Viitorul Formulei 1 in viziunea sefilor de echipa

Publicat miercuri, 08.10.2008 17:05 de Daniel Popescu

Mario Theissen si Ross Brawn cred ca noile tehnologii ce vor intra in vigoare in Formula 1 vor transforma radical acest sport in viitorul apropiat.

Sezonul 2009 va marca prima tehnologie revolutionara din Formula 1, odata cu implementarea Kinetic Energy Recovery Systems (KERS) pe monoposturi.

Directorul departamentului de motorsport al BMW, Mario Theissen, crede ca aceasta este numai primul pas in ceea ce priveste acest sport.

"In principiu speram ca KERS este doar inceputul unnui numar de tehnologii eficiente in sport"

, a precizat Theissen. "Dar trebuie sa fim atenti sa nu facem lucruri care nu au sens. Trebuie sa merite si pentru masinile de strada. Trebuie sa fie eficient in ceea ce priveste impactul asupra mediului. Dar cred ca suntem pe drumul cel bun".

"In viitor ma astept ca trenul de rulare sa se schimbe fata de ce avem astazi cu motorul de combustie si cutie de viteze. Ma astept la o unitate complexa care sa incorporeze un motor mai mic, un generator electric, o unitate de stocare electrica, controale electronice si probabil o transmisie foarte diferita".

La randul sau, seful echipei Honda, Ross Brawn, considera ca introducerea unor tehnologii "prietenoase" cu mediul este cea mai buna cale pe care trebuie sa o urmeze F1.

"F1 ar trebui sa se axeze pe introducerea unui regulament concentrat pe mediu", a precizat britanicul. "Dezvoltarea unor tehnologii hibride care pot fi utilizate pe masinile de strada demonstreaza ca F1 poate juca un rol important in dezvoltarea energiilor eficiente".

  • michelle_b, miercuri, 08.10.2008 17:44
    pentru cei interesati ...

    Mircea Mester ne spunea odata: "Automarket, de ce naiba dai informatii? Ce esti tu, vreo publicatie de stiri sa faci asta? Rusine! ...mai mult, aici vorbim de o stire pentru pasionatii de Formula 1, nu de una legata de F1 Champ. Asa cum ar trebui sa privesti toate stirile de pe acest site, de altfel. Conform statisticilor noastre, 30% dintre vizitatorii acestei sectiuni nu au cont in F1 Champ. pentru ei, o stire de genul "Au inceput testele la Jerez. Vor testa cativa piloti si cateva echipe" ar suna ciudat, corect?" Si pentru ca si acesta stire e trunchiata, pentru toti cei care sunt cu adevarat interesati de Formula 1, stirea completa se afla postata pe Forum, la subiectul "Stiri, stiri, stiri!!!!" Enjoy!

  • hellena, miercuri, 08.10.2008 18:22
    stirea a fost preluata de altundeva...

    Are dreptate michelle_b cu privire la comunicatul in intregime dat cu privire laviitorul Formulei 1, doar ca stirea nu a fost preluata si tradusa de pe www.formula1.com, ci de pe www.autospor.com unde este mai restransa. Pentru a va convinge puteti sa intrati pe forum si sub post-ul lui michelle_b (horted) am adaugat ceea ce s-a redactat autosport.com. totusi trebuia data stirea intreaga, chiar daca reprezentatntul de la Williams nu avea cum sa primeasca puncte, neexistand printre itemi.

  • michelle_b, miercuri, 08.10.2008 18:36
    @hellena

    Stiam exact de unde a fost preluata stirea, problema este ca un site de specialitate, care doreste sa ofere informatii conform spuselor lui Mircea Mester ma gindesc ca nu ar trebui sa preia stirea nu de pe un site cu stiri pe scurt, ci de pe site-urile care contin informatia completa. Cel putin asa vad eu, care CHIAR sunt interesta de F1! Si NU are absolut nici o legatura cu punctele. Este vorba despre informatii interesante, daca tot ai cautat nu se poate sa NU fi observat ca si declaratia lui Theissen sau chiar lui Brown contin mult mai multe informatii. Nu am scris din rautate (scriam cu totul altceva !!!!) ci chiar asa cum spune titlul comentariului meu " pentru cei interesati" ! Cine nu e, nu are de ca sa citeasca pe forum! Si NU am postat eu pe forum, dar am observat si mi s-a parut mai mult decit interesant. Si am si eu o rugaminte la tine: daca ai putea sa imi dai link-ul de unde a fost preluata stirea cu pilotii si lansarea pneurilor verzi, unde scrie numai de Hamilton. multumesc mult.

  • michelle_b, miercuri, 08.10.2008 18:41
    @hellena, am corectat ...

    "ma gindesc ca nu ar trebui sa preia stirea de pe un site cu stiri pe scurt" .... scuze, de balbaiala cu "nu" .... mi-as dori tare, tare mult ca pentru anul viitor sa ne puna la dispozitie Mircea Mester si echipa un editor pentru comentarii. asa nu am mai aparea putin balbaiti sau chiar analfabeti in ceea ce postam. multumesc.

  • ally_great, miercuri, 08.10.2008 19:02
    stiri complete

    Le gasiti pe site-ul oficial F1 , acolo am citit si eu inainte de aparea pe site-ul cu stiri trunchiate si mai apoi pe Automarket. Viel Spass weiter!

  • michelle_b, miercuri, 08.10.2008 19:14
    @ally_great

    :D pai chiar despre asta vorbeam, ca e bine pentru cei cu adevarat interesati sa citeasca acolo (www.formula1.com). Mai mult, TOCMAI de acolo e postat la forum, fiind site-ul oficial al Formulei 1 si continand stirea completa ...

  • michelle_b, joi, 09.10.2008 06:25
    @hellena

    s-a intimplat exact cum ma asteptam ... 1. nu mi-ai dat link-ul (pentru ca nu exista :P) si 2. se adevereste ceea ce gindeam, ca userul hellena este "pseudonimul" unui vechi prieten, caruia ii place vinatoarea ... =)) =)) =))

  • hellena, joi, 09.10.2008 08:42
    @michelle_b

    Draga michelle_b imi pare rau ca nu am putut sa-ti raspund la intrebarea ta referitoare la site-urile care au publicat despre pneurile verzi si Hamilton, dar am fost plecat... Totusi despre Hamilton se spune aici: http://www.autosport.com/news/report.php/id/71216 Insa stii foarte bine ca pe un alt site exista o declaratie doar a lui Massa, iar pe un alt site se spune despre toti pilotii care vor folosi aceste pneuri... Cat despre "vanatoarea" despre care zici, sa speram ca a fost doar vorba despre bucuria de a mai gasi cate un vechi user (care are un alt nume de baza)... Inca o data imi cer scuze si nu a fost cu nicio intentie !

  • horted, joi, 09.10.2008 10:15
    @hellena & vanatorul

    Hai sa clarificam un picut problema asta, pentru ca raspunsul tau e cam subtire. Eu am gasit cam 30 de surse cu stirea despre pneurile verzi ale celor de la Bridgestone. Bineinteles, dupa cum zice foarte corect Daniel Popescu in blog, credibilitatea si seriozitatea unor surse lasa de dorit. Problema nu este asta in cazul nostru. Toata lumea a preluat ideea si o reda intr-o forma sau alta. De la unii care zic scurt ca Bridgestone a lansat campania Make Cas Green pana la cei care intra in detalii, inclusiv reproduc declaratiile TUTUROR participantilor. Bineinteles ca exista si surse de stiri care trunchiaza stirea de baza si baga doar bucati: unii doar declaratia lui Hamilton, altii combina pe Hamilton cu Brawn, pe Brawn cu Theissen si tot asa. Ca o paranteza aici pot sa spun ca nu am gasit nicaieri doar referiri la membrii echipei Ferrari, nici macar unde m-as fi asteptat mai mult (http://www.theprancinghorse.co.uk/news/10_oct/2008/06.html). Una peste alta, ca site care se ocupa de redarea stirilor despre Formula1 si care se vrea impartial (cine trebuie stie ce vreau sa zic aici), parerea mea e ca ar fi trebuit cautate mai multe surse (mie mi-a luat mai putin de 5 minute, exista pe un site optiunea search si cuvant de cautare "green") si postata stirea in formatul cat mai complet, pentru a aici nu mai e vorba de selectarea surselor dupa credibilitate ci de criteriul de selectare a stirilor care apar pe http://formula1.automarket.ro/stiri, problema pe care am ridicat-o de anul trecut. Asta mai ales in cazul fragmentelor de stiri. Pentru ca nu imi dau seama cu ce e mai buna http://www.autosport.com/news/report.php/id/71216 decat http://www.manipef1.com/news/2008/index.php?id=2268&redirect=1 . As vrea sa nu fiu inteles gresit, nu am ridicat problema asta pentru punctele din concurs. Sincer sa fiu eu unul sunt cam dezamagit de modul de desfasurare jocului. Oricum mai sunt 3 curse si se termina. Insa m-am implicat destul de mult in sectiunea asta, pentru ca ideea lui Mircea Mester si a celor de la Automarket mi s-a parut extraordinara, si e pacat ca exista asemenea momente. Cum ziceam si anul trecut, castigul cel mai mare e ca putem sa ne uitam la cursa si sa intelegem mai multe dintr-un comentariu in poloneza decat din al lui Miki Alexandrescu. Pentru ca stim la ce ne uitam, suntem informati. Il rog acum pe Daniel Popescu sa nu se supere pe mine pentru aceste afirmatii, nu sunt acuzatii si nici macar critici. As vrea ca asemenea discutii sa duca la imbunatatiri daca e cazul si nu tresariri de orgolii. Atat am avut de spus despre subiectul asta. Imi cer inca o data scuze daca am deranjat pe cineva, nu asta a fost intentia mea. Spor la treaba si multa bafta in continuare.

  • daniel.popescu, joi, 09.10.2008 10:43
    @horted

    Observatiile referitoare la modul in care a fost tratata stirea legata de campania Make Cars Green in presa internationala sunt foarte corecte. Fiecare site/publicatie in parte extrage elementele pe care redactorul respectiv le considera cele mai relevante pentru cititori. Apar insa cateva "probleme" referitoare la modul in care noi, Automarket, tratam aceste informatii. In primul rand, de multe ori se intampla ca cei care relateaza primii un anumit subiect sa publice doar elementele esentiale (de exemplu, pentru a fi primii care publica informatia). De asemenea, cei care publica cele mai complete informatii au nevoie de mai mult timp pentru a elabora informatia, care implicit apare ceva mai tarziu decat pe alte site-uri. Intrebarea este: noi ce sa facem, sa asteptam sa apara ceva mai bun sau sa incercam sa ne informam cititorii despre subiect cat mai repede, pe baza informatiilor deja aparute? In al doilea rand, lucrurile trebuie privite si din alta perspectiva: resursele umane. Ganditi-va ca este imposibil sa prezentam, in anumite zile, 100% din stirile care apar in F1. Uneori, abundenta stirilor este pur si simplu mult prea mare pentru a putea fi prezentate in totalitate pe Automarket. Nu am avut niciodata pretentia de a publica toate stirile care apar in F1, pentru ca acest lucru, repet, este imposibil. Un exemplu foarte elocvent il avem in weekendurile de cursa, cand fiecare echipa trransmite comunicate de presa kilometrice pe care nu le poti prezenta in totalitate. Ca o incheiere:. Numarati stirile care apar zilnic pe site-urile de specialitate si incercati sa faceti o medie. Luati in calcul si modul in care sunt publicate aceste stiri (povestea cu GMM de pe blog). Veti constata ca, de foarte multe ori, Automarket publica mai multe stiri intr-o zi decat multe alte site-uri de F1. Multumesc horted pentru comentariul foarte constructiv.

  • hoyad, joi, 09.10.2008 10:55
    @horted

    Excelente comentarii, am ramas dator doar cu o informatie pentru horted vis-a-vis de declarartia lui Massa: http://www.itv-f1.com/news_article.aspx?id=44183 In rest toate bune si spor la "vanatoare" !

  • michelle_b, joi, 09.10.2008 11:14
    @hellena & @hoyad , etc

    informatia cu declaratia lui Massa era pentru mine, nu ptr horted =)) ... e ok si chiar nu mai conteaza ... cit despre vinatoare, e gata sezonul, cred ca a fost destul si linistea e mai importanta decit orice :P In rest, succes in tot ce faci, mai putin in vinatoare :D