Noua Toyota, 'total diferita' de vechile masini

Publicat joi, 10.01.2008 15:11 de Daniel Popescu

Directorul tehnic al echipei Toyota, Pascal Vasselon, sustine ca noul monopost TF108 este total diferit fata de masinile cu care echipa japoneza a concurat anterior. Astfel, dupa sezonul dezamagitor din 2007, Toyota a schimbat designul si filosofia pentru noul TF108.

"Conceptul aerodinamic al acestei masini este schimbat"

, a declarat Vasselon. "TF107 a fost o evolutie a monopostului TF106, dar de data aceasta noul pachet este foarte diferit de masinile recente ale Toyota. Filosofia designului in ceea ce priveste aerodinamica este de a optimiza intregul pachet pentru a minimaliza modificarile stabilitatii si fortelor de apasare aerodinamica pe parcursul unui tur, producand o masina mai usor de condus si mai robusta. In plus, o alta schimbare fundamentala este ampatamentul, care acum este mai lung".

Vasselon spune ca testele din tunelul de vant au aratat ca masina este pe drumul cel bun, iar francezul admite ca este foarte incantat in privinta noii masini. "Sunt multumit sa spun ca TF108 este pe drumul cel bun, eficienta aerodinamicii si performantele metrice continuand sa se imbunatateasca rapid, dar bineinteles ca adevaratul test va fi cand masina va rula pe pista", a adaugat el. "TF108 arata minunat si suntem nerabdatori sa o vedem in actiune pentru a vedea daca ne confirma asteptarile".

Vasselon a mai precizat ca ar fi nerealist ca echipa sa se gandeasca la titlu in acest an si ca obiectul este sa termine cat mai des pe podium. "Personal, cred ca obiectivul ar trebui sa fie sa ne luptam sistematic pentru locurile pe podium in 2008. Anul viitor ar trebui sa obtinem ceea ce a obtinut BMW in 2007. Nu ar fi realistic sa vorbim despre lupta pentru titlu in acest an, dar vrem o imbunatatire semnificativa".