McLaren si BMW, uluite de egalizarea motoarelor

Publicat joi, 16.10.2008 17:02 de Daniel Popescu

Sefii echipelor McLaren si BMW-Sauber s-au declarat uluiti de intentia FIA de a egaliza motoarele in sezonul viitor.

Forul mondial a anuntat cu ocazia Marelui Premiu al Japoniei de saptamana trecuta ca motoarele echipelor vor fi egalizate incepand din 2009, scopul fiind reducerea costurilor.

Desi modul in care motoarele vor fi egalizate nu a fost inca confirmat, sefii echipelor McLaren Mercedes si BMW-Sauber s-au declarat deja impotriva proiectului.

"Suntem uluiti. Toate acele discutii despre regula stabilitatii pentru 5 ani au fost generate de reducerea costurilor si am aprobat aceasta reducere. Pentru a reduce costurile, am eliminat dezvoltarea motoarelor si acum avem individualitati cu nivele diferite de performanta si fiabilitate", a declarat seful echipei McLaren, Ron Dennis.

Britanicul este intrigat de propunerea FIA intrucat noua tehnologie KERS va diferentia si mai mult performantele echipelor. "Credem ca tehnologia KERS poate fi unul dintre cele mai bune lucruri, este foarte complexa si dificil de gestionat. Iar daca este gestionata bine poate crea o direfernta de performanta. Dar bineinteles ca, odata cu asta, apar si costuri. Suntem dezorientati de mesajele schimbatoare. Salvam bani? Avem parte de o cursa tehnologica? Pe de o parte avem KERS, pe de alta parte avem motoare care sunt la fel. Deschidem motoare care au fost inchise pentru 5 ani. Este foarte derutant", a mai precizat el.

La randul sau, seful departamentului de motorsport al BMW, Mario Theissen, a precizat: "Anuntul ca FIA va permite egalizarea motoarelor nu spune si cum se va face asta. In opinia mea, sunt 3 lucruri care trebuie luate in seama. In primul rand, este o problema de competitivitate, schimba complet locul de joaca. In al doilea rand, daca deschidem ceva, trebuie sa fie deschis pentru toata lumea. In al treilea rand, daca treaba nu se face cu atentia vom initia o alta cursa a costurilor si o cursa a tehnologiei pe un motor si asa foarte scump".

Cu toate acestea, nu toti constructorii sunt impotriva propunerii FIA. CEO-ul Honda Racing, Nick Fry, a declarat pentru publicatia Autosport ca ar fi incantat de aceasta propunere. "Din moment ce avem ECU, FIA are multe informatii depsre performanta relativa a motoarelor", a explicat el. "Suntem incantati de miscarile care vor duce lucrurile inapoi. Nu sunt un expert, dar sunt sigur ca au informatii bune. Asa ca egalizarea motoarelor poate fi facuta".

  • ally_great, joi, 16.10.2008 17:11
    In sfarsit!

    Era prima stire pe care o asteptam pe ziua se azi ...

  • ally_great, joi, 16.10.2008 17:13
    poate ...

    Vine si cea cu Quick Nick :)) maine dupa 12?

  • ctlnmihai, joi, 16.10.2008 17:51
    MvLaren si Bmw..

    O decizie nepotrivita daca se va lua..ma indoiesc k va fi acceptata

  • sharky_raduku, joi, 16.10.2008 20:26
    ...

    daca idiotul de mosley o sa conduca FIA in continuare e vai si amar de f1 ! de ce se cheama f1 ? sa prinda monoposturile 250 km/h ?