Asigurările RCA s-ar putea scumpi: autoritățile relaxează condițiile impuse companiilor de asigurări pentru stabilirea prețurilor

Publicat miercuri, 19.08.2020 13:29 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Ministerul Finanțelor intenționează să relaxeze condițiile impuse companiilor de asigurări pentru stabilirea prețurilor la polițele RCA, ceea ce ar putea avea ca efect o creștere a primelor de asigurare.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat un proiect care prevede o serie de modificări majore la regulamentul pe baza căruia sunt calculate prețurile la asigurările RCA.

MFP susține că modificările sunt necesare pentru ca legislația din România în acest domeniu să fie corelată cu legislația Uniunii Europene, în contextul în care Comisia Europeană a solicitat o mare parte dintre aceste modificări.

Cea mai importantă propunere este eliminarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative și de vânzare a polițelor de asigurare în calcul primelor. În prezent, aceste cheltuieli nu pot depăși 25% din tariful de primă calculat de compania de asigurări.

Practic, companiile de asigurări vor avea libertatea de a stabili cheltuieli mai mari, care teoretic vor avea ca efect o creștere a tarifelor finale la RCA.

De asemenea, legislația actuală prevede că o companie de asigurări este obligată să aibă o ofertă de primă de asigurare inclusiv pentru asigurării cu risc ridicat. Ministerul Finanțelor propune eliminarea acestei obligații, întrucât companiile de asigurări ar trebui să aibă libertatea de a decide pentru cine oferă asigurările RCA.

Practic, este posibil ca persoanele cu risc ridicat din perspectiva accidentelor să primească mai puține oferte de la companii și, implicit, costurile pentru prima de asigurare să fie mult mai mari.

O altă propunere importantă este ca ASF să nu mai fie obligată să stabilească tarifele de referință pentru asigurările RCA, care în prezent sunt calculate și publicate o dată la 6 luni.

Pentru moment, nu este clar dacă și când ar putea intra în vigoare aceste noutăți.

Via Profit