Mosley: "Formula 1 nu va supravietui in 2010"

Publicat miercuri, 08.10.2008 14:29 de Daniel Popescu

Max Mosley sustine ca Formula 1 nu va reusi sa supravietuiasca in sezonul 2010 daca nu se vor adopta urgent masuri drastice pentru reducerea costurilor.

Presedintele FIA, Max Mosley, crede ca cel putin trei echipe din Formula 1 sunt amenintate de pericolul unui faliment in cazul in care forul mondial nu va adopta urgent masuri drastice menite sa reduca costurile team-urilor pentru a participa in competitie.

"A devenit evident, cu mult inainte de dificultatile economice actuale, ca Formula 1 nu mai putea rezista"

, a declarat Mosley pentru BBC.

"Una dintre echipele din spatele grilei nu poate spera sa obtina mai mult de 40 de milioane de euro, ceea ce in viata reala inseamna o suma uriasa. Pentru a concura in ziua de azi, echipele au nevoie de doua-trei ori mai mult decat atat si chiar si atunci sunt in spatele grilei".

"Nu poti gestiona o afacere in care cheltuielile sunt de doua-trei ori mai mari decat veniturile. Nu pentru mult timp. In acest moment depinde de milionari sau miliardari, de oameni ca Vijay Mallya sau Dietrich Mateschitz. Fara ei, aceste echipe nu ar putea supravietui".

"Este posibil sa pierdem doua sau trei echipe independente. Formula 1 nu poate continua in acest mod, iar asta este evident de ceva timp. In acest moment avem 20 de masini. Daca pierdem doua echipe vom avea 16, iar la trei echipe pierdute, 14. Atunci, credibilitatea F1 va inceta".

"Unii constructori pot fi de asemenea in dificiltate, cred ca este o situatie foarte serioasa. Daca nu putem rezolva asta pana in 2010 vom avea dificultati serioase. Cred ca putem supravietui in 2009, dar daca nu rezolvam asta in 2010 putem avea probleme seriaose".

Asa cum a mai afirmat in dese randuri, Mosley considera ca reducerea costurilor in privinta motoarelor si a cutiilor de viteze reprezinta cheia rezolvarii problemelor.

"Sunt mai multe lucruri pe care le putem face, dar cel mai evident este sa reducem costul trenului de rulare. In acest moment, daca va vine sa credeti, motorul si cutia de viteze costa, pentru o echipa independenta, 30 de milioane de euro pe an. Asta s-ar putea realiza pentru 5% din aceasta suma fara ca diferentele sa fie observate".

  • Join, miercuri, 08.10.2008 15:28
    prostii...

    poate vor disparea echipele cu bugetul redus str si force india dar eu zic ca maxim aceste echipe in rest nu vad alta problema.

  • NeoGalaxy, miercuri, 08.10.2008 15:40
    @2010

    Este posibil sa dispara Williams, Toro Rosso si Force India, deci 6 masini mai putin ): Ceea ce este extraordinar de grav din pacate.

  • Join, miercuri, 08.10.2008 15:44
    nu cred ca wiliams vor disparea!!!

    slabe sanse ca wiliams sa dispara mai degraba honda!!!!

  • NeoGalaxy, miercuri, 08.10.2008 16:20
    @Join

    Tu nu prea urmaresti stirile de pe acest portal sau pur si simplu spui numai prostii. Acum cateva saptamani (2 maxim) a fost chiar o stire in care se anunta ca Williams a fost pe minus. Adica chiar si cu motor gratis, ei tot sunt in pierderi. Honda este un constructor foarte puternic (au masini, motociclete si inca o gramada de motorizari) deci chiar nu vad cum ar putea disparea din Formula 1.

  • ctlnmihai, miercuri, 08.10.2008 17:35
    F1 nu va supravietui

    Ai dreptate.daca mai ramai si in 2009 la conducerea FIA e posibil sa se intample si asta