AFM anunță că în 13 decembrie va începe înscrierea pentru finanțarea stațiilor de încărcare electrice
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că, începând cu data de 13 decembrie, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale care vor să participe în cadrul programului „Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități” vor putea să primească finanțare din partea AFM pentru instalarea acestor stații.
Mai multe instituții publice și administrativ-teritoriale din România vor putea depune cereri de finanțare pentru instalarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice, începând din 13 decembrie. Cererile vor putea fi depuse prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM (Administrația Fondului pentru Mediu).
Instituțiile și unitățile administrativ-teritoriale care au deja conturi deschise în cadrul Programului Eficiență Energetică și Programul Iluminat Public vor putea să le folosească pentru depunerea cererilor de finanțare din cadrul „Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități”. Acest program se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de municipiu, județ, oraș și comună. Aici intră și Municipiul București, alături de subdiviziunile sale.
Programul permite și implicarea din partea instituțiilor publice/UAT (Unități Administrativ Teritoriale) din stațiuni turistice de interes național și local, precum și a zonelor metropolitane ale municipiilor și reședințelor de județ. Toate acestea vor putea beneficia de fonduri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și încurajarea utilizării de mașini electrice.
Conform programului, bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 milioane de lei. Finanțarea în sine va fi acordată în proporție de 100% din cheltuielile eligibile, evident, în limita sumelor acordate către solicitanți. Pentru instalarea unei stații de încărcare, suma totală acordată este de 190.000 de lei. AFM a precizat că finanțarea se va acorda proporțional, pentru fiecare categorie de solicitant.
Asta înseamnă că finanțarea va fi de 800.000 de lei pentru instituția publică și 8 milioane de lei pentru UAT (valabil pentru municipiul București). Aceeași sumă de 8 milioane de lei va fi acordată și pentru fiecare subdiviziune a capitalei. Restul sumei de bani va fi distribuită astfel: 4 milioane de lei pentru UAT – municipiu de rang I; 3 milioane de lei pentru UAT - municipiu de rang II; 2 milioane de lei pentru UAT – oraș; 1 milion de lei pentru UAT – comună și 4 milioane de lei pentru UAT – județ.
Instituțiile publice/UAT de interes național vor primi fiecare câte 3 milioane de lei, cele de interes local vor primi câte 2 milioane de lei, iar zonele metropolitane a municipiilor și reședințelor de județ vor primi tot 2 milioane de lei.
Instituțiile și UAT-urile care vor să participe în cadrul acestui proiect se vor putea înscrie în limita a 150% din bugetul alocat Programului.
via Economica
banii ar ajunge pentru circa 100000 de statii de incarcare de putere mica la nivel national, daca nu cumva pentru chiar mai multe. greu de crezut ca se vor depune cereri pentru mai mult de o zecime din fonduri, dar chiar si asa, posibilitatea, teoretica, cel putin, de a schimba radical conditiile de incarcare pentru un viitor parc auto national dominat de ev-uri este de luat in seama