Asociaţia service-urilor independente va protesta pentru stoparea creşterii tarifelor RCA
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente a anunţat un miting de protest în 2 decembrie împotriva comportamentului ASF care va duce la majorarea semnificativă a tarifelor RCA în 2015.
Asociaţia Societăţilor de Service Auto independente a anunţat un miting în faţa sediului Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a protesta împotriva măsurilor care vor duce la creşterea tarifelor RCA, titrează Hotnews. Protestul adresează comportamentul celor de la ASF, considerat protecţionistă de cei de la ASSAI, faţă de asiguratorii care activează în piaţa RCA din România. Protestul este organizat la ora 11:00 în faţa sediului din Bucureşti al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi organizatorii acestuia anunţă între 700 şi 1.000 de participanţi din partea service-urilor independente. Cei de la ASSAI se tem că asigurările RCA vor avea tarife majorate semnificativ începând cu anul 2015 deoarece ASF nu le va mai permite societăţilor care emit poţile RCA să le vândă în pierdere şi să recupereze diferenţa din alte categorii de poliţe, aşa cum au făcut până acum. Aceste creşteri ale tarifelor vin în contextul în care preţurile pentru poliţele RCA au crescut, în medie, cu 20-50% în ultimele 10 luni potrivit oficialilor ASF citaţi de Hotnews.
Printre cererile celor aproximativ 1.000 de protestatari aşteptaţi la miting se numără stoparea creşterii tarifelor RCA, eliminarea despăgubirilor subevaluate platite păgubiţilor de către asiguratori, respectarea termenului legal de despăgubire la nivel naţional de către societăţile de asigurare, retragerea licenţelor de funcţionare pe sectorul de RCA în cazul societăţilor care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă prin lege, retragerea dreptului de constatare şi evaluare a inspectorilor de daune auto care nu sunt corespunzători din diferite puncte de vedere şi abrogarea de urgenţă a două norme adoptate recent de ASF care ar permite subevaluarea plăţii despăgubirilor acordate păgubiţilor RCA în caz de daună totală, respectiv abrogarea normei 24/2014 privind reclamaţiile depuse de către petenţi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este o agenţie a Guvernului României înfiinţată în luna aprilie a anului trecut şi a devenit cea mai mare companii locală din ţară. Aceasta a fost formată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. La nici un an de înfiinţare, ASF a fost pusă sub administrare specială în urma unor investigaţii la DNA cu privire la preşedintele ASF, Dan Ruşanu, în dosarul ”Carpatica”, care viza fostul director al Carpatica Asig şi omul de afaceri care controla grupul Carpatica pentru că au influenţat rezultatele şi au tergiversat controalele dispuse de ASF faţă de respectiva societate de asigurări. Întregul scandal va duce şi la scumpirea asigurărilor pentru locuinţe, în vederea acoperirii pierderilor asociate comercializării în pierdere a poliţelor RCA în trecut.
Am platit asigurari in felul urmator: :: 240 de lei - acum 5 ani :: 450 de lei - acum 4 ani :: 1250 de lei - acum 3 ani :: 1400 de lei - acum 2 ani :: 1870 de lei - acum 1 an :: 2150 de lei - anul acesta. Cifrele sunt pe an. Recunosc ca nu am beneficiat de cine stie ce bonus-malus deoarece sunt la a treia masina. Nu am folosit asigurarea niciodata pana acum, intrucat m-a ferit al de sus de accidente (nu si de kilometri). Dar nu am condus nicio secunda cu asigurarea expirata. Aaa, era sa uit! Mai recunosc si ca am 23 de ani si am domiciliul in Bucuresti iar toate masinile le-am avut pe numele meu. Drepturi egale? vorba candidatului la presedintie: "e doar o lozinca!"; intr-un fel poate e corect; pai pensionarul ala cu 1310 tinuta in fata blocului si miscata o data pe an trebuie sa stie cu cine voteaza.