UE cere FIA sa adopte tehnologii "verzi"

Publicat miercuri, 16.01.2008 13:14 de Daniel Popescu

Parlamentul European a cerut Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) si echipelor de Formula 1 sa faca sportul mai "prietenos" cu mediul inconjurator, prin utilizarea unor tehnologii "verzi".

Intr-un raport oferit de Parlamentul European, intitulat CARS 21, forul legislativ solicita industriei de automobile sa reduca emisiile de dioxid de carbon. Intr-un comunicat de presa se precizeaza ca:

"Parlamentul European recunoaste rolul pe care il pot juca sporturile cu motor in schimbarea atitudinii fata de tehnologiile care protejeaza mediul inconjurator. Prin urmare, UE cere FIA si echipelor de Formula 1 sa-si schimbe regulile in consecinta, astfel incat comustibilii biologici, motoarele in 4 cilindri si cele hibride sa fie adoptate cat mai usor".

Echipele de Formula 1 au acceptat deja sa adopte Kinetic Energy Recovery Systems (KERS) de la inceputul sezonului 2009, iar saptamana trecuta echipele au convenit ca dupa incheierea perioadei de "inghetare" a motoarelor in 2013 sa utilizeze motoare mai ieftine si mai ecologice.

Directorul de motorsport al BMW, Mario Theissen, a declarat luni ca este foarte incantat de introducerea noului sistem KERS. "KERS va reprezenta o mare provocare pentru ingineri pentru ca acestia se vor infrunta nu numai cu un motor cu combustie, ci cu un sistem foarte complex de motor cu combustie, generator electric, motoare electrice si electronica. Este un potential imens care poate fi exploatat", a precizat germanul. "Sunt foarte incantat de acest proiect pentru ca F1 va face un mare pas inainte din punct de vedere tehnologic. Trebuie sa intelegem ca, de acum in 14 luni, vom avea ceva electric in masina care in acest moment nu este disponibil".

  • george, miercuri, 16.01.2008 14:20
    FALSE FRIEND UNDETECTED

    @ AdminDaca era in continutul articolului mai ziceam dar e chiar in titlu ca paduchele in frunte..."Urgenteaza" ala de-acolo a fost tradus prin metoda "furculision" si se potriveste ca nuca-n perete. Se poate folosi in loc "solicita" sau "cere"? Nu suna la fel de frumos dar e corect...