Massa: "Schumacher a fost profesorul meu"

Publicat joi, 23.10.2008 15:05 de Daniel Popescu

Felipe Massa spune ca Michael Schumacher i-a fost un adevarat profesor la Ferrari si ii atribuie germanului o mare parte din rezultatele obtinute in acest sezon.

Massa este singurul pilot care mai are sanse de a-l invinge pe Lewis Hamilton in lupta pentru titlul mondial.

Desi a avut un sezon mult mai prolific decat coechipierul sau, Kimi Raikkonen, brazilianul a fost privit aproape intotdeuna drept un outsider.

Massa spune insa ca acest lucru il face sa aprecieze si mai mult performantele realizate in acest an.

"Cred ca atunci cand le arati oamenilor ceva ce ei nu cred este chiar mai frumos pentru tine", a declarat Massa.

"Oamenii m-au scos intotdeauna din calcule. Nimeni nu se asteapta sa fac o treaba buna, iar cand reusesc asta fara ca nimeni sa se astepte este si mai frumos. Sunt sigur ca daca mi-as fi inceput cariera ca pilot de teste la Ferrari reputatia mea ar fi fost complet diferita. Din cauza primului an, care a fost foarte prost, reputatia mea a fost proasta pentru atat de multi ani".

Massa a debutat in Formula 1 in 2002 la Sauber, insa evolutiile sale nu au fost foarte apreciate. Brazilianul a explicat insa motivele pentru care sezonul de debut a fost sub asteptari.

"Eram putin cam salbatic, dar am avut o masina foarte dificil de pilotat. Eram foarte tanar, poate prea tanar pentru F1", a explicat Massa. "Sauber a avut in 2001 cel mai bun an cu Kimi Raikkonen si Nick Heidfeld. Eu am venit in anul urmator si s-au asteptat sa fac exact ce a facut si Kimi, dar masina nu mai era atat de buna. Am castigat cateva puncte, dar am facut si curse slabe. Nu a fost prea grozav pentru imaginea mea si mi-a luat foarte mult timp sa-mi schimb imaginea in F1. Dar din fericire cred ca am schimbat-o".

Pilotul Scuderiei Ferrari a marturisit ca o mare parte din succesul sau i se datoreaza lui Michael Schumacher, de la care a avut foarte mult de invatat. "O parte importanta din procesul de invatare a fost postul de pilot de teste. Acel an a fost ca o universitate pentru mine. Michael Schumacher a fost ca un profesor pentru mine si am invatat foarte multe de la el, despre cum sa cresc in interiorul unei echipe si cum sa lucrez mai bine cu echipa. Am invatat foarte mult de la el, dar nu am incercat niciodata mai mult ca el pentru ca nu poti. Doar am invatat si am asteptat sa vina si vremea mea, iar timpul meu a sosit acum si sunt foarte fericit pentru asta".

Massa este incantat ca are posibilitatea de a castiga titlul mondial in acest sezon, cu atat mai mult cu cat cursa decisiva are loc in tara sa natala. "Sper sa fie bine. Cred ca este grozav sa fiu in masura sa lupt pentru titlul mondial in cursa de acasa. Pilotez o masina in care totul este la limita pentru performanta maxima. Uneori lucrurile nu merg asa, dar asa este la curse. Nu ar fi nici prima, nici ultima oara, dar inveti foarte mult din rezultatele proaste".

  • cobra, joi, 23.10.2008 19:29
    super

    poza asta face toti banii "manceacas"(vorba lui mirciulica badea)