e mai grav nu este faptul ca acesti soferi ajung sa conduca dupa ce au consumat bauturi alcoolice, ci faptul ca acesti soferi nu considera nici un pericol sa conduca in stare de ebrietate. In sprijinul acestor concluzii ne vine stiinta. Spre exemplu, un sondaj realizat in Marea Britanie a aratat ca mai mult de 60% dintre soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice considera ca nu reprezinta nici un pericol, si nu-si pun niciodata problema ca ar putea cauza evenimente reprobabile. In plus, marea majoritate a celor care au o astfel de atitudine reprezinta un public intre 19 si 34 de ani, bineinteles barbati. Aceasta este o caracteristica intalnita la nivel mondial si nu doar in tari ca Marea Britanie sau Irlanda unde alcoolul pare a fi un soi de sport national.
Ceea ce ne ingrijoreaza este ca, in urma unui clasament privind consumul de alcool pe tari, Romania se situeaza in primele trei alaturi de Rusia si Irlanda. Poate nivelul de trai din tara noastra sa fie un atu in ceea ce priveste siguranta pe sosele, o masina fiind un lux pentru multi dintre romani. Dar ce te faci cand intr-o tara ca a noastra inalte oficialitati sau chiar politisti, ba mai mult, politisti rutieri sunt gasiti de camerele posturilor de televiziune in coma alcoolica la volanul masinilor.
Un singur pahar de vin sau o singura bere poate are ca efect reducerea capacitatii de reactie sau de concentrare, vederea incetosata sau reducerea gradului de orientare in spatiu. La data de 1 decembrie, organizatia THINK! a lansat o campanie de prevenire a consumului de alcool la volan in timpul sarbatorilor de Craciun, mai ales in randul tinerilor.
Este salutara initiativa, ca si si sprijinirea ei prin mijloace mass-media! Singurul loc legat de automobil in care alcoolul (cu conditia sa fie metilic, deci nebaubil)s-a dovadit a fi util este in rezervoarele autovehiculelor cu motoare pe metanol!